Sprawa wiadoma dla każdego początkującego..
Chce kupić wiatrówkę ale nie wiem którą.
Ponieważ to początek mojej przygody, zacząłem od rozważań nad pistoletem(tani i mały).. potem znalazłem hybrydę CO2 Umarex Morph 3X, fajna sprawa, można ją rozłożyć i sam pistolet wziąć do plecaka na wycieczkę. Jednak z czasem - YT/fora/opinie - zacząłem się przekonywać, ze jak już coś kupić to bardziej konkretnego..jestem też zainteresowany strzelaniem na ok 25m + (może 25-50-70) trudno stwierdzić bo co recenzja to inne wartości danej wiatrówki, ale powiedzmy, ze nie będzie to 5m w garażu czy pokoju:) więc śrut Diabolo i dedykowane do niego wiatrówki okazały się bardziej do rzeczy.
Zatem obecnie rozważam kupno karabinku sprężynowego. Koszt ok 800PLN. Od razu zaznaczę, że rozważałem powyższego Morpha ze względu na cenę (ok 500PLN) bo w portfelu wieje pustostanem..zatem chcę zaznaczyć, ze nie..nie będę mógł dołożyć 300-500 PLN do 800PL i kupić 'coś lepszego'.

Zatem, udałem się do stacjonarnego sklepu M.. i pomacałem i polizałem co tam mieli:P
W tej cenie, zaoferowano mi:
Gamo Whisper IGT 799PLN
Crosman Venom Dusk NP z lunetą 4x32 799PLN
Crosman Summit z lunetą 3-9x40 699 PLN
Wymieniam je, gdyż te modele były na stanie i po raz pierwszy mogłem w ogóle potrzymać te cuda:)
Jednak, co model, to inna opinia (surprise!) i z tego co wyczytałem to ludziki oceniają te modele następująco:
Gamo - mega luźne przyrządy celownicze i wątpliwy system IGT
Corsmany - chińszczyzna
Dodatkowo szyny 11mm kiepsko trzymają lunety.
A wiec..nie wiem, który model wybrać, ani postrzelać ani spędzić więcej czasu z nimi nie mogłem wiec wiem tyle co widziałem i przeczytałem...i usłyszałem od pana w sklepie.
Moja osobista opinia, po 15min w sklepie, - luneta to dobra rzecz, luneta 3-9 x40 jest zacna, Crosman Venom ma szynę 22mm, a Gamo najlepiej leży mi w dłoni(tak, nadal mam na myśli wiatrówkę:)) ale Gamo nie ma lunety...
No i co zrobić? Ceny porównywalne, raz sprzęt z lunetą , raz bez, raz z szyna 22 raz 11mm.. czy luneta to MUST, czy na początek dam radę bez i jeśli się nakręcę to wtedy coś dokupię, czy też lepiej już kupić z lunetą?
Jak to piszę to wydają mi się te pytania infantylne.. ale takie wątpliwości mam w głowie..jak kogoś nie stać to musi się zmierzyć z rozterkami:)
Będę bardzo wdzięczny za sugestię i wskazówki.
Wspomnę też, że przejrzałem już to forum i poczytałem o wymienionych modelach ale nie dało mi to odpowiedzi na moje wątpliwości:)
Dzięki z góry i pozdrawiam!!:)