Wydzielone o Iż'yku

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: pala30 »

Jeżeli to chinka to nie polecam! Ciężka w naprawie po awariach. Lepiej coś sprawdzonego. Wszystko zależy do czego Ci będzie służyć? Jeżeli do rekreacyjnego strzelania i do amatorki to polecam rosyjskiego Bajkała Iż 61 . Cena dobra, 2 magazynki, szybkostrzelna, naciąg boczny, regulacja kolby. Jak coś bardziej poważnego to może bmk lub slawia, idzie znaleźć na allegro fajne używane sztuki za małą kasę. :) :) :)
Edycja:
Aha zapomniałem o skupieniu Bajkała, jeżeli chcesz strzelać powyżej 12-14 metrów to ma raczej slabe skupienie! Ja strzelam na dystansie do 14 m i sprawdza się nieźle. Do tarczy 20X20 z dobrym skutkiem można trafiać bez problemu dychy! POZDRO

Proszę, nie krzycz. Mamy raczej zdrowy słuch
Walend
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2011-04-23, 20:04 przez pala30, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

pala30 pisze:AHA ZAPOMNIALEM O SKUPIENIU BAIKAŁA JEZELI CHCESZ STRZELAĆ POWYZEJ 12-14 METRÓW TO RACZEJ MA SŁABE SKUPIENIE !!!! ALE JA STRZELAM NA DYSTANIE DO 14 M I SPRAWDZA SIE NIEZLE.DO TARCZY 20X20 Z DOBRYM SRUTEM MOZNA TRAFIAĆ BEZ PROBLEMU DYCHY !!POZDRO
I tu Kolego nieco się mylisz , lub też jeszcze mało nastrzelałeś się z Iżyka ... :/ Miałem trzy takie karabinki i z ostatniego na 50m strzelałem do denka od puszki po piwie ... bardziej obrazowo , mieściłem się w czarnym polu na tarczy do Ppn10 , a na 14 m to się robi jedno dziursko ... :D Inna sprawa , że to niesamowicie wdzięczny karabinek i jest TU na naszym forum kilku użytkowników tego "śrutożercy" ... :D
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Jeżeli strzelasz z tego bipoda to wcale się nie dziwię, że powyżej 14m masz kiepskie skupienie :mrgreen: mnie się rzadko zdarza strzelać poniżej 25m no chyba że z FWB na 10m albo na zawodach :P Strzelałem takiego Iża i skupienie było lepiej niż dobre :mrgreen:
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

To miło słyszeć że Iżyk radzi sobie tak dobrze powyżej 20 m. Mi się na prawdę nie udaje. Być może moje ręka i oko potrzebują jeszcze treningu. Luneta tez nie jest z najwyższej półki. A co do podstawki to mój syn używa. Ja raczej strzelem na stojąco lub ze stołu z poduszką. Pozdrawiam i miłych Świąt Życzę!!!
Ostatnio zmieniony 2011-04-23, 20:10 przez pala30, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pablorudnik

Post autor: pablorudnik »

Ja ze swojego iżyka wypykałm dopiero 2 paczki śrutu,(do 15m "karmię"go śrutem Gamo Pro Match,powyżej 15m stosuję KTK) i powiem tak żę jestem bardzo pozytywnie zaskoczony celnością na 30m pudełko po zapałkach nie ma szans (z dioptera),a teraz po zmianie prowadnicy/dociążnika tłoka jest jeszcze lepiej(dociąznik dłuższy ciaśniejszy i cięższy wytoczył mi kolega z śruby M14) zero brzdęknięć i wzrosło Vo (nie mierzyłem na chrono ,ale opad się zmniejszył na 40 m i to dość wyraznie).Ogólnie bardzo fajny karabinek do strzelania do 30m(jak chce dalej postrzelać to biorę harego,chociaż ostatnio więcej wisi na ścianie niż strzela,z powodu iżyka :D ).
:) FWB 300s U + Leapers 3-9x40 TF2 :)
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

No ja z mojego iżika wyplułem już 10000 śrutków. Nigdy nie był poprawiany. Jest fabryczny. Myślę że to jest przyczyną średniego skupienia powyżej 20 m. No ale niestety nie mam w swoim gronie nikogo kto by mi pomógł lekko go poprawić!! hmmm szkoda
Ostatnio zmieniony 2011-04-24, 11:45 przez pala30, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
pablorudnik

pala30 pisze:No ja z mojego iżika wyplułem już 10000 śrutków. Nigdy nie był poprawiany. Jest fabryczny. Myślę że to jest przyczyną średniego skupienia powyżej 20 m. No ale niestety nie mam w swoim gronie nikogo kto by mi pomógł lekko go poprawić!! hmmm szkoda
Poprawki to prosta sprawa w tym modelu(za dużo też się nie da).Rozebrać go jest prosto,a narzędzia jakie są potrzebne to papierki od 100-1500,pilnik (jak się nie posiada szlifierki),imadło,butelka pet,dwie 5groszówki,smar najlepiej do przegubów (li-moly),kilka kropel oleju sprężarkowego.Oto podstawowe poprawki których fabryka nie wykonała:
-planowanie końcówek sprężyny(orginalnie sprężyna jest nie obrobiona i "piłuje"z jednej strony plastikowy korek korpusu,a z drugiej wnętrze tłoka,no i te chrobotania przy naciąganiu)
-dodanie podłkadek pod sprężynę z oszlifowanych na połysk 5groszówek(na koniec korka i do środka tłoka)
-osłona do środka tłoka z wycięta z plastikowej butelki
-oszlifowanie papierkami powierzchni tłoka na połysk
-przesmarowanie wszystkiego smarem Li-Moly (na uszczelkę tłoka kropla oleju do sprężarki)
Po tych zabiegach karabinek jest o 200% kulturalniejszy,w stosunku do pudełkowego.Ja jeszcze dodałem nową prowadnicę(koszt śruby M14 2zł,toczenie miałem za darmo,ale dla tokarza to 5min roboty,wezmie dosłownie na piwko za takie cuś).Wymiary prowadnicy mogę ci przesłać.Pracy nie wiele mi zajeło 2godzinki,ale efekt wymierny.
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Zachęciłeś i mnie do rozbiórki iżyka. :)
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
pablorudnik

Jeszcze dodam coś od siebie w temacie nowej prowadnicy,orginalna ma około 1,5mm luzu w sprężynie i nie osiowy kapelusz(karabinek lubi brzdękać co mnie niesamowicie wkurzało),nowa ma tylko 0,2mm luzu i jest o ponad centymetr dłuższa(i cięższa).Teraz przy strzale słychać tylko cichutkie "człap"i uderzenie śrutu o cel,kopik minimalnie wzrósł,ale nabrał nowego charakteru,jest krótszy i o wiele bardziej do opanowania(orginalnie był długi i ślamazarny,dzwonienie luznej prowadnicy,potęgowało długość odrzutu i przenosiło się na cały system).Pierwsze 5 strzałów z nową prowadnicą wywołało u mnie banana na twarzy :mrgreen: (różnica przed i po była bardzo zauważalna)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

pablorudnik pisze:,nowa ma tylko 0,2mm luzu i jest o ponad centymetr dłuższa(i cięższa).
... a powinna mieć 0,05 -0,1 mm luzu . Ma wchodzić z lekkim oporem . Tak robiłem w swoich iżykach i twierdzę , że dzięki temu wydłużyłem żywotność sprężyny i efektywność systemu . Karabinek , który jako trzeci z kolei , obecnie użytkowany przez Kolegę Makstom ma przebieg około 100 000 i ma się dobrze .

Swoją drogą czy w przerwie od świątecznego stołu , ktoś z szanownej Administracji , mógłby przenieść część postów , bo zrobił się temat o Iż-u 61 , a nie o zakupie i wyborze ... :D
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Witam panów ponownie.Dziś sprawdziłem wasze opinie na temat skutecznośći strzelania z baikała iż 61 z powyżej 20m.Pojechałem na strzelnice w Dąbrowie Górniczej Tarcze dość spore mialem bo 20x25 cm i powiem,że byłem w szoku.PO ustawieniu mojej lupki z 30 metrów oddałem 15 sztrzałów do pierszej tarczy ustawionej na stojaku własnej konstrukcji.Śrut tomitex płaski.oto fotka tarczy
Ostatnio zmieniony 2011-04-27, 23:29 przez pala30, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

A tu drugie strzelanie śrut norica apache.Stwierdzam ,że da sie z niej strzelać na takich dystansach jak pisaliście.Mieliscie racje.A jak uda sie go poprawic bedzie jeszcze lepiej.Tak jak pisałem tarcze na stojaku tego typu.(dam foteczke ale nie z dziś)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Strzelałem z iża Quasiego, który (iż) nie znosi trzymania za łoże, tylko oparty o przedramię. To też ma znaczenie przy skupieniu.
A ta norica chyba przyciężki, bo opad taki...no, i na 30 m to nie płaski już, który do 20 wystarczał, najlepiej diabolo, ale zaokrąglony, jak głowa delfina, nie szpic...
Ostatnio zmieniony 2011-04-27, 23:43 przez green_thunder, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pablorudnik

Ja ze swojego nie strzelałem z lupki,bo to troszkę śmieszne ja na 30m strzelam to niezłe opuznienie jest zanim śrucik dotrze do celu.Mam na nim zamontowany diopter (od starego haenela 312) i dostroiłem go do 15m.Z kocyka na takiej odległości mam skupienie w postaci paska szer.7-10mm i wysokości 10-20mm (problemy z opanowaniem w pionie,super to nie jest ale oko nie wytrenowane no i to tylko iż) w zależności od śrutu (strzelam głównie płaskim tarczowym).Na razie testuje różne śruty i nie odkryłem jeszcze który mojemu iżowi najlepiej smakuje.Twoje tarczki spoko,widzę,że problem posiewu tkwił w nie wyregulowanej lupce.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Dobre tarcze, ale jak pisał Robert zmień śrut na inny myślę że będzie lepiej. Tomiteź płaski sobie strzelaj na mniejszym dystansie bo dał ładne skupienie. Na dalszy poprój czegoś innego niż ta norica bo po tarczy mam wrażenie że zaczynał koziołkować w locie.
Diablik + Waver v10 2-10x38