Rafał poprosił mnie, żebym dowiedział się jak skonstruowany jest POSP, którego ma i czy istnieje szansa, żeby go przefokusować.
Stwierdziłem, że najlepiej zapytać u źródła więc wysłałem kilka mail'i o zbliżonej treści. Przedstawiłem się ładnie, napisałem że jestem z polskiego forum wiatrówkowego i zapytałem o przefokusowanie i/lub schemat. Wyjaśniełem, że chodzi o dostatosowanie celownika do potrzeb wiatrówkowiczów.
Jedyny kto odpowiedział to Pan Andrzej Kozlov z Kalinka Optics (USA).
Wyjaśnił, że nie wyobraża sobie możliwości przefokusowania POSP gdyż soczewka obiektywu jest klejona. Jednocześnie zaciekawiło Go czemu wiatrówkowicze interesują się optyką na broń palną. Zaproponował też, abym skontaktował się z fabryką, czy istnieje możliwość wyprodukowania serii celowników ostrzących na dystansach wiatrówkowych np. 8-50m.
W odpowiedzi wyjaśniłem, dlaczego wiatrówki sprężynowe niszczą optykę. Napisałem też, że rosyjska optyka jest dobrym "budżetowym" rozwiązaniem zwłaszcza dla początkujących strzelców. Na końcu powiedziałem wprost, że dla firm produkujących POSP jestem, żadnym partnerem i nie sądzę, żeby ktokolwiek chciał ze mną rozmawiać.
Zresztą nie oszukujmy się co ja bym zrobił z serią celowników

Dzisiaj dostałem mail'a w którym Pan Andrzej deklaruje, że On skontaktuje się z fabryka. Jednocześnie poprosił mnie bym zaproponował jakie dystanse ostrzenia będą najlepsze, oraz jaki celownik (który POSP) warto by zrobić wiatrówkowym.
Jeszcze nie odpisałem.
Zastanawiam się co z tego może wyniknąć. Jak znam życie to nic

Co wy o tym myślicie?
Jakiego POSP'a posadzili byście na wiatrówce?
http://www.kalinkaoptics.com/detail.aspx?ID=86
może 8x42 z MilDotem

Czekam na w miarę szybkie odpowiedzi, bo też coś muszę napisać.