Najmocniejsza wiatrówka bez pozwolenia?
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Najmocniejsza wiatrówka bez pozwolenia?
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu najmocniejszej wiatrówki na rynku bez pozwolenia, temat mnie zainteresował mianowicie z jednego powodu: byłem dzisiaj u kuzyna i pokazał mi swoją wiatrówkę a później... zaczął się wychwalać że to jest najmocniejsza wiatrówka na rynku bez pozwolenia i gdyby zmienić w niej sprężynę to potrafi stopić śrut jeżeli nie jest odpowiedni bo siła przekracza 40J(oczywiście jak określił wtedy byłaby na pozwolenie ale jest taka możliwość). Ale powiem szczerze średnio w to wierzę czy jest wiatrówka która przy wystrzale potrafi stopić śrut? Wiem tylko tyle że wiatrówka: była firmy Hatsan, była sprężynowa, była wiatrówką długą i chyba łamana bo nie znalazłem żadnej możliwości załadowania śrutu od boku czy dołu. Więcej nic nie wiem. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam karlik13.
Pozdrawiam karlik13.
Crosman Vigilante.
-
- Ściepnik
... a świstak siedzi i zawija w te sreberka ...karlik13 pisze: to potrafi stopić śrut jeżeli nie jest odpowiedni bo siła przekracza 40J
Powiedz kuzynowi , że wiatrówkami o energii 100-200 J też strzela się śrutem ołowianym i niczego taki karabin nie topi ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
-
- Ściepnik
... a ja jeszcze napiszę ... szukanie nie boli , a Wujek Gugler poprowadzigreen_thunder pisze: nic jednak nie napiszę..
... Gunpower Hunter ... 1500 J
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
-
- Ściepnik
Re: Najmocniejsza wiatrówka bez pozwolenia?
Może i lepiej - będziesz spokojnie spałkarlik13 pisze:Więcej nic nie wiem
Nie ma czegoś takiego jak pozwolenie na FAC'a. Taką wiatrówkę się rejestruje na policji, ale zanim sobie taką kupisz to poczytaj o całej potrzebnej do jej zarejestrowania papierologii - i nie tylko
Daystate MK3 FT-R
-
karlik13 pisze: to jest najmocniejsza wiatrówka na rynku bez pozwolenia i gdyby zmienić w niej sprężynę to potrafi stopić śrut jeżeli nie jest odpowiedni bo siła przekracza 40J
Chyba "szmoc"
Ten kraj ogarnia jakaś paranoja
Wiatrówkę ładowaną od dołu to widziałem i nawet mam Jak położyłem Iża na lewym boku to magazynek wkładałem od dołukarlik13 pisze:...była wiatrówką długą i chyba łamana bo nie znalazłem żadnej możliwości załadowania śrutu od boku czy dołu. Więcej nic nie wiem.
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
Wiem że szukanie nie boli a kolega gugler prowadzi ale chodziło mnie też o najsilniejszą wiatrówkę bez pozwolenia(A ten Gunpower Hunter raczej bez pozwolenia nie jest do nabycia) aby go jak co wyprowadzić z błędu że są mocniejsze(bo powiem szczerze nie lubię ludzi wymądrzających się i zawsze próbuje ich wyrzucić ze złej drogi niepoprawnych informacji) a szukanie takiej w z kolegą gugler to jest jak szukanie igły w stogu siana bo każdy będzie pisał co innego. A pytałem się czy topi bo tak jak pisałem wcześniej niestety jestem raczej początkujący w tych sprawach więc wolę się upewnić kogoś kto się na tym zna niż wyśmiać kogoś jakby miał rację... szukanie nie boli , a Wujek Gugler poprowadzi
... Gunpower Hunter ... 1500 J
Pozdrawiam karlik13.
Ostatnio zmieniony 2015-11-20, 05:59 przez karlik13, łącznie zmieniany 1 raz.
Crosman Vigilante.
-
- Ściepnik
-
- Administrator
W wiatrówkach celność nie zawsze idzie w parze z mocą (nie siłą!). Jak kuzyn woli mieć sprzęt, który ma wzbudzać podziw mocą, to ... ma problem.
W kapitalnym filmie "Pani Doubtfire", tytułowa postać grana przez Robina Wiliamsa podsumowała, czego mały rozmiar kompensują sobie mężczyźni kupujący duże samochody.
Być może ze szmocą wiatrówek jest podobnie... :^)
W kapitalnym filmie "Pani Doubtfire", tytułowa postać grana przez Robina Wiliamsa podsumowała, czego mały rozmiar kompensują sobie mężczyźni kupujący duże samochody.
Być może ze szmocą wiatrówek jest podobnie... :^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
OT:
Najsilniejsza bez pozwolenia może mieć 17 J albo jak kto woli 16,9999 J.
Czegoś tu nie rozumiemWiem że szukanie nie boli a kolega gugler prowadzi ale chodziło mnie też o najsilniejszą wiatrówkę bez pozwolenia
Najsilniejsza bez pozwolenia może mieć 17 J albo jak kto woli 16,9999 J.
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
-
- -#Kustosz
-
jimi krewetka:
My nie będziemy do niczego razem strzelać, tak jak napisałem wcześniej chcę tylko kuzyna wyprowadzić z błędu, On ma tą wiatrówkę na wsi a ja nawet nie wiem czy jeszcze kiedyś tam pojadę a jak już się z Nim spotkam to u mnie w mieście a tu tej wiatrówki nie ma.
Starszy_Pan:
Może żeczywiście nie zrozumiale trochę się określiłem nie chodziło mi jaką może mieć największą energię wiatrówka a o model wiatrówki która posiada właśnie te 17J lub 16,9999, może takiej nie ma to model wiatrówki która ma największą energię a jest dostępna bez pozwolenia.
Ślubek:
Może masz i rację z tą teorią samochodową, ale chyba nigdy się tego nie dowiemy chyba że ktoś zrobi reportaż z żonami Posiadaczy wiatrówek .
I na koniec wyjaśnię: piszę bo Ciekawi mnie jaki jest model wiatrówki z największą energią bez pozwolenia a jednocześnie chcę trochę uciąć nosa kuzynowi który bardzo lubi się przechwalać. Nie będę z tej wiatrówki strzelał ani na razie takowej kupował.
Pozdrawiam karlik13.
My nie będziemy do niczego razem strzelać, tak jak napisałem wcześniej chcę tylko kuzyna wyprowadzić z błędu, On ma tą wiatrówkę na wsi a ja nawet nie wiem czy jeszcze kiedyś tam pojadę a jak już się z Nim spotkam to u mnie w mieście a tu tej wiatrówki nie ma.
Starszy_Pan:
Może żeczywiście nie zrozumiale trochę się określiłem nie chodziło mi jaką może mieć największą energię wiatrówka a o model wiatrówki która posiada właśnie te 17J lub 16,9999, może takiej nie ma to model wiatrówki która ma największą energię a jest dostępna bez pozwolenia.
Ślubek:
Może masz i rację z tą teorią samochodową, ale chyba nigdy się tego nie dowiemy chyba że ktoś zrobi reportaż z żonami Posiadaczy wiatrówek .
I na koniec wyjaśnię: piszę bo Ciekawi mnie jaki jest model wiatrówki z największą energią bez pozwolenia a jednocześnie chcę trochę uciąć nosa kuzynowi który bardzo lubi się przechwalać. Nie będę z tej wiatrówki strzelał ani na razie takowej kupował.
Pozdrawiam karlik13.
Crosman Vigilante.
-
Sprawa jest prosta: większość karabinków sprężynowych i gas-ramów (z wyjątkiem klasy match) można ustawić pod limit - tylko nie zawsze ma to sens.... Te z najwyższej półki, zazwyczaj mają 15-16,3 J. Natomiast prawie każde PCP w limicie ustawia się bez problemu - kwestia małej regulacji.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
- Ściepnik
Każdy producent ( i sprzedawca ) sprzedający w Polsce , określa energię jako pozostającą w limicie . W tanich wiatrówkach na ogół na 16,5 J . Prawda bywa inna , bo np. Crosman Summit z reguły przekracza limit , ale zgodnie z polskim prawem , za jej przekroczenie odpowiada właściciel , a nie sprzedawca . Rzeczywista energia karabinka nie jest w 100 % powtarzalna , toteż nikt nie napisze w danych , że karabinek ma 17 J i jest w limicie , tylko co najwyżej , że ma do 17 J . Dane fabryczne wiatrówek i ich nominalną ( co nie znaczy rzeczywistą ) energię możesz poznać w sklepach internetowych np . militaria.plkarlik13 pisze:Ciekawi mnie jaki jest model wiatrówki z największą energią bez pozwolenia