Z uwagi na stosunkowo niską cenę, oraz dużą podatność na modyfikacje, wybór padł na karabinek QB-78.
Jego sylwetka oraz 4-ro taktowy zamek też zdecydowanie przypadły mi do gustu.
Zakupu dokonałem na znanym serwisie aukcyjnym i dobrałem do tego lupkę Delta Optical 3-9x40.
Około południa kurier przyniósł karabinek

Ogólne pierwsze wrażenie jakie odniosłem (jako laik) niewielki, zgrabny karabinek.
Przyjemnie leży w rekach, nie jest ciężki i w miarę (jak na chińszczyznę) przyzwoicie wykonany na zewnątrz (jak jest wewnątrz zobaczymy później)
Zestaw zawierał karabinek, 4kapsuły co2, trochę śrutu, 20 tarcz i lunetkę 4x20
Niecałe 2 godziny później dotarła kolejna przesyłka, tym razem z zamówioną wcześniej lunetką.

W zestawie dostałem montaż jednoczęściowy (miał być dwuczęściowy ;(), zakrywki flip open (nie bardzo w nich gustuję), kpl imbusów, szmatka do czyszczenia soczewek.
Nie mam porównania z innymi lupkami, ale wydaje mi się że zakup nie jest zły.
W moim odczuciu obraz jest przyzwoity, płynna regulacja powiększenia działa z pewnym oporem, ale bez zacięć (nie będzie się samoistnie przestawiać).
Minimalna odległość gdzie obraz jest jeszcze do zaakceptowania to około 4m, ja na razie będę strzelał w domu na dystansie około 8m - wiem że nie jest to wiele, ale jak dla mnie to i tak niezłe wyzwanie hehe.
Skręciłem to w całość i staram się to jakoś wyregulować

Udało mi się zdobyć montaż dwuczęściowy, i tym samym lupka powędrowała trochę do przodu.
Wydaje mi się że teraz jest OK (przedtem miałem za blisko oka).
Rozebrałem i poprawiłem spust (według porad z forum) - nie ma porównania !
Karabinek doczekał się też pokrowca

Teraz w kolejce czeka przystosowanie do ładowania z gaśnicy, bo bombiczki schodzą w zastraszającym tempie.
---
Mój QB-78 doczekał się przedłużki kartusza z zaworem do tankowania z dużej butli CO2.
Stało się to, dzięki pomocy kolegi gelorad który pomógł mi w pozyskaniu w/w przedłużki oraz kompletnego zestawu do połączenia butli z kartuszem.
Przy okazji wytoczył mi dwa mosiężne korki na tył, oraz nasadkę na lufę.
Poniżej zamieszczam kilka fotek zmontowanego zestawu.
Przedłużka na razie jest zamontowana tylko do fotografii - trzeba ją pooksydować i wkręcić na taśmę teflonową i dokładniej dopasować osadę przy przedłużce.

Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu dotrze zamówiona butla 6kg, i że będę mógł sprawdzić to wszystko w praktyce.