Sprężynowy FAC

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
indian

Sprężynowy FAC

Post autor: indian »

Witam.Zdecydowałem się na zakup FACa,Wszelkie aspekty prawne są mi znane i proszę o nie wysuwanie uwag na ten temat. Co do tematu PCP to sprawa też jest jasna ponieważ jestem zdecydowanie fanem sprężyn i proszę o nie sugerowanie sprzętów PCP.
Jest kilka modeli które nadają sie na FAC a właściwie to nimi są, tylko w celu sprzedaży są wykastrowane do limitu ;) .
Do wyboru wziąłem sobie HW serii 80, oraz Gamo Hunter 440, 890, 1250.
Sprawa wygląda tak, HW 80 nigdy nie macałem i jestem ciekaw ile da żuli przy 5,5mm śruciku. Oczywiście ogólna jakość HW jako posiadaczowi 97ki jest mi znana więc tu jest tylko kwestia szmocy a w zasadzie im więcej tym lepiej, skoro ma być FAC to na całego.
Kwestia Gamoniów jest już mi bardziej obca a zwłaszcza modeli Hunterów powyżej 440.
Z 440stką miałem do czynienia ale była w limicie Niemieckim.
Biorąc pod uwagę ceny Gamo i HW80 to najbardziej zbliżony jest Hunter 890.
Teraz nurtuje mnie pytanie który z nich ma większy power w 5,5mm.A może pokusić się o starego poczciwego 440 tylko w pełnej mocy,dużo taniej niż HW a sprzęt sprawdzony i z dobrą opinią.Większe Gamonie też wchodzą w grę.
Jeżeli znacie te sprzęty lub opinie o nich to bardzo proszę o radę.
Ostatnio zmieniony 2008-04-16, 17:42 przez indian, łącznie zmieniany 2 razy.
Old Indian Never Die
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

No dobra. Mam HW-80 to na początek proponuję:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=167
W związku z tym, że mój to 4,5, a nie 5,5 odniosę się nieco do porównania HW-Gamoń. Energie wylotowe obu karabinków będą zbliżone. Jeśli brać to dla mnie tylko HW, a to z kilku względów. Po pierwsze zdecydowanie lepszy spust niż w Gamoniu - nie ma co porównywać. Po drugie większa masa karabinka i łatwiejszy przez to do opanowania odrzut. Po trzecie pancerna i żywotna konstrukcja 80ki jest trwalsza niż Gamonia. Sprężyny w Hiszpanach na FAC'u dają sporą energię ale żyją krótko. Tutaj polecam się przyjrzeć sprężynce do hawusi na zdjęciu w temacie wyżej. Żaden komentarz chyba nie jest potrzebny. Powtórzę się - z tych dwóch tylko 80'ka

Pozdrawiam :)
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
Awatar użytkownika
indian

Też bardziej skłaniam sie w stronę HW ;) ,biorę jeszcze pd uwage 90tke ale to insza inszość :mrgreen: .Swoją drogą idealny byłby Webley Patriot ale nigdzie nie widziałem kal.5,5 a 6,35jakoś mnie nie przekonuje,mały wybór śrutu i wielkie ceny.
Więc narazie przewaga dla HW,tylko które HW to najmocniejsza armatka?
Old Indian Never Die
Awatar użytkownika
onichimor

Jeśli sprężyna to HW-80. Gas ram 90'i można nadmuchać mocniej ale trzeba być przygotowanym na siłownię przy łamaniu. Co do Gamoni to z tego co wiem 890'ka ma taki sam system jak 440, więc raczej nie ma sensu ładować w nią większych pieniędzy bo stosunek cena-jakość robi się nieciekawy. Patriot to już inna inszość :)
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
Awatar użytkownika
indian

No to prawie się zdecydowałem,całkiem prawdopodobnie będzie HW80 5,5mm.
Tylko jaka lupa na niej przeżyje :/ ale to już inny temat i inny dział ;) .
Puki co to będzie raczej 80tka z otwartymi bez tłumika.No i trza będzie przeborykać rejestrację :(
Old Indian Never Die
Awatar użytkownika
Wierzbin

Post autor: Wierzbin »

onichimor pisze:Jeśli sprężyna to HW-80. Gas ram 90'i można nadmuchać mocniej ale trzeba być przygotowanym na siłownię przy łamaniu.
A przy FAC'owej 80-tce nie? ;) To dopiero będzie siłownia.
Sprężyna FAC to tylko gazowa. Zdecydowanie lepsza regulacja energii, co więcej energia stabilna i zużywanie się elementów mniejsze. Nie trzeba też wymieniać sprężyny ;) :lol:
Ze sprężyn FAC tylko HW90 5,5mm ewentualnie któryś z Theobenów. Choć biorąc pod uwagę pracę mechanizmu spustowego, to nadal HW90 nie ma sobie równych.
Dwie gasrurki i dwa szkiełka.
Awatar użytkownika
indian

Witam.Co do śiłowni to wiadoma sprawa,lekko nie będzie ale to raczej coś czego sie i tak nie ominie w żadnym FACu więc nie podlega dyskusji :)
Old Indian Never Die
Awatar użytkownika
onichimor

Wierzbin pisze:Sprężyna FAC to tylko gazowa.
Oj nie demonizujmy lekkości naciągania gas ramu. Siłka jest i tu i tu zwłaszcza jak się 90'kę nadmucha na maxa :D Co do 80'ki jak Indian się zdecyduje na wersję ze standardową lufą to jest ona na tyle długa, że nie ma tragedii. Zastrzegam od razu jednak że jestem dużym chłopcem i być może nie każdy tak to ocenia :P Theoś? Pewnie, czemu nie? Sprzęt fajny tylko cenowo w porównaniu do HW nieco traci na atrakcyjności, a Indian chyba na forsie nie śpi co zaznaczył pisząc o Patriocie.
Awatar użytkownika
indian

Tia,kawał chłopa ze mnie to se poradzę.Fakt,na forśie też nie śpię więc Theoś raczej nie przejdzie.GasRam fajna sprawa ale jak sie kupi do niego pompkę a to znowu kosztuje i nie tanio,wole co jakiś czas wydać 6dych na sprężynę choćby orginalną,pozatym ostatnio jak mi sie uda postrzelać w niedziele ze dwie godzinki to i tak sukces więc często nie będe wydawał :) .Obecnie jestem zdecydowany na wersję z krótszą lufą i otwartymi.O optyce nawet nie myślę,karabinek tani nie jest i do tego kilka stówek na rejestrację więc sprawa wygląda jasno :D
Old Indian Never Die
Awatar użytkownika
onichimor

Wiesz, co do pompki zawsze można się z kimś dogadać kto ma taką, nadmuchać ile szanownemu wygodna i po prostu strzelać, a pompkę jak będzie potrzeba dokupi się za czas jakiś. Nie jest to artykuł pierwszej potrzeby chyba, że lubi się eksperymentować.
Awatar użytkownika
indian

Raczej jestem zdecydowany na klasyczną sprężynę,ale jeszcze sie prześpie z GasRam :) . tak przy okazji to czym różnią sie modele 85 i 95 od 80 :?
Old Indian Never Die
Awatar użytkownika
Wierzbin

indian pisze:tak przy okazji to czym różnią sie modele 85 i 95 od 80
Długością lufy i osadą.
Awatar użytkownika
onichimor

indian pisze:to czym różnią sie modele 85 i 95 od 80
Wierzbin pisze:Długością lufy i osadą.
Oj, nie tylko długością lufy i osadą. Mają inne systemy, w sensie tłok, sprężynę i inne bebeszki :) . W temacie o moim maleństwie jest fotka porównawcza sprężyn tych karabinków. Jest spora różnica szanowny Wierzbinie :P
Awatar użytkownika
Wierzbin

Ok, w 95 jest trzewik przy tłoku, gdzie w 80 i 85 napinacz bezpośrednio napina tłok. Pojemność komory jest taka sama. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.
onichimor pisze:jest fotka porównawcza sprężyn tych karabinków
A czym się różnią sprężyny?
Awatar użytkownika
indian

Dłudość lufy w 80 to 50cm z otwartymi,41cm z otwartymi i 41cm z tłumikiem.
Lufa 85 to 50cm.
Lufa 95 to 41cm.
Osady może sie trochę różnią ale raczej szcegółami z tego co widzę.
A system,czy to dokładnie to samo,ta sama wielkość cylindra,szmoc itd???.
Czytałem że konstrukcja 80tki ma opinie nie do zdarcia i wogule cacy.Jeżeli te trzy pukawki to właściwie to samo to super,bardziej coś sobie dopasuję ;) .

[ Dodano: 2008-04-17, 16:54 ]
to chyba jednak nie są to samo :)
Old Indian Never Die