QB-78

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
marek_c4

QB-78

Post autor: marek_c4 »

Od czasu zakupu rewolweru WinGun 7, "choroba" posunęła się do przodu ;)
Z uwagi na stosunkowo niską cenę, oraz dużą podatność na modyfikacje, wybór padł na karabinek QB-78.
Jego sylwetka oraz 4-ro taktowy zamek też zdecydowanie przypadły mi do gustu.
Zakupu dokonałem na znanym serwisie aukcyjnym i dobrałem do tego lupkę Delta Optical 3-9x40.
Około południa kurier przyniósł karabinek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogólne pierwsze wrażenie jakie odniosłem (jako laik) niewielki, zgrabny karabinek.
Przyjemnie leży w rekach, nie jest ciężki i w miarę (jak na chińszczyznę) przyzwoicie wykonany na zewnątrz (jak jest wewnątrz zobaczymy później)
Zestaw zawierał karabinek, 4kapsuły co2, trochę śrutu, 20 tarcz i lunetkę 4x20

Niecałe 2 godziny później dotarła kolejna przesyłka, tym razem z zamówioną wcześniej lunetką.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W zestawie dostałem montaż jednoczęściowy (miał być dwuczęściowy ;(), zakrywki flip open (nie bardzo w nich gustuję), kpl imbusów, szmatka do czyszczenia soczewek.
Nie mam porównania z innymi lupkami, ale wydaje mi się że zakup nie jest zły.
W moim odczuciu obraz jest przyzwoity, płynna regulacja powiększenia działa z pewnym oporem, ale bez zacięć (nie będzie się samoistnie przestawiać).
Minimalna odległość gdzie obraz jest jeszcze do zaakceptowania to około 4m, ja na razie będę strzelał w domu na dystansie około 8m - wiem że nie jest to wiele, ale jak dla mnie to i tak niezłe wyzwanie hehe.
Skręciłem to w całość i staram się to jakoś wyregulować ;)

Obrazek

Obrazek

Udało mi się zdobyć montaż dwuczęściowy, i tym samym lupka powędrowała trochę do przodu.
Wydaje mi się że teraz jest OK (przedtem miałem za blisko oka).
Rozebrałem i poprawiłem spust (według porad z forum) - nie ma porównania !
Karabinek doczekał się też pokrowca ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz w kolejce czeka przystosowanie do ładowania z gaśnicy, bo bombiczki schodzą w zastraszającym tempie.
---
Mój QB-78 doczekał się przedłużki kartusza z zaworem do tankowania z dużej butli CO2.
Stało się to, dzięki pomocy kolegi gelorad który pomógł mi w pozyskaniu w/w przedłużki oraz kompletnego zestawu do połączenia butli z kartuszem.
Przy okazji wytoczył mi dwa mosiężne korki na tył, oraz nasadkę na lufę.
Poniżej zamieszczam kilka fotek zmontowanego zestawu.
Przedłużka na razie jest zamontowana tylko do fotografii - trzeba ją pooksydować i wkręcić na taśmę teflonową i dokładniej dopasować osadę przy przedłużce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu dotrze zamówiona butla 6kg, i że będę mógł sprawdzić to wszystko w praktyce.
Ostatnio zmieniony 2012-01-27, 17:42 przez marek_c4, łącznie zmieniany 1 raz.
QB-78 + DOE 3-9X40
==========

Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

To ja butla dotrze to tak jak już rozmawialiśmy na iwebie daj znać i jeśli pogoda pozwoli i będziesz miał chęci , potestujemy ten zestawik
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

marek_c4 pisze:Wydaje mi się że teraz jest OK (przedtem miałem za blisko oka).
...przedtem, to chyba nie dałbyś rady palcami załadować śrutu, gdyby była prawidłowo zamontowana...
Awatar użytkownika
marek_c4

maximus pisze:To ja butla dotrze to tak jak już rozmawialiśmy na iwebie daj znać i jeśli pogoda pozwoli i będziesz miał chęci , potestujemy ten zestawik
No bardzo chętnie się spotkam - kolega marecki mówił że też by się zabrał na strzelanko - będzie nas troszke więcej ;)
Dam znać jak już okiełznam temat.
A właśnie - przy okazji zapytam jak nalewać do karabinka te CO2 - czy zostawiać jakieś wolne miejsce, jeżeli tak to ile ?
green_thunder pisze:
marek_c4 pisze:Wydaje mi się że teraz jest OK (przedtem miałem za blisko oka).
...przedtem, to chyba nie dałbyś rady palcami załadować śrutu, gdyby była prawidłowo zamontowana...
No po przesunięciu montażu do przodu było dokładnie tak jak napisałeś - ładowanie śrutu stało się niemożliwe, ale za kilka dni dokupiłem montaż dwuczęściowy i życie stało się prostsze :).
QB-78 + DOE 3-9X40
==========

Pozdrawiam z Poznania
Marek
januszrg

Post autor: januszrg »

marek_c4 pisze:jak nalewać do karabinka te CO2 - czy zostawiać jakieś wolne miejsce, jeżeli tak to ile ?
Tu masz wszystko opisane:

http://www.serwis.wiarus.org/
Awatar użytkownika
marek_c4

No popatrz - jak ja mogłem to przeoczyć - dziękuję za link'a.
Strona jak najbardziej jest mi znana, ale ten artykuł gdzieś umknął mojej uwadze.
QB-78 + DOE 3-9X40
==========

Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
marek_c4

Dzisiaj udało mi się już wszystko poskręcać na gotowo.
Pierwsze napełnienie z dużej (6kg) flaszki i ............. nigdzie nic nie psyka (nie ucieka gaz) :D
Na razie napełniłem bez żadnych zabiegów odpowietrzających, celem sprawdzenia na ile strzałów wystarczy takie właśnie napełnienie.
Wydaje mi się że takie napełnienie z nie wypuszczonym powietrzem, powinno być w miarę bezpieczne, i chyba nie powinno się nic stać nawet gdy temperatura w mieszkaniu się podniesie.
Jeżeli jestem w błędzie, to mnie poprawcie.
Na razie oddałem 40 strzałów do tarczy ile będzie w sumie ....... :?
Dam znać jak wypykam całość ;)
Na dzień dzisiejszy karabinek wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przydałby się taki trójnik z zaworem, wkręcany pomiędzy butlę a wężyk do ładowania, do spuszczania ciśnienia z wężyka po zakończeniu ładowania kartusza.
Czy jest takie coś gotowe do kupienia czy trzeba kombinować - dorabiać ?
QB-78 + DOE 3-9X40
==========

Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
marek_c4

Dzisiaj chciałem dokończyć liczenie strzałów oddanych z jednego napełnienia, a tu ZONK :!
Zero gazu - przez około 12 godzin reszta niewystrzelanego gazu opuściła kartusz sobie tylko znaną drogą.
Dodam że po napełnieniu nic nie syczy, psyka czy cieknie.
Wszystko wydaje się być szczelne, a jednak jakoś ten gaz uciekł :(
QB-78 + DOE 3-9X40
==========

Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
Metoda sprawdzania dziurawych dętek, czyli zanurzenie w wannie z wodą chyba się nie sprawdzi :(
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
marek_c4

Starszy_Pan pisze:OT:
Metoda sprawdzania dziurawych dętek, czyli zanurzenie w wannie z wodą chyba się nie sprawdzi :(
Chyba nie, ale wymyśliłem że pozakładam balony jeden na lufę a drugi na kartusz (tak że cały zawór jest w środku) i jeżeli uchodzi przez zawór do napełniania, lub uszczelkę która go uszczelnia to napełni się jeden balonik, a jeżeli będzie nieszczelny zawór strzałowy to chyba powinien napełnić się ten balonik założony na lufę.
Czy moje rozumowanie jest poprawne, czy takie testy raczej nie przyniosą efektu ?
QB-78 + DOE 3-9X40
==========

Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Może jeszcze uciekać na połączeniu kartuszy, a wtedy balonik się nie napełni. Sposób Miłka jednak będzie najlepszy.
guntuning.com
Awatar użytkownika
marek_c4

daras pisze:Może jeszcze uciekać na połączeniu kartuszy, a wtedy balonik się nie napełni. Sposób Miłka jednak będzie najlepszy.
No niby nie powinno - dałem dość sporo tego teflonu (około 25 nawinięć) i ciasno się ta przedłużka wsunęła i dość ciężko szło przy dokręcaniu.
A o jakim sposobie Miłka piszesz ?
Poczekam do jutra i zobaczę.
Czyli jeżeli baloniki się nie napełnią, a co2 zniknie to zostanie tylko to łączenie kartuszy, czy może być jeszcze gdzieś jakaś droga ucieczki ?
QB-78 + DOE 3-9X40
==========

Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
marek_c4

Marecki zapodał mi pomysł żeby łączenie kartuszy potraktować wodą z mydłem.
Poskutkowało - ucieka jednak na łączeniu kartuszy :shock:
Najwygodniej dla mnie było by skręcić to na pakuły (konopie lniane) do rur, ale czy można je stosować przy CO2 (ktoś mówił że nie) - jednak nie wiem dlaczego.
Czy coś się może z nimi stać ?
QB-78 + DOE 3-9X40
==========

Pozdrawiam z Poznania
Marek
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Nie, bo co mogłoby? Ale ja poleciłbym taśmę izolacyjną z tworzywa.
Awatar użytkownika
marek_c4

Rlyeh pisze:Nie, bo co mogłoby? Ale ja poleciłbym taśmę izolacyjną z tworzywa.
Dziękuję za odpowiedź - tego sposobu na taśmę izolacyjną nie znałem.
Jutro zrobię na te pakuły + pasta i będzie OK.
Z pakułami mam większe doświadczenie niż z teflonem - pracuję z tym na co dzień (studniarstwo, pompy, rury itp tematy ;)) więc chyba opanuję temat za pierwszym podejściem.
QB-78 + DOE 3-9X40
==========

Pozdrawiam z Poznania
Marek