Tak, następny z prośbą o małą pomoc w dziedzinie...

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
LocutusBorg

Tak, następny z prośbą o małą pomoc w dziedzinie...

Post autor: LocutusBorg »

Witam wszystkich forumowiczów!

Razu pewnego mnie olśniło, że postrzelałbym sobie, więc postanowiłem zakupić wiatrówkę...
Oczywiście pierwszą myślą był zakup najtańszej, nawet znalazłem zestaw za 82 zł składający się z wiatrówki (niby), tarcz, śrutów i lunety. Ale... poczytałem najpierw trochę (bvo mam taki zwyczaj, jak coś chcę zakupić) i dowiedziałem się że "chinek" nie wolno! Tzn. takich chinek, bo o BSK opinie są dobre, jak widzę...

Przeliczyłem fundusze: max 300 zł - nie jestem zawodowcem, ot tak, w wolnych chwilach do puszek/tarczy/pudelka po papierosach postrzelać.
Odpowiadałaby mi najbardziej wiatróweczka z bocznym/dolnym naciągiem, gdyż łamańców za takie pieniądze się boję - a jak lufa po złożeniu nie będzie miała poziomu z resztą?

Znalazłem na allegro takie coś:
http://allegro.pl/item1177396950_wiatro ... uneta.html
Jest to najtańsza cena na ten model, jaka znalazłem.

Czytając forum widzę także pochlebne opinie o Sharpie. Jednak boję się tego pompowania - jakieś to dziwne dla mnie - i długości karabinku, jest o 10 cm mniejsza niż w/w airmaster. Jak się przymierzałem do Gamo Delty, to jednak był niewygodny - ze względu na długośźć właśnie...

Oczywiście wysłucham także innych propozycji - jednak proszę wziąść pod uwagę max koszty - 300 zł, no, ewentualnie parę dyszek by się dozbierało :)

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

LocutusBorg pisze:Czytając forum widzę także pochlebne opinie o Sharpie. Jednak boję się tego pompowania
LocutusBorg pisze:jednak proszę wziąść pod uwagę max koszty - 300 zł, no, ewentualnie parę dyszek by się dozbierało
W takich pieniążkach SHARP jest jedynym karabinkiem , z którego postrzelasz zaraz po wyjęciu z pudełka (zasadniczo jeśli nie chcesz , nie musisz nic przy nim grzebać) a te parę dyszek więcej możesz przeznaczyć na jakąś zwykłą "lupkę" no name. Na SHARPIE raczej wszystko wytrzyma. A i nie bój się pompowania.... nie taki diabeł straszny :P Alternatywnie jest jeszcze QB 78/79 na Co2 , tyle , że dochodzi koszt nabojów co2...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
bastek_34_WALCZ

Post autor: bastek_34_WALCZ »

za takie pieniądze to ja bym sie bał właśnie z bocznym lub dolnym naciągiem kupować /że mi paluchy obetnie/, a kciuk mi sie bardzo przydaje :)
Osiąganie zwycięstwa w zwykły sposób nie stanowi szczytu osiągnięć. Sun Tzu
Awatar użytkownika
LocutusBorg

Hm...
Wyjaśniłem, czemu boję się łamańców... ale...

Byłem przed chwilą w sklepie myśliwskim i pan sprzedawca pokazał mi Noricę Titan - w wydaniu Hammerli Quick - za cene 399 zł. Wiem, trochę drożej niż zakładałem. NAwet dał strzelić. I powiedział, że moje obawy, iż po kilkuset strzałach łamanie lufy nie będzie w poziomie z resztą jest dziwne - może w chinkach (nawet miał jedną do demonstracji - złamał ją trzymając za kolbę i machając w dół...), ale nie przy takim sprzęcie...

Rany, nic już nie wiem... Wy się znacie lepiej, pomóżcie :)

A, pokazywał też Hatsana łamanego - wer. 95 - troche drożej, bo 600 zł, ale na allegro za 440 ją widać.

W militariach jest łamaniec od Gamy - Shadow 640.

Tak, ja z tych co to i moc i celność :P No dobra, na jakieś 50 m żeby śrut dolatywał... Miło by było...

Buuu... a ja tylko postrzelać chciałem...

(pamiętam, jak tv wybierałem - najpierw decyzja, lcd czy plazma, a kiedy to okazało się jasne, jaki model wybrać - 3 miechy zeszło! Tu bym chciał szybciej, nie powiem :P )
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Hmm..... To może poczytaj jeszcze parę dni.... zakładałeś budżet 300zł niecałe 2 godz. póżniej już około 500.... wstrzymaj się dobę i kup Pro Sporta z dobrym celownikiem :mrgreen: Jeżeli oczekujesz pomocy , to określ jasno swoje oczekiwania ; jakie pieniądze , typ karabinka , do czego będziesz strzelał , jaką optykę sobie upatrzyłeś , a przede wszystkim poczytaj sam o karabinkach które Ci się podobają , zobacz co trzeba przy nich zrobić zaraz po zakupie i czy Twoje zdolności manualne lub budżet pozwolą na poprawienie fabryki. Dopiero potem konkretnie pytaj ; ilu strzelców , tyle preferencji , ale zawsze trzeba konsumować odpowiedzi pod kątem swoich potrzeb i oczekiwań.... szukaj testów i opinii , ale na forach , a nie w sklepach ....

http://e-tawerna.pl/viewtopic.php?t=6784 Tu gotowy do strzelania , obecnie jeden z lepszych , z dobrym spustem , Hatsan w drewienku.... tak dla przykładu już ztuningowany "alchemikiem" czyli gotowy do eksploatacji....
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
LocutusBorg

Napisałem tylko, co pan w sklepie mi powiedział :)

Widzę, że Ty masz Slavię - a ona jest łamana - i kłopotów pewnie z nią nie ,masz. Ja się trochę bałem, że łamaniec za ok 300 zł. będzie np. przepuszczał przy łamaniu, albo poziom szybko straci...

Po Twoim poprzednim poście zacząłem szukać dokładniej info o tych sharpach - jeżeli już to model 1210, z opisów wynika, że jest lepiej zbudowany, tzn. wykończenia - np. dokręcenie tłumika jest metalowe, a nie plastikowe.

Przyznam szczerze, że cenowo to byłby świetny - jednak na allegro jest tylko od kogoś, kogo na tym forum nie polecają i w dodatku 5,5 mm.

To, że spojrzałem na wiatrówke za 400 zł - no cóż, człowiek napalił się, postrzelać by chciał... póki lato :D

Przeróbki? hm, nie boję się, zresztą wiem, że i tak sprzęt trzeba konserwować, więc prędzej czy później musiałbym karabinek rozebrać.

I... chciałbym w zasadzie Waszych opinii/propozycji posłuchać, ja jestem laikiem w tej dziedzinie, czazsem nie wiem, o co się spytać.
Mam zapytać: czy łamańce są dobre? czy lepsze dolny/boczny naciąg? - pytania raczej strasznie ogólne.

Na pro sporta to bym musiał poczekać dłużej niż dobę... Tak jakieś 90 razy dłużej :P Przy bardzo ostrym zacisjkaniu paska D
Slavia 634 + PP 6x40
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Cześc
Mogę zaoferować BMK 30 za 350 zł, używana oczywiście i znana niektórym.
(Chyba, że ważysz 45 kg, to nie polecam :P )
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

Za 350 zł bierz te 30 od Roberta - to naprawdę fajny karabinek a w dodatku w takiej cenie brać nie zastanawiać się .
Lgm2 + Doc
Awatar użytkownika
RomekS

Post autor: RomekS »

LocutusBorg pisze:
Widzę, że Ty masz Slavię - a ona jest łamana - i kłopotów pewnie z nią nie ,masz. J
Ze Slavii postrzelasz Ty, Twoje dzieci i wnuki. To trwały karabinek.
Niskobudżetowy SHARP jest niezłym i celnym puszkobijcą.
Ale postrzelasz tylko Ty.
Dzieciom nie będziesz raczej mógł przekazać.
Ale na początek jest naprawdę dobry.
Wart swojej ceny. Będziesz zadowolony.
Potem kupisz następny, następny i następny.....
green_thunder pisze:Cześc
Mogę zaoferować BMK 30 za 350 zł, używana oczywiście i znana niektórym.
A tu, to się nawet nie zastanawiaj. Bierz bo,
WARTO.
Dla chcącego nie ma NIC...
Awatar użytkownika
LocutusBorg

Za tego BMK podziękuję - po opiniach i opisie wyrażonych przez doświadczonego "strzelacza" z tego forum wynika, że kartabinek ten by mnie bardziej zmęczył niż ucieszył. Ale dzięki za propozycję :)
Slavia 634 + PP 6x40
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

Tzn , nie dasz rady naciągnąć ? Więc pozostaje iż :P
Lgm2 + Doc
Awatar użytkownika
LocutusBorg

Naciągnąć może i tak, ale zmęczenie od samego trzymania jest podobno od niego niezłe :)

Ok, co to jest "iż"?
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

LocutusBorg pisze: ...
Ok, co to jest "iż"?
Trochę więcej szacunku dla tego karabinka, z dużej litery proszę :P
Zapraszam do lektury :>

http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=46

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
PANZER.PL!!!

Post autor: PANZER.PL!!! »

sharp nie jest puszkobojca! to celny niesamowicie i mocny sprzet! tylko trzeba nad nim troszke popracować, jak nad większością :mrgreen: a co do dolno i boczno naciąganych hmyyy? daj sobie spokój za taka kase jeśli zależy tobie na palcach
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

PANZER.PL!!! pisze:a co do dolno i boczno naciąganych hmyyy? daj sobie spokój za taka kase jeśli zależy tobie na palcach
Czy przypadkiem nie przesadzasz :lol:
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40