Kral A02 (Air Master 300)

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Gdybyś chciał smarowac komorę sprężania, to używaj oleju do sprężarek, jest taki, tyko w wielkich (jak na potrzeby wiatrówki) pojemnościach. Wspominałem już, najlepiej poprosic o 50 ml w jakimś warsztacie, wulkanizatorni np.

Pozdrowienia - Robert
PS. nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że "to tylko 325 zł". Po pierwsze, skądś one się wzięły, po drugie, lepiej się do czegoś zmusic, aby wyrobic sobie jakieś nawyki, tak myślę ;)
Awatar użytkownika
blef16

Kral A02

Post autor: blef16 »

Cześć!Wiem Robercie że taki olej istnieje, ale ludzie w moim mieście otępieli. Leją co się da na warsztatach. Szefowie leją wódę do żołądka a pomocnicy leją na robotę, bo u mnie w Raciborzu zarobki pomocników oscylują w granicach 800 zł.na rękę. Za dużo! 700zł.raczej! na rękę! Tak to wygląda. To wiocha w porównaniu z sąsiednim Rybnikiem, gdzie można więcej zarobić i załatwić. Obserwuje ludzi w Raciborzu od 10-leci. Pochmurne miny i wzrok skierowany najczęściej w dół. Depresja totalna! Są tu u mnie 2 sklepy z wiatrówkami. Jeden wędkarski,gdzie facet pyta mnie czy to chodzi o olej do lufy. Ja mu tłumaczę że do lufy nic nie leję. Nie znają się! Dlatego przyrzekłem sobie że nie będę już chodził po żadnych sklepach,warsztatach, bo szkoda nerwów. W dodatku jestem nerwus. A specjalnie do Rybnika nie pojadę szukać kilka mililitrów oleju sprężarkowego. Coś się wymyśli, tylko jak go wkrapiać skoro nie ma tam dojścia? To jest problem. Nałożę do cylindra więcej smaru litowego z dodatkiem dwusiarczku molibdenu i rok może wytrzyma? Litowy u mnie, nie spowodował żadnego diesla w chince. Dobrze bo widocznie nie jest taki łatwopalny jak molibdenowy? Tak chyba zrobię. Facet w sklepie 10min.sprawdzał nr.oznaczenia smaru i po tych 10min.stwierdził że to molibdenowy z dwusiarczkiem. W domu dopiero zobaczyłem nazwę LITOMOS EP 25. Dobry, ale to nie molibden! Ja myślałem że ta nazwa to nazwa firmy! Szkoda gadać! Stare chłopy a nawet nie wiedzą co sprzedają! DAREK ;)
blef16
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Daj mi adres na PW wyślę Ci ten olej sprężarkowy.
guntuning.com
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Wkraplanie jest proste. Bierzesz strzykawkę z igłą i przez kanał wylotowy wkralasz 2-3 krople oleju. Morzesz użyć oleju do maszyn do szycia, są w małych buteleczkach 100 ml.
Awatar użytkownika
radecek

Post autor: radecek »

Litrowe butelki z olejem pneumatycznym można kupić też tu:
http://www.narzedziowy.pl/
Wystarczy na bardzo długo.
Awatar użytkownika
blef16

Dzięki Prezesie Daras! Nie no poradzę sobie jakoś! Nawet nie wiem co to
PW?Ja mam 2 wiatrówki i obecnie strzelam z chinki. Ładuję tam olej syntetyk aby umyślnie strzelać z diesli. Oczywiście że olej podaję strzykawką z igłą, ale to łamaniec i nie ma problemu z dojściem do otworu komory. Chodzi mi o dostanie się do komory KRAL-a z dolnym naciągiem. Ten port zasłania dojście! Jak jest otwarty to nie ma jak wkropić bo port jest obrócony. Znowu kiedy jest zamknięty to też nie można wkropić, no bo jest zamknięty i nie wiem?

[ Dodano: 2008-03-08, 21:57 ]
Mam pytanie odnośnie oddzielenia plastyku od złomu. Jest śruba koło spustu i chyba są też po bokach, tylko zasłonięte plastykowymi klapkami po obydwu stronach. Jak ten plastyk zdjąć, żeby go nie porysować? A który z tych olejów nadaje się? Do pneumatyki czy do hydrauliki? Jest tych rodzajów dosyć sporo! Jakiś najtańszy w miarę dobry! Co polecacie panowie? :)
blef16
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

green_thunder pisze:
KbUr35 pisze:
blef16 pisze:Przy okazji za rok po gwarancji rozbiorę go i przesmaruję.
Roku nawet średnio intensywnego strzelania, bez smarowania może nie przeżyć.
Po rozebraniu wiórów nie stwierdziłem, ale oliwki też prawie nie, ledwo przybrudziła palce. Nie polecam "podważania" nakładek na osadzie, bo można paskudnie zarysowac, natomiast należy je wypchnąc od środka, wkładając palce w szpoarę dżwigni naciągu, są tam takie trzpienie i push na zewnątrz. Molibden konieczny.
Napisałem w cydzysłowie, bo instrukcja taki demontaż zaleca.
Pozdrowienia -Robert
W powyższym tekście kolega Robert wspomniał, że lepiej podważać gumowe wykładziny łoża od środka. Potwierdzam !!!
Mają one 3 gumowe piny które łatwo od strony dźwigni popychacza (czytaj: środka łoza) wypchnąć.

Teraz obiecane parametry AM-a na chrono.
Karabinek został pozbawiony przez moją osobę dociążnika z tłoka.
Śrut taki jak na testach celności do tarczy: Exact 4,52 ( J/ m/s )

12,9 217
12,3 211
12,0 209
12,0 209
13,2 219
12,2 211 Esr = 12,5J
12,0 209
13,1 218 Vsr = 214m/s
13,2 219
13,0 217
12,7 215
11,9 208
11,8 207
13,3 220
13,2 219

Rozrzut w energii jest, ale po wyregulowaniu otwartych z 20m puszka regularnie obrywała :mrgreen:

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
blef16

Olej

Witam! Który olej jest tym właściwym olejem, który stosuje się do smarowania uszczelki tłoka w cylindrze?
AIRPRESS Olej do sprężarek tłokowych 1 ,lub ten

AIRPRESS Olej pneumatyczny 1

Pozdrawiam! DAREK! :)

[ Dodano: 2008-03-09, 14:24 ]
Co powiedzie koledzy o tym pokrowcu? Fakt że jest przeznaczony dla wędkarzy, ale kształtem i pojemnością nie odbiega od wiatrówkowych pokrowców. Zaletą jest to że jest bardzo tani i maskuje wkład w nim schowany. Właśnie o to mi chodzi żeby niektórzy ludzie myśleli że jadę na ryby, a w pokrowcu są wędki. Jest nawet o 4 cm. dłuższy od wiatrówki. Chyba w sam raz! Jak Wasze opinie. Chodzi mi o to żeby uniknąć zbędnych dyskusji ze smerfami. Do czego! Skąd? Po co? Na co? A gdzie? itd. :mrgreen:

[ Dodano: 2008-03-09, 14:25 ]
Sorry!!! Zapomniałem linku.O to on
http://www.drong.abc24.pl/default.asp?k ... &pro=40699
blef16
Awatar użytkownika
Irak

Post autor: Irak »

http://www.drong.abc24.pl/default.asp?kat=8695

Tutaj masz pokrowce na karabinki. Drong uszyje Ci co chcesz na wymiar.
PFTA
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Ten pokrowiec na wędki mógłby nadać, ale poproś o zdjęcie środka. Wg. mnie kieszenie są całkiem spoko.
Awatar użytkownika
dzienciol007

Re: Olej

Post autor: dzienciol007 »

blef16 pisze:Właśnie o to mi chodzi żeby niektórzy ludzie myśleli że jadę na ryby, a w pokrowcu są wędki
To nic nie da. Jak wybierałem sie na ryby, to sąsiedzi pytali gdzie jadę polować i jakie mam strzelby. Pokrowca wędkarskiego używam też jako pokrowca na karabinki. W standardowym trzy komorowym pokrowcu śmiało zmieszczę trzy wiatrówki z przegrodami gąbkowymi. Waży to ok. 13 kg, ale i tak wygodniej, niż bawić się z trzema pokrowcami czy walizkami.
Gamo Whisper IGT, Hatsan 85
Awatar użytkownika
blef16

Witam! Pokrowiec jest spoko! Chyba go zaraz zamówię, ale jeszcze wysłałem maila do sklepu czy nie mają innych kolorów? Ten na stronie odpowiadałby mi kolorem. Ale na jeden mail odpisali że mają tylko zielone. A ten na stronie jest bardziej ciemno niebieski. Spód pokrowca ma 25cm.szerokości. Długość jest dobra i kieszenie ładne. Za takie pieniądze nie ma się co zastanawiać! Środek sobie wyścielę gąbką jak nie ma. Albo flinta do worka i dopiero do pokrowca. Wiązania są, to super! A tak poza tym jest fajnie, bo mamy nareszcie pomiary na chrono! Jak na taką lichą sprężynę to są dobre wyniki. Pozdro :D
blef16
Awatar użytkownika
dzienciol007

Post autor: dzienciol007 »

Dzisiaj u kumpla też dokonałem pomiaru na chrono.
Śrut Exact 4,52mm:
- Esr = 13,3 J
- Vsr = 220 m/s
Śrut Tomitex DS
- Esr = 10,85 J :shock:
- Vsr = 204 m/s :shock:
Zawsze mówiłem, że mój Kral lubi nadkalibrówki, ale pomiar trochę mnie zaskoczył.
Gamo Whisper IGT, Hatsan 85
Awatar użytkownika
blef16

Kral A02

No dziwne! Różnica 3 J. Nie powinno być takich różnic. Ale patrząc na wyniki z chrono od SlawQa to jakby potwierdzało regułę. On też używał śrutów nadkalibrowych. Czyżby to była jakaś reguła? Tańsze śruty o kalibrze 4.50,nie zdają rezultatów? Następny test podejrzewam że będzie robiony na normalnych kalibrach 4.50. Ciekawe jak wyniki będą niezadawalające? Trzeba będzie używać EXAKT 4,52? Ciekawe? :roll:

[ Dodano: 2008-03-10, 20:50 ]
Witam Was Serdecznie!!! Czemu nie piszecie nic o swoich kochanych kruszynach? Dzisiaj trochę czasu spędziłem na strzelanku z 10 i 15m. Sorry! że na razie nie używam mojego przekochanego KRAL-a, ale on czeka na razie na przesmarowanie i pokrowiec. Zamówiłem ten na rybki w DROND-1-dno komorowy. Dotarła się dzisiaj moja chińska kruszyna! Aż mnie boli ręka z naciągania. Ale to już nie do końca ten Lider 1. To miód dla mnie! Tam są przyspawane argonem po obu stronach nakrętki które rozwiązują problem odkręcania sie śrub. Śruby na grubych podkładkach dociskają osadę do cylindra. Uszczelki, itd. dopasowane z GAMO. Polerka tłoka. Tak PI razy drzwi! Bo mi się już chciało bardziej! To malutka celna miniaturka! Z 10m. na dwa strzały była 8-ka i krawędź 9-ki. Niby 8 Jouli. jak pisał Ojciec Założyciel, ale nie po moich przemianach zwojowych! Mam o 1 zwój krótszą sprężynę ale zamiast tego zwoju, zrobiłem dystans, dzięki któremu po obliczeniach zrobiłem(trafiłem) co do 0,5mm.MAX naprężenie wstępne. Chodzi mi o to że zwoje sprężyny chowają się MAX w tłoku, pozwalając na zamknięcie się zaczepu.Dlatego nigdy jej nie sprzedam, bo z tej miniaturki można pykać z 1 ręki nawet, bo jest lekka i mocna. Wystrzeliła już 2500 tys.śrucin i jest coraz lepsza. Mam nadzieję że z KRALA-a też wycisnę odpowiednio soki. Ale to po przesmarowaniu, będę wiedział dopiero co jej może zaszkodzić. Jak postrzelam jeszcze z niej, być może że to ja pierwszy zeznam Wam relację z max wyciśniętych soków tej KRÓLEWNY. A chininka z 15 m. robi teraz spore dziury w butelkach. Z diesla z 4m.przebiła kapsel butelki i skruszyła dno butelki w małe kawałeczki. Jak mi się uda zrobić z nią to samo co chininką to będzie armata!!! Nie wyobrażam sobie tego kopnięcia. Pozdrawiam Szczególnie Ojca Założyciela i Dagoo! żeby nie dali mojego postu do HYDE PARKU! Plis! Pozdro i Dużo Zdrowai i Piwa życzy DARKS 8-) !

[ Dodano: 2008-03-14, 14:29 ]
Witam! Oddzieliłem polimer od metalu i teraz nie wiem jak wymontować drążek do naciągania i spust. To znaczy domyślam się że trzeba przy spuście wyciągnąć zawleczkę. Odczepić sprężynkę popychacza przy spuście i teraz jak to zrobię to nie jestem pewien czy wyciągnę tą część drążka która popycha tłok. Następną rzeczą jest zamocowanie spustu na końcu rury. Tam gdzie się wkręca śrubę przy spuście od dołu, która to trzyma łoże. Tam jest taki luźny plastykowy motylek, nałożony na długą nakrętkę a następnie blaszka spustu która go trzyma. Ten motylek luźno sobie lata i nie wiem jak to ściągnąć? Nic nie chcę ciągnąć na siłę, żeby czegoś nie uszkodzić. Tak ogólnie to nie spotkałem się jeszcze z wiatrówką o takiej budowie.Nawet nie wiem jak ten spust zaskakuje w zaczep tłoka, kiedy jest on wsadzony jakoś między sprężynę. Bez Waszej pomocy chyba tak pochopnie się za ten demontaż nie zabiorę. Od spodu widzę tam masę jakiejś oliwy na sprężynie, ale dziwne że przy strzelaniu nie było diesla. Widocznie komora jest sucha. Czekam na pomoc! Pozdrawiam! :shock:
Ostatnio zmieniony 2008-03-10, 00:48 przez blef16, łącznie zmieniany 1 raz.
blef16
twardy.cyngiel

Post autor: twardy.cyngiel »

Czy robią już do KRALA części zamienne? Na allegro widziałem tylko dłuższe sprężyny...