QB 57 po mojemu

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

QB 57 po mojemu

Post autor: DZIKIslupsk »

Witka,
Pewnego dnia nic nie świadom dostałem od cioć w prezencie QB 57. Nic specjalnego, ale mam co do niej pewna koncepcję. Powodem rozbiórki było również to, że wiatrówka "skręcała" się w lewo przy strzale, ale po wyszlifowaniu końcówek sprężyny to ustało.
Zaczęło się od paczki:
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Dali mi nawet jakiś ołów, ale nie nadawał się do niczego.
Obrazek
Zawartość pudełka:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
No to rozbieramy. Opał trzymają dwie śrubki jedna krzyżakowa z przodu, a z tyłu imbusowa.
Obrazek Obrazek
Obrazek
System oddzielony od osady:
Obrazek
Spust i dalsze rozbieranie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A to cudo chroni moje palce przy ładowaniu:
Obrazek Obrazek
Gdzieś wyczytałem, że ma sporo napięcie wstępne więc skonstruowałem coś takiego:
Obrazek
A teraz dalszy ciąg rozbiórki. Samej rozbiórki nie ma co opisywać bo jest bardzo intuicyjna i większość widać na fotkach.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A teraz bebeszki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Wszystko dokłądnie umyłem będyną ekstrakcyjną i nasmarowałem tym:
Obrazek
Prowadnica była niby dobrze spasowana, ale jakoś mi nie pasowała. Więc zrobiłem ze śrub i koszulki termokurczliwej swoją wersję prowadnicy i korka.
Obrazek Obrazek Obrazek
Jednym nie udokumentowanym poczynieniem było lekkie wyprostowanie spustu w imadle. Jego kształt składnia do nie prawidłowego przykładania palca. Po wyprostowaniu jest odwrotnie.
Następną czynność to osada. Orginalny lakier jest błyszczący i lekko mówiąc brzydki. Po wymianie PW z Kolegą Dariuszem w których to Kolega bardzo dokładnie opisał mi co i jak zrobić z osadą. Podjąłem kroki w tym kierunku.
Obrazek Obrazek
Lakier zdarłem druciakiem do mycia naczyń i zanim zacząłem wodowanie to położyłem jedną warstwę bejcy. Później zwodowałem osadę. Położyłem jeszcze jedna warstwę bejcy, jeden raz pociągnąłem ją pokostem (drewno zrobiło się takie fajne w dotyku) i kilkadziesiąt warstw z jakiegoś starego PKB. Oto efekt:
Obrazek
Ciągle denerwowało mnie jednak, że mój polik jest odmrażany kawałkiem chińskiej stali. Więc postanowiłem za pomocą chińskiego kleju przykleić tam chińską podkładkę pod mysz.
Obrazek Obrazek
A oto kilka fotek gotowego już wyrobu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A teraz kilka słów.
Pierwsza rzecz to celownik jaki jest na wiatrówce. Otwarte nie nadawały się do niczego więc je zdjąłem i założyłem kolimator, który to kupiłem od Kolegi SP7. Nie pamiętam, ale to jest chyba 1x30.
Druga sprawa to tłumik, który widać na zdjęciach. Pomysł na niego powstał dlatego, że wiatrówka całą masę ma na stopce i trzeba było to jakoś odciążyć. Kolejnym plusem jest efekt wizualny. Tłumik powstał po zdjęciu tego ohydnego plastiku. Zrobiłem gwint narzynką i w jakimś kawałku starej stalowej rurki zrobiłem gwint i tym sposobem tłumki nakręca sie bezpośrednio na lufę.
inna sprawa to torba widoczna na zdjęcia. Karabinek z założenia ma być zabierany na rower i biwaki. Więc lepiej, żeby nie rzucał się w oczy, a torba wygląda jak torba na laptopa. Uszyta według mojego projektu przez koleżankę mojej mamy. Wiem, że zęby rekina są już wysłużone, ale innych nie miałem.
Wkręciłem również bączki. Jednak przydał by się pasek. Byłem w myśliwskim, ale im chyba "sufit na łeb sie spadł" 100zł za pasek? Do dobrej wiatrówki jak PS, Hw czy Slavia Ok, ale do chinki? Nie ma mowy! Pasek od torby podróżnej niestety nie pasował do bączków więc z paska skóry zrobiłem "przejściówka".
Jak miałem ten wynalazek na bemowuie nie udało się w nic trafić bo lufa co strzał się odkręcała. Znalazłem na to radę. Trzeba naciągnąć karabinek wkręcić lufę(dość mocno) i mozna strzelac nic sie nie odkręca.
Ostatnią rzeczą która jest do zrobienia i nie wiem jak ją zrobić to spust. strzał pada dopiero jak cały spust jest w osadzie i ma bardzo długą drogę. Niestety nie wiem jak temu zaradzić.
No i ten chwyt. Plastikowy, ale mimo prób nie udało mi się wystrugać rękojeści, a szkoda w niego dużo inwestować.
Podsumowując fajny karabinek, ale trzeba nad nim popracować.
Bardzo rażące wady to spust, otwarte przyrządy i lakier brak czegoś na policzek.
Fajne rozwiązania to dwudzielny system(łatwa wymiana lufy na inny kaliber), blokada tłoka nie zależna od spustu dzięki czemu tłok na 100% nie urżnie nam palców i głęboka regulowana stopka.

Ufffff to chyba tyle jak sobie co przypomnę to dopiszę.
Pozdrawiam: Mateusz
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
gufi-74

Post autor: gufi-74 »

Bardzo mi się podoba. Osada ładnie Ci wyszła. I teraz karabinek z kolimatorem jakiś taki fajniejszy się zrobił. Gratulacje.

Oryginalny pasek do AK możesz kupić za parę złoty na allegrze :D
Artemis CR600W+Diana 3-9x32AO
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Całkiem, całkiem...co to będzie, jak wpadnie Ci w łapy poważniejszy karabinek :mrgreen:

Na czym polega to "wodowanie" drewna, bo nie wiem ?
Awatar użytkownika
gufi-74

Po co jest otwierany od spodu uchwyt pistoletowy?
Regulowana stopka jest przy każdym egzemplarzu, czy to Twoja sprawka?- bp przypatruję się na innych zdjęciach i nie ogę dostrzec?
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Mateusz :! Gratulacje :! Fajnie napisałeś, jaki fajny karabinek "stworzyłeś" :)
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

gufi-74 pisze:Po co jest otwierany od spodu uchwyt pistoletowy?
... na śrut ...
gufi-74 pisze:Regulowana stopka jest przy każdym egzemplarzu, czy to Twoja sprawka?- bp przypatruję się na innych zdjęciach i nie ogę dostrzec?
... jest w każdym egzemplarzu fabrycznie ...

Mateusz : ... dobra robota .. :D
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: pala30 »

Fajnie :mrgreen:
Awatar użytkownika
gufi-74

Jako schowek na śrut to nieciekawe rozwiązanie :/
Awatar użytkownika
AdamWawa

Post autor: AdamWawa »

Mateusz, kawał dobrej roboty. Gratuluje :mrgreen:
Zoraki HP 01, Sharp Tiger, IŻ 61 carbon design + M/S ...
---Przepraszam za swoje skandaliczne zachowanie na Bemowie i obiecuję, że to się więcej nie powtórzy.
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

green_thunder pisze:Na czym polega to "wodowanie" drewna, bo nie wiem ?
Nie wiem czy nazwałem to poprawnie. Dla mnie wodowanie polegało na przetarciu osady mokrą szmatką. Podnosiło to te..... no "włoski" takie i papierem ściernym osadę potraktowałem w sumie, żeby drewienko było gładkie to jakieś 4 razy mi wyszło.
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Obrazek
Obrazek
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

DZIKIslupsk pisze:Podnosiło to te..... no "włoski"
No tak ;)
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: cheng13 »

Mateusz, gratulacje :)
Fajnie wyszła Ci ta Chinka, a ze spustem to jeszcze coś wymyślisz.....może jakieś podkładki, albo da się zaadoptować inny...... albo się z czasem przyzwyczaisz :)
Pozdrawiam i dalszych sukcesów życzę :) :) :)
orzeszki....koniecznie :)
Awatar użytkownika
sp7

Post autor: sp7 »

Na "alledrogo.pl" za parę złotych kupisz chwyt od któregoś AK.
(Kolekcje, Militaria, Części broni)
Pozostaje dorobić kabłąk spustu i będzie jak dzień do nocy.
A to w rączce to miało być w zamyśle konstruktora schowkiem na śrut, a stało się doskonałym "siewnikiem" śrutu.
Sprawdź jeszcze mocowanie nakładki na lufie, tego chwytu przedniego.
Kitajce włożyli tam tulejki z otworem o milimetr większym niż średnica lufy.
Trzyma się to na samych wkrętach i ma silne tendencje do przesuwania.
A na tym jest szyna celownika - tak że efekt możliwy do przewidzenia.
motto tak mądre, że aż ukraść je koledze musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"