Hatsan STG 90 QT ULTRA !!

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Wasiek

Hatsan STG 90 QT ULTRA !!

Post autor: Wasiek »

Witam jeszcze raz. Chciałbym kupić pierwszą wiatrówkę do strzelania rekreacyjnego. Kiedyś strzelałem już u znajomych przy grillu, ostatnio postrzelałem z wiatrówki u dziewczyny i chciałbym to kontynuować w miarę możliwości na swoim sprzęcie :)

Czytałem o tej wiatrówce dużo, przeglądałem ogólnie internet i już znam niektóre tematy na pamięć :D

Wybrałem oczywiście sklep Cekaus (Tuning w cenie)

Pytania:
- Czy trzeba coś w tym modelu jeszcze poprawiać po tuningu sklepowym ?
- Jaki jest w niej celownik, czytałem, że Tru-Glo jest badziewny, jak to w niej wygląda ?
- Dociążanie kolby. W tym modelu jest odkręcana stopka ? czytałem, że ludzie cieli, żeby się dostać do kolby, osobiście nie mam smykałki do tego i wolałbym nie kombinować.
- Jakie odległości będą do osiągnięcia tym sprzętem, na razie bez optyki ?
- Czy po załadowaniu śrutu trzeba coś odblokować ? czytałem o takich bezpiecznikach, czy po prostu ładuje i strzelam.

Bardzo dziękuję wszystkim kolegom/ koleżankom za odpowiedzi, chcę wiedzieć wszystko w miarę możliwości o tym konkretnym modelu :)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Wasiek pisze:- Czy trzeba coś w tym modelu jeszcze poprawiać po tuningu sklepowym ?
... po wyjęciu z pudełka , po prostu idziesz i strzelasz . Mechanicznie nic tam już nie masz do poprawki. Natomiast później możesz sobie poprawiać poprawione w nieskończoność.
Wasiek pisze:- Jaki jest w niej celownik, czytałem, że Tru-Glo jest badziewny, jak to w niej wygląda ?
Nie ma celownika , tylko otwarte przyrządy celownicze (muszka i szczerbinka ) owszem posiadają sru-glo. Już Ci to pisałem ... Jednym pasują , w większości jednak nie . Wystarczy zamalować czarnym markerem i jest o niebo lepiej .
Wasiek pisze:- Jakie odległości będą do osiągnięcia tym sprzętem, na razie bez optyki ?
... Założeniem było 30m do zakrętki pet . Ja to potrafię . Pytanie , czy Ty będziesz w stanie to zrobić . Czas pokaże ...
Wasiek pisze:- Czy po załadowaniu śrutu trzeba coś odblokować ?
... tak , bezpiecznik ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Wasiek

30m z otwartych, czyli z optyką na większą odległość da radę ?

Dziękuję Przemku za odpowiedź, to będzie dobry wybór. Kwestia przyzwyczajenia :)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Wasiek pisze:z optyką na większą odległość da radę ?
... Chłopcy z powodzeniem strzelali do kapsli na 50m z PP na pokładzie , właśnie z H90. Da się ...
Wasiek pisze: to będzie dobry wybór. Kwestia przyzwyczajenia
... kwestia nauczenia , poznania , oswojenia ... praktyki , predyspozycji , cierpliwości .. :P
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
javiki
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: javiki »

Przemku a ile julianów ma ten Hatsan po waszych czarach?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Na ogół 15,5-16 J. ... po ułożeniu , czyli po wystrzeleniu około 50-100 szt. śrutu .
zbisz41

Post autor: zbisz41 »

Wasiek, postrzelasz ,poćwiczywszy dokupisz jakąś dobra optykę , może tłumik itd itp :D
Potem wrócisz i znowu zapytasz co dalej (co lepsze) ...i znowu w koło ... tak to już jest to wciąga ...wciąga pozytywnie :mrgreen:

edit;
dodam ze mam od "pana hiszpana"(lub coś w tym stylu) crosmana vantage i nie ma tam faktycznie na razie co poprawiać ;)
Ostatnio zmieniony 2016-02-20, 12:50 przez zbisz41, łącznie zmieniany 1 raz.
Wasiek

Mam wielką nadzieję na to, że wciągnie bo na prawdę fajnie można się pobawić. Jak będą wyniki to dopiero zabawa przednia :)
Awatar użytkownika
Qbuś

Post autor: Qbuś »

Mi takie cuś wychodzi z Hatsana 90 (bez ultra) :lol: LINK (przedostatni post ).
Czas na małe "conieco" :-)
zbisz41

No powiem że można by poużywać sobie po tym ;)
Qbuś, chciałeś kolegę zniechęcić ? :noniemoge:
Wasiek

Jakby ktoś miał czas i ochotę nowego podszkolić w tym temacie wiatrówek to było by bardzo miło. Proszę o PW żeby tutaj nie zaśmiecać.
zbisz41

Jest czas jest ochota ale... wole dziewczyny i nie znam sie za bardzo na wiatrówkach :noniemoge:
Wasiek

Jasne... Zdziwiłbym się gdybyś wolał facetów :)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Wasiek pisze:Jakby ktoś miał czas i ochotę nowego podszkolić w tym temacie wiatrówek to było by bardzo miło.
... to poszukaj kolegów w swoich stronach . Ciut daleko mam do Ciebie , a zresztą potem zawsze się okazuje , że nie masz żadnej ładnej siostry ani kuzynki albo sa w Twoim wieku (czyli ciut za młode) i jeździ się na darmo ... :smutek:
zbisz41

Ja mam za blisko ...też nie za bardzo żona ma dobry lewy sierpowy :mrgreen: