Monopod/pastorał Tarczowy składany z Twisterem.

Pomysł Rafała aby wrzucać tu nasze pomysły

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Monopod/pastorał Tarczowy składany z Twisterem.

Post autor: Kombat69 »

Witam serdecznie Brać Strzelecką!
Nadszedł czas abym i ja udzielił się zapisując jakiś temat w historię naszego forum , poza "powitalnią".

A zatem.

Zwykłem strzelać na rodzinnym Rancho moich rodziców jednakże jest to kawałek drogi od miasteczka (Świecie) w którym mieszkam i wyjazd na nie każdorazowo kosztuje mnie to trochę czasu i pieniędzy. Co w dobie kryzysu i mojego chwilowego bezrobocia nie jest mi bardzo na rękę.
Rozpocząłem więc szukanie spokojnych odludnych miejsc w mieście , gdzie bezpiecznie można postrzelać.
Znalazłem dwa świetne miejsca, pierwsze z nich to Łacha Wiślana (można tam bardzo bezpiecznie i spokojnie postrzelać, ustawiając tarcze plecami do wału przeciwpowodziowego) , oraz stara nie kryta strzelnica sportowa przy Zamku Krzyżackim, na której strzelałem kilka lat wstecz.
Niestety strzelnicę sportowa ugryzł ząb czasu i złomiarze , pozostała tylko wiata mury i wały-kulochwyty (na szczęście) , czyli prawie jak nad rzeką .

Do sedna.
Nie ma na co powiesić tarczy , ani nawet postawić puszek.
Wpadł mi do głowy pomysł zakupu jakiegoś niskobudżetowego statywu i kulochwytu, długo nie myśląc przejrzałem oferty sklepów internetowych i jak bym nie policzył to wychodziło drogo, za drogo przy moim obecnym budżecie na takie wydatki.
Często w takich sytuacjach udaje mi się zrobić coś z niczego (znajomi śmieją się że powinienem założyć firmę "Home Made").
I tak też było tym razem.
Zszedłem do piwnicy, zajrzałem w każdy kąt i po 15 minutach wyszedłem z pomysłem, kijkiem od nart, drewnianą listwą, blaszkami montażowymi od zamka,pokrywką od małego słoika, mufką od tuby silikonu, blaszką aluminiową, garścią śrubek, nakrętek, wkrętów oraz łuskami od nabojów 12/70 i 5.56x45mm.
Mając na uwadze fakt iż w obu miejscach mam wał-kulochwyt za tarcza wziąłem się do pracy.

Spójrzcie sami co z tego wyszło.
Obrazek

W pełnej krasie.
Obrazek

A tutaj zdemontowany do transportu (mieści się do pokrowca razem z karabinkiem).
Obrazek

Dla zainteresowanych więcej zdjęć w galerii , link zamieszczam poniżej.
http://kombat69.fotosik.pl/albumy/637192.html

Pozdrawiam Serdecznie!
Kombat

- 23 maja 2009 r. -

Żeby nie było :).
Jak napisał tak zrobił.
Za sprawą Sławka pomysłu (dziękuję) obszedłem markety i sklepy sportowe w poszukiwaniu kijków do Nordic Walking , jednakże jedyne na które się natknąłem kosztowały 85 zł za komplet, na co w rzeczy samej przy skromnym budżecie pozwolić sobie nie mogę .
Tak więc wracając do domu z podkulonym ogonem , wszedłem do piwnicy z nadzieją że znajdę jeszcze kilka blaszek od zamków, znalazłem, nie takie jak wczoraj, ale znalazłem :).
Wiedziony doświadczeniem dnia wczorajszego , zabrałem też wszystko co będzie niezbędne.
Praca poszła mi lepiej niż przypuszczałem , „kopiowanie” zajęło mi całe 40 minut, z cięciem listewek piłką z MultiToll-a włącznie.
I w taki oto sposób, pod przykrywka testu w terenie, mogę pochwalić się Wam, naszą nieużywaną już strzelnicą „Zamkową”.

No i proszę, może nie bliźniaki, ale wypisz wymaluj , bracia w komplecie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tutaj już na swoim miejscu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kilka poglądowych fotek strzelnicy, ujawniających genezę przydomku "Zamkowa" ,żeby nie było że się nie pochwaliłem :) . Niestety stan w jakim jest... To widać, a szkoda. :(
Obrazek Obrazek Obrazek

I na koniec portrety pamięciowe sprawców tego całego zamieszania.
Obrazek Obrazek

Podsumowując.
Wizyta w piwnicy i raptem 2-3 godzinki pracy , a tyle satysfakcji i radości, no i kilka nie wydanych niepotrzebnie złotych w kieszeni.. (z przeznaczeniem na Śrut :) )

Dziękuję za Uwagę !
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2009-05-23, 00:56 przez Kombat69, łącznie zmieniany 2 razy.
Obecnie na stanie:
HW95k by' Hogan + SMOP25C + DOC
HW50S by' Hogan + AG-25M412 + DOC
HW30S by' Hogan + PP 4x32 AO
Norica Sport :)
Iż 38 Bakielit +drewno :)
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Jak dla mnie, to jest to po prostu dobra robota.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Świetny pomysł, a najbardziej podobają mi się blaszki od zamków. :D
guntuning.com
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Rlyeh pisze:Jak dla mnie, to jest to po prostu dobra robota.
daras pisze:Świetny pomysł, a najbardziej podobają mi się blaszki od zamków. :D
Dziękuje. :oops:

Czasami właśnie jak mam trochę wolnego, a nie chcę poddać się nudzie to zawsze, jak to mawia mój ojciec "coś wymłodzę" .
A że sam byłem mile zaskoczony efektem pracy , to chętnie się podzieliłem, a nuż się komuś pomysł przyda.
Obecnie na stanie:
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

no no całkiem praktycznie

mój kulochwyt jest mniej reprezentatywny wziąłem blachę wyciąłem, pozginałem w sześcian bez jednej ściany w środku zawiesiłem blachę grubszą o 1mm, tak dla amortyzacji i jest paskudny bo paskudny ale jest
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

Ekstra pomysł , i wykonanie też niezłe :)
Lgm2 + Doc
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Elegancko. Czasem można za mała kase zrobić duże rzeczy. Gdyby się chciało wersję bardziej mobilną zrobić, to można zamienić kijek narciarski na składany kijek do nordic walking. Ostatnio widziałem w Dekatlonie jakieś chińskie po 9zł szt :mrgreen: To całość będzie można do plecaka spakować.
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

A to świetny pomysł jest!!
Im bardziej kompaktowe wymiary po złożeniu tym lepiej.
Ja akurat korzystałem z tego co jest pod ręka, a już nie będzie potrzebne.
Nie ukrywam też że myślę o jeszcze dwóch sztukach takiego "Pastorału" , żeby raz na 3 serie podchodzić do tarcz, a kijek od nart mam jeszcze jeden, wiec jak znajdę gdzieś w miasteczku za tanie pieniążki taki kijek o jakim mówisz, to chętnie wykorzystam ten pomysł.
Obecnie na stanie:
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Fajne to. Gratuluję pomysłu.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
Kombat69
-#Brązowy Dobromir
-#Brązowy Dobromir

Ponieważ nie mogę edytować mojego pierwszego posta, to w miarę możliwości Poproszę aby Moderator/Administrator przerzucił ten post do pierwszego mojego posta jako "Edytkę".

[ Komentarz dodany przez: Rlyeh: 2009-05-23, 00:57 ]
Zrobione.
- R.

[ Dodano: 2010-07-23, 20:07 ]
Nie chwaląc się wcześniej Szanownej Kompanii w moim małym prywatnym zaciszu strzeleckim odkryłem niezłego strzelca w osobie mojej Lubej (O słodkim imieniu Malwina :) ), nabyłem również nową dmuchawkę (HW 95k - by Hogan) .
Co by nie było że się nie chwalę - poniżej link do galerii.
http://kombat69a.fotosik.pl/albumy/774205.html
Tarcze w albumie to pierwszy kontakt Mani z HW.

Do meritum:
Zaszła zatem potrzeba zamiany dotychczasowych wiernie do dzisiaj służących uchwytów na tarczę, na jakieś "pojemniejsze" co by nie biegać co 5-10 śrucin "w ta i wew ta" . Co by przyjemniej się strzelało treningi i tarczki do Sharp Ligi postanowiłem że będą aż cztery okienka tarczowe, coby całą serie móc strzelić bez niepotrzebnego wstawania :) .
Jak to zwykle w wolnej chwili , korzystając z nieobecności Kobitki (co by gniewu o warsztat z domu nie było), postanowiłem podłubać i wydłubałem... :)
Cóż z tego i jak wyszło?
Oceńcie sami.

Obrazek Obrazek Obrazek

No i na koniec Materiał przygotowany na drugą sztukę uchwytu wersji "Beta".
Obrazek
Czyli to co potrzebne do wykonania. Potrzebne również będą (nie widoczne na zdjęciu) nie wygórowane zdolności manualne, oraz podstawowe narzędzia które jak mniemam w większości polskich domów się znajdują.

Dziękuję za uwagę.
Pozdrawiam Serdecznie Swawolnych Kompanów!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kombat69, łącznie zmieniany 2 razy.
Obecnie na stanie:
Diana mod.3
Record LP-77 "Żyw"
Browning Buck Mark URX