Osłona przeciwsłoneczna

Pomysł Rafała aby wrzucać tu nasze pomysły

Moderator: Hiszpan63

Jamba

Osłona przeciwsłoneczna

Post autor: Jamba »

Heja.Słoneczko zaglądnęło mi do lupki i kicha :evil: Mam Lepersika 3x9-40 AO i osłony nie miałem w komplecie :( Kupiłem rurke PCV z kielichem o średnicu odpowiadającej średnicy zewnętrznej okularu.Odkręciłem pierścień z okularu i wkleiłem na Distal do wnętrza kielicha rurki.Przstrzeń -szpara powstała między pierśćieniem a wewnetrzną średnicą rury jest idealnie dopasowana do średnicy okularu.Pomalowana sprayem na czarno może spokojnie konkurować z oryginałem. Długość osłony zależy od tedo , ile sobie utniemy :mrgreen: Nakręca się na okular i spełnia swoje zadanie rewelacyjnie :D Koszt -rurka 4 PLN-Distal 12PLN -Lakier czarny mały akrylowy 6PLN.
Falcon 25Cs+Leapers 3x9-40AO R/G
Awatar użytkownika
goliard

Post autor: goliard »

okularu czy obiektywu?
Jamba

Robert MEA CULPA :oops: Oczywiscie obiektywu :)
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Ha! za każdym razem jak mi słonko da po oczach to obiecuję sobie, że zrobię osłonę. Ale nie znalazłem jeszcze rurki pasującej do RV7. Zapodaj jakieś fotki. Może ktoś skorzysta z twojego pomysłu.
Jamba

Sławek myślę ,że w sklepach z materiałami budowlanymi ,albo u SĄSIADA :) zawsze znajdziemy coś ,co może nam się przydać!! Polak potrafi :lol: A tak na serio to pokombinuj z pustymi opakowaniami po BABSKICH-tu zapewne dostane od żonki--kosmetykach!!! Lakiery do włosów,pianki,odrzywki,tubki plastikowe wszelakie,szminki ,opakowania po ktemach itp. Wszystko może się przydać!! Potrzebna KOBIETA i SUWMIARKA :mrgreen: szukaj ,rozglądaj się --kiedys kupiłem zabawkę dla dziecka --groszę dałem ,po to aby wyciądnąć jakiś element,który normalnie kosztował trzy razy tyle!!!!! Powodzenia
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Spoko :mrgreen: znalazłem ""pomysła"" :evil: kiedyś robiłem namiastkę tłumika z tubki po "plussssz" Chyba sie nada. Idę sprawdzić :shock:
Arek D

Post autor: Arek D »

Ja wczoraj byłem w hurtowni z materiałami z alu .Kupiłem 20cm rurki za 5zł przynajmniej szło sie dogadać bo nie widziało mi sie kupować 3m no i dziś bedzie chwila prawdy u tokarza jeszcze po drodze trzeba odwiedzić sklep spożywczy :mrgreen:
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Właśnie, alu, przecież dorobiłem sobie do Trofika z alu. Wala się gdzieś w piwnicy jeszcze kawałek grubościennej rurki to może się nada :mrgreen:
Jamba

Właśnie kończe bipoda :) Zostało mi troszkę duraluminium,to postanowiłem zrobic ,prostego ,składanego bipoda do mojego Falcona.Zwymiarowałem i zgapiłem oryginał do Sako TRG-42.Jako,żeosada do mojego Falcona jest Sako-idalna i też zielona,pomyślałem ,że dobrze będzie dorobić dwójnóg.Fotki wrzucę ,jak żonka odda mi aparacik,nadmienie ,że bipod jest lekki,prosty jak młotek i co najważniejsze...nie ma tych wszystkich sprężynek ,zapadek i pierdułek ,które mogą się w każdej chwili zepsuć.
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

Zabiorę głos w temacie.
Wczoraj postanowiłem nie dolewać oliwy do ognia :)
Ponieważ mój pobyt na Ranchoo był dosyć inspirujący w dziedzinie majsterkowania i jak coś "fajnego" wpadło w łapki to rodziły się pomysły , powstało kilka "wynalazków"..

Jednym z nich była właśnie osłona przeciwsłoneczna...
Obrazek

Cienka tuleja/rurka aluminiowa zakończona kołnierzem , która dzięki odpowiedniej średnicy posłużyła mi za owa osłonę, jest połączona z lunetą za pomocą cienkiej tulei (wewnętrznej ) plastikowej, zrobionej z przykrywki od dezodorantu, w planie ostatecznym jest tuleja zewnętrzna z dosyć elastycznej gumy o głębokości 3 cm i grubości ścianki 2,5 - 3.5 mm .
Obrazek Obrazek

Generalnie po oszlifowaniu (ogradowaniu papierkiem ściernym z brudu i nalotów) , zastanawiałem się jak by to ładnie zaczernić na matowo, do czasu...

... kiedy wpadły mi w ręce kolejne rurki :)
I po odpowiednim umocowaniu , puściłem w niepamięć czarny mat..
Tak narodził się pomysł Konwersji "Silver Kitt" for Sharp Innowa..:)
Obrazek
Obrazek

Cóż na razie jest to tylko atrapa tłumika zakładana na oryginalny tłumik Sharpa za pomocą odpowiednio dopasowanych uszczelniaczy gumowych.
Przy najbliższej możliwej okazji na pierwszy plan idzie wypolerowanie tego zestawu , ale nie ukrywam że myślę nad zrobieniem tłumika z tej rurki :) .

Tradycyjnie dla lubiących pooglądać , więcej zdjęć w galerii (co by nie zaśmiecać forum) :
http://kombat69.fotosik.pl/albumy/661001.html

Pozdrawiam.
"Adam S. " :mrgreen: :D
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

kaliber jak na granatnik :D

Panie Adanie może stworzy pan metalowy korpus z jakiejś deseczki albo puszki po kawie :P

pzdr.
Fan do końca

[ Dodano: 2009-07-14, 14:19 ]
P.S. czy na pomorskim nie ma zwyczaju noszenia sznurówek?
czy też je do czegoś wykorzystałeś?
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Post autor: Kombat69 »

Cóż Słodowy jak Słodowy, ja po prostu zrobiłem z tych butów laczki... :)
He he he. :)
Pozdrawiam!
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Awatar użytkownika
Nelo

nie wygodniej wydać 10 zł na bazarku?
jak chcesz mam bardzo porządne laczki na zbyciu numer 44 ale na mnie dużo za duże więc to chińskie 44... bardzo ładne ogrodowe...
Hatsan85 + PP 4x32AO
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

No to ja dodam swoje 2 grosze :evil: Wygląda bardzo fajnie ....ALE :?

Sunshader wewnątrz warto prysnąć czymś ciemnym, najlepiej czarnym i koniecznie matowym a wcześciej można "porysować" gruboziarnistym papierem ściernym. Zapobiegnie to refleksom świetlnym od jasnej i gładkiej powierzchni. To przerabiałem u siebie na BT gładkie wypolerowane alu odbijało słonko koszmarnie.

Tłumik ładny ale strasznie wielki. Ja mam o połowę mniejszy (tak na oko) i przy lekkim nawet wiaterku bocznym zachowuje się jak żagiel :! :! :! możesz mieć kłopot z celowaniem. No i u mnie na niskim montażu odbicia od wypolerowanego tłumika, przygotowanego do malowania, mocno przeszkadzały. Ale to akurat u ciebie może nie występować.
Nie mniej jednak robota elegancka i podoba mi się.
Awatar użytkownika
Nelo

Kombatancie39, założę się że kiedyś bawiłeś się w ASG.... co widać
Hatsan85 + PP 4x32AO