Pierwsza wiatrówka i dlaczego ten sprzęt ma mieszane opinie

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Starling

Pierwsza wiatrówka i dlaczego ten sprzęt ma mieszane opinie

Post autor: Starling »

Cześć i czołem.

Sprawa wiadoma dla każdego początkującego..

Chce kupić wiatrówkę ale nie wiem którą.

Ponieważ to początek mojej przygody, zacząłem od rozważań nad pistoletem(tani i mały).. potem znalazłem hybrydę CO2 Umarex Morph 3X, fajna sprawa, można ją rozłożyć i sam pistolet wziąć do plecaka na wycieczkę. Jednak z czasem - YT/fora/opinie - zacząłem się przekonywać, ze jak już coś kupić to bardziej konkretnego..jestem też zainteresowany strzelaniem na ok 25m + (może 25-50-70) trudno stwierdzić bo co recenzja to inne wartości danej wiatrówki, ale powiedzmy, ze nie będzie to 5m w garażu czy pokoju:) więc śrut Diabolo i dedykowane do niego wiatrówki okazały się bardziej do rzeczy.

Zatem obecnie rozważam kupno karabinku sprężynowego. Koszt ok 800PLN. Od razu zaznaczę, że rozważałem powyższego Morpha ze względu na cenę (ok 500PLN) bo w portfelu wieje pustostanem..zatem chcę zaznaczyć, ze nie..nie będę mógł dołożyć 300-500 PLN do 800PL i kupić 'coś lepszego'.:) Również fora i opinie zasugerowały, że sprężyna gazowa będzie lepsza ze względu na komfort użytkowania.

Zatem, udałem się do stacjonarnego sklepu M.. i pomacałem i polizałem co tam mieli:P

W tej cenie, zaoferowano mi:

Gamo Whisper IGT 799PLN
Crosman Venom Dusk NP z lunetą 4x32 799PLN
Crosman Summit z lunetą 3-9x40 699 PLN

Wymieniam je, gdyż te modele były na stanie i po raz pierwszy mogłem w ogóle potrzymać te cuda:)

Jednak, co model, to inna opinia (surprise!) i z tego co wyczytałem to ludziki oceniają te modele następująco:

Gamo - mega luźne przyrządy celownicze i wątpliwy system IGT
Corsmany - chińszczyzna

Dodatkowo szyny 11mm kiepsko trzymają lunety.

A wiec..nie wiem, który model wybrać, ani postrzelać ani spędzić więcej czasu z nimi nie mogłem wiec wiem tyle co widziałem i przeczytałem...i usłyszałem od pana w sklepie.

Moja osobista opinia, po 15min w sklepie, - luneta to dobra rzecz, luneta 3-9 x40 jest zacna, Crosman Venom ma szynę 22mm, a Gamo najlepiej leży mi w dłoni(tak, nadal mam na myśli wiatrówkę:)) ale Gamo nie ma lunety...

No i co zrobić? Ceny porównywalne, raz sprzęt z lunetą , raz bez, raz z szyna 22 raz 11mm.. czy luneta to MUST, czy na początek dam radę bez i jeśli się nakręcę to wtedy coś dokupię, czy też lepiej już kupić z lunetą?
Jak to piszę to wydają mi się te pytania infantylne.. ale takie wątpliwości mam w głowie..jak kogoś nie stać to musi się zmierzyć z rozterkami:)

Będę bardzo wdzięczny za sugestię i wskazówki.

Wspomnę też, że przejrzałem już to forum i poczytałem o wymienionych modelach ale nie dało mi to odpowiedzi na moje wątpliwości:)

Dzięki z góry i pozdrawiam!!:)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Moja rada , to kupić trzy . Przy wiatrach w portfelu można kupić na trzy raty , albo kupować po kolei , wpierw opychając poprzedni zakup . ;) :mrgreen: Lepiej obracać używałkami , bo może się udać poużywać bez dokładania kasy z boku .
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Miałem Gamo IGT, Summity trzy. Karabinki mocne lecz loteria z celnością. Summity na 100 % nad limitowe z pudełka, jeden był znośnie celny. Gamo zaskoczył celnością na 50m z otwartych ( truglo ) Nie patrz na tez lunetą bo są tandetne i szybko tracą celność i tak będziesz zmuszony do kupna mocniejszej i cywilizacji karabinka. Nie wiem co jeszcze Tobie będą radzić, po mojemu kup Slavie, postrzelaj z otwartych, poznaj karabinek, w razie sprzedaży nie stracisz tyle co na pozostałych. Lupkę zawsze można dokupić. Karabinki najlepiej kupić po poprawkach.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Nie wiem, jakie fora czytałeś, ale:

1. Stwierdzenie, że sprężyna gazowa jest lepsza ze względu na komfort użytkownika to absurd. To nie od sprężyny zależy komfort, ale od mechanizmu - tłoka, spustu etc. A tania sprężyna gazowa będzie zawsze gorsza (awaryjność) od taniej drutowej.

2. Absurdem jest również stwierdzenie, że szyny 11 mm kiepsko trzymają lunety. Szyna się nie poluzuje, poluzować to się może co najwyżej montaż. Szyna 11 mm jest oczywiście delikatniejsza od 22 mm Weavera, ale wiatrówka to nie broń ostra, w której siły działające na montaż są znacznie większe. Tu liczy się co innego - nie zmieniasz optyki w warunkach bojowych, zabrudzenie, kurz etc. Tu ważna jest (szczególnie dla nowicjusza) możliwość eksperymentowania np. z różnymi montażami, różną optyką (luneta/kolimator/diopter).

3. Luneta to nie MUST. Jeśli masz wątpliwości (to dobrze), nie kupuj wiatrówki z lunetą. Budżet przeznaczony tylko na wiatrówkę z otwartymi (muszka plus szczerbinka) to większy budżet. Pozwoli Ci na kupno lepszego sprzętu. Lunetę zawsze możesz dokupić potem.

4. Wybierz tę wiatrówkę, która Ci najlepiej leży. System można tuningować - wyciszyć, ucywilizować, ale już dorobienie kolby w przypadku tanich sprzętów mija się (ekonomicznie) z celem.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
MaxStone

Post autor: MaxStone »

Słuchaj kol. Ślubek - dobrze prawi. Do tego każdy summit z pudła to FAC. Więcej roboty i większe koszta.
Ja nie jestem sfrustrowany, mnie tylko ludzie wkurwiają
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Rafał, po tym co napisałeś nie ma już nic do dodania
Jeśli teraz jakieś mundrolki zaczną coś mieszać, to należy ich zjebutać,
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Przepraszam , że się wtrącę . Ile tanich sprężyn gazowych "przerobił" Rafał , a ile w międzyczasie wymienił druciaków ? Najzagorzalszymi krytykami są ci , którzy ich nie używają z powodów ideologicznych . Sprężyny gazowe są powszechnie wykorzystywane w konstrukcji maszyn , w szczególności tych o wysokim zaawansowaniu technologicznym , np. w robotyce i są poddawane milionom cykli . Wiadomo , ze tania sprężyna to tania sprężyna . Jej żywotność może być proporcjonalna do ceny , ale konstrukcyjnie nie można jej nic zarzucić .
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Już Ci Włodziu tłumaczyłem , że w wiatrówce nie liczy się ilość możliwych cykli , tylko ilość powtarzalnych cykli w każdych warunkach atmosferycznych , temperaturowych itp. Siłownik gazowy , niestety nie zapewnia takiej stabilności jak tradycyjna sprężyna .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Filo pisze:Ile tanich sprężyn gazowych "przerobił" Rafał , a ile w międzyczasie wymienił druciaków?
Heh, uderz w sprężyny gazowe, a Filo się odezwie :^)

Nie "przerobiłem" ani jednej gazowej. Wystarczy mi opinia Przemka (Hiszpan63) poparta świadomością, że większa komplikacja konstrukcji oznacza większą awaryjność, szczególnie w tanim sprzęcie. Przy wytwarzaniu sprężyny drucianej jedyne, co można ew. zepsuć to obróbka cieplna i zakończenia. W przypadku gazówki dochodzi do tego dokładność wykonania tłoka, uszczelki, smarowanie i pewnie parę innych rzeczy.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Ślubek pisze:Przy wytwarzaniu sprężyny drucianej jedyne, co można ew. zepsuć to obróbka cieplna i zakończenia.
W przemyśle stosuje się sprężyny śrubowe o różnych klasach jakości , a więc i ilości cykli które są w stanie wytrzymać bez obniżenia parametrów , a które są oznaczane kolorami . Najczęściej najgorszej jakości i o najniższej cenie mają kolor niebieski , następnie żółty i najwyższej jakości , czerwony . Sprężyny druciane do wiatrówek mają najczęściej kolor , że tak powiem , druciany . Co świadczy , że są wykonywane po za jakością atestowaną . Można więc również trafić bardzo różnie .
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

...Filo lubi sprężyny gazowe, ja besy (motocykle również), więc należy traktować to jako fobie i patrzeć z przymrużeniem oka, ot, taki bzik seniorów ;)
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Filo pisze:Sprężyny druciane do wiatrówek mają najczęściej kolor , że tak powiem , druciany . Co świadczy , że są wykonywane po za jakością atestowaną . Można więc również trafić bardzo różnie .
Oczywiście. Bo gdy sprężyna w wiatrówce pęknie, to się ją wymieni i już. Gdy pęknie sprężyna w urządzeniu przemysłowym, koszty awarii mogą być znacznie większe, do uszkodzeń ciała włącznie. Stąd konieczność atestowania.

Tylko że przy produkcji gazówek jest więcej miejsc, w których coś może pójść nie tak, jak powinno. Łatwiej więc trafić, jak to ładnie określiłeś, "różnie". :^)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

...Filo lubi sprężyny gazowe, ja besy (motocykle również), więc należy traktować to jako fobie i patrzeć z przymrużeniem oka, ot, taki bzik seniorów ;)
Moim niedościgłym marzeniem , którego za bieżacego życia nie da się już spełnić , to BSA 500 Gold Star .
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Starling i co? Czytasz? Zamiast radzić to te nasze kochane TETRYKI zaczynają pisać o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia :mrgreen: A mnie tam wszystko jedno czym pędzone, byle nie PCP i trafiam w cel.
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Ślubek pisze: Oczywiście. Bo gdy sprężyna w wiatrówce pęknie, to się ją wymieni i już.
A co zrobię jak padnie tania gazówka ?