Kral A02 (Air Master 300)

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Skorup

Post autor: Skorup »

Ok, dzieki za odpowiedź. Czyli to, że wiatrówka jest na zewnątrz wilgotna od oleju, to nie jest normalne i znaczy, że coś jest w niej nie tak ?

1. Macie może pomysł co zrobić z tą rysą/dziurką przy miejscu łamania wiatrówki ? Jest za mała żeby tam cokolwiek wsadzić, musiałem po prostu nią o coś porządnie zahaczyć, ale dziurka w tej rysie jest tak mała, że widoczna jest dopiero pod lupą, jednak po pewnym czasie pojawiają się na niej kropelki oleju. Czy tak mała dziurka może zaszkodzić prawidłowej pracy wiatrówki ?

2. Co się może stać jeśli zostawiłbym to tak jak jest nie rozkręcając jej ? Czy przez te szparki wiatrówka może traci moc ?

3. Czy ktoś z was mógłby zdjąć tą plastikową osłonkę na końcu szyny do montażu lunety i sprawdzić, czy są na niej kropelki oleju ?
(u mnie ta osłonka jest cała mokra, przy dociśnięciu olej wysięka spod niej)

Z góry dziękuję za pomoc ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Skorup, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
blef16

Olej?

Post autor: blef16 »

Ja mam KRALA-a z dolnym naciągiem i tam nie było po rozpakowaniu grama oleju. Nawet za 1-szym i kolejnym strzałem nie miałem z niej diesla. Coś tu nie gra? Mówisz że wystrzeliłeś 1500sztuk śrutu na samych dieslach? Wybacz ja też jestem amatorem diesla, ale to tego mam przerobionego chinola i żeby uzyskać od 5 do 6 odpałów muszę wstrzyknąć strzykawką z 4 krople i dobrze rozprowadzić. Czy albo Ty lejesz olej do komory sprężania, albo fabrycznie wlali Ci pół szklankę oleju do niej. Ale to by się lało z niej spod spodu. Musisz ją rozebrać jak radził kolega wyżej! Miłych Świąt! ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez blef16, łącznie zmieniany 1 raz.
blef16
Skorup

Wzajemnie :)
Nie no, nie disluje cały czas, ale zdarza jej się, a chyba już nie powinno. Jeśli strzele ,,na sucho'' to za każdym razem leci dymek. Zdziwiła mnie w ogóle ilośc oleju w niej, czytałem wcześniej że aby wiatrówka była nasmarowana wystarczy pere kropel a tyle to moge zebrać z plastikowej osłonki po kilkunastu, może kilkudziesięciu strzałach ... Dziwne ...

Kupiłem ją przez Allegro, może przed wysyłką ktoś regulował wiatrówkę i ją nasmarował ....

Rozebranie wiatrówki w moim wypadku niewiele pomoże, a raczej zaszkodzi. Jestem kompletnie zielony jesli chodzi o budowę wiatrówki. Nie macie może jakiegoś pomysłu co to tego małego przebicia, czy watro coś z tym zrobić, czy tam tylko olej ucieka, czy też powietrze ?

Sprawdził już ktoś może tą osłonke, o której pisałem, czy u was te jest wilgotna od środka ?
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Nie czytałem wszystkich stron, ale mialem krala z dolnym naciągiem i nigdy więcej, ani podobnego w technologii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
DoktorPio

Post autor: DoktorPio »

green_thunder pisze:Nie czytałem wszystkich stron, ale mialem krala z dolnym naciągiem i nigdy więcej, ani podobnego w technologii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Powolutku powolutku nie każdy na początku hobby wiatrówkowego posiada taki sprzęt jak kolega green_thunder - BSA L.XL, Norica 56, H60/5,5 Destroyer, Terrano II
i od czegoś trzeba zacząć a forum jest po to żeby sobie pomagać a nie się dołować :)
Zresztą wszystkie Krale i AirMastery przy odrobinie wkładu pracy i małym tuningu naprawdę przyzwoicie strzelają wiem coś o tym ;)
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
Awatar użytkownika
blef16

pęknięcię

Post autor: blef16 »

Cześć! Weź te pęknięcie Skorup, spróbuj zakleić delikatnie cyjanopanem lub kropelką. Uprzednio dobrze wyczyść miejsce pęknięcia benzyną extrakcyjną. Poczekaj aż oschnie i dopiero. To zależy czy klej wniknie głębiej szczeliny, czy złapie na powierzchni? Powinno mim o wszystko trzymać, ale nie ręczę za to! Pomyśl, może Ci coś wpadnie innego do głowy.Pozdrawiam! ;)
blef16
KWP

Post autor: KWP »

green_thunder, mam airmastera z dolnym naciągiem. Jedyne co mogę powiedzieć, to że trzeba przy nim ostro popracować, aby był znośny. Albo kupić inny karabinek. Ja wybrałem drugą opcję i jestem zadowolony. A airmastera rozkręciłem w cholerę i co jakiś czas, jak mi się nudzi, coś tam poprawię. Może do wiosny ucywilizuję go na tyle, aby był znośnym puszkobijcą.
Pozdrawiam
KWP
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

przydały by sie fotki. Obawiam się, że bez rozebrania nie zdiagnozujesz raczej tematu...
Awatar użytkownika
green_thunder

A mnie właśnie chodziło o to, żeby na początku ktoś nie był rozczarowany. Nie ośmieliłbym się kogoś "dołowac". Nigdy nie powiedziałem i nie powiem krytycznych słów o czyimś sprzęcie już posiadanym. Co innego przed zakupem. W kralu wkurzyło mnie, że od razu musiałem używac pilnika, bo mało naciąg nie połamał mi palców przy samostrzale.

Pozdrowienia - Robert
Skorup

Oki, czyli spróbuje tą małą szczeline załatać klejem, myślę, że ,,Super Glue'' powinien się do tego nadać, tylko czy złapie metal i sie nie pokruszy ... zobaczymy. Dam znać co z tego wyszło. A ten wyciek z tyłu wygląda mi na jakąś rozwalona uszczelkę, ale tym zajmę się później ;)
Postaram się też wysłać jakieś fotki tylnej częsci pod osłonką, gdzie wycieka olej , bo tej małej szczelinki i tak zoom nie uchwyci.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

ta dziurka to moim zdaniem jakaś wada materiału, ciężko byłoby w coś uderzyć cylindrem by uzyskać taki efekt. Nie wiem czy klej na dłużej wystarczy. Sprawdzałeś czy przy strzale jak dociśniesz palec do tej dziurki czuć jakieś ciśnienie? bo jeżeli tak, to przedmuch z cylindra klejem nie załatwisz. Ale i na to znajdzie się sposób :mrgreen:
Awatar użytkownika
green_thunder

A może spróbuj metodą sprzed wieków - "zagwożdzic", jak to kiedyś z armatami robiono.
Skorup

Póki co zalałem szczeline dość grubą warstwą ,,Super Glue", postrzelam troche i zobacze ile wytrzyma, ewentualnie pomyśle nad innym rozwiązaniem.
Jeśli bedzie ok to spróbuje pogrzebać coś z tym wyciekiem pod osłonką, chociaz moim zdaniem to jest tylko olej i jesli to jest tylko od tyłu nieszczelne to nie powinno mieć wpływu na kompresje i moc wiatrówki, ale może sie myle.

[ Dodano: 2008-12-26, 19:00 ]
Dobra, myśle że tą szczelinke mam już chyba z głowy, po 40 strzałach klej nadal trzyma i jest nienaruszony.
Awatar użytkownika
JR

Post autor: JR »

Skorup pisze:Jednak oddanie jej na gwarancję nie wchodzi w grę, ponieważ nie mam już oryginalnych przyrządów celowniczych (usunąłem je po kupnie lunety)
To je przykręć z powrotem i reklamuj - o ile coś jest rzeczywiście pęknięte. Przy tych naprężeniach żadna kropelka ani inne czary mary nie wytrzymają. Poza tym dlaczego brak przyrządów ma być powodem utraty gwarancji? Jeśli sprzedawca nie jest oszustem i dba o swój geszeft to powinien Ci załatwić sprawę od ręki.
Pozdro,
JR
AirMaster 300 DrPio mod. V1.0, PP 3-12x42AO
Skorup

Tylko że oryginalnych przyżądów celowniczych już nie mam dlatego że mi sie zniszczyły (ułamała się szczerbinka), a pozatym widać że tylna osłonka była już przeze mnie zdejmowana. Czegoś takiego nikt mi nie uzna.
Szczelina jest wręcz miktoskopijna a warstwa ,,Super Glue" dość gruba, myśle że powinno wytrzymać, przynajmniej przez jakiś czas.