Pistolet sprężynowy Condor

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Pistolet sprężynowy Condor

Post autor: Ślubek »

Na Znanym Portalu Aukcyjnym (tm) zauważyłem fajną zabawkę - włoski pistolet sprężynowy Condor FVM. Ponieważ cena nie była wygórowana stwierdziłem, że fajnie byłoby zobaczyć, jak to cudo działa. No i dzisiaj paczka doszła.

Wygląda tak:
Obrazek Obrazek
Nie jest to pistolet z jakiejś szczególnie wysokiej półki - części metalowe wykonane ze ZnAlu, pomalowane czarnym lakierem, okładziny z paskudnego tworzywa, imitacja regulowanej szczerbinki. Z drugiej strony - świetnie leży w dłoni, mocny zatrzask lufy, niewyrobiona uszczelka lufy (nie oring, ale o kształcie walca).

To, co mnie zaciekawiło i skłoniło do zakupu, to dwie rzeczy:
- fakt, że praktycznie nie występuję w guglu. Jedyna wzmianka o nim to aukcja na gunseekers z 2014 roku.
- nietypowy kaliber. Sprzedający pisał, że 7 mm i miał rację. :^)

Pistolet jest w stanie dość dobrym - mocno przesmarowany, nie rozbierałem go jeszcze, ale sprężyna naciąga się bez skrzypienia, spust chodzi równo. Mam jednak kilka pytań, może ktoś z Was zetknął się z tymi pistoletem i będzie mi w stanie na nie odpowiedzieć:
1) gdzie kupić amunicję do tego? Na cytowanej aukcji napisane było, że strzela 6 mm kulkami BB. Guzik prawda - 6 mm kulka airsoftowa przelatuje przez lufę z luzem. Znalazłem informację, że strzela się kapturkami z miękkiej gumy. :^)
2) Zaglądałem w lufę i mniej więcej w środku znajdują się dwie wypustki uniemożliwiające strzelanie okrągłym śrutem:
Obrazek
stąd drugie pytanie - po co te wypustki? Lufa nie jest gwintowana, toteż wiertło 7 mm załatwiłoby sprawę przystosowania go do strzelania śrutem 7 mm. Ale skoro producent coś takiego wymyślił, to sądzę, że zrobił to celowo.
3) jak już pisałem, Gugiel niewiele o tym wie. Zapytanie "Condor air pistol" zwraca głównie karabinki. Dopiero na którejś dalszej stronie jest odnośnik do Condor Mirage Magnum, który wygląda jednak trochę inaczej. Może ktoś z Was wie coś więcej na ten temat?

Edit: chyba znalazłem coś więcej. :^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

To stary , włoski Condor cal.7 mm na miękkie , gumowate kapturki . Przewężenie w lufie służyło zabezpieczeniu przed strzelaniem z "twardej" amunicji przez dzieciaki . Pistolet był i jeszcze bywa dostępny jako nowy w cenie około 100 zł .

Już raz ktoś wykopał ten wynalazek . ... http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?t=6057 ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
mc_iek
Ściepnik
Ściepnik

Re: Pistolet sprężynowy Condor

Post autor: mc_iek »

Ślubek pisze: (...) po co te wypustki? Lufa nie jest gwintowana, toteż wiertło 7 mm załatwiłoby sprawę przystosowania go do strzelania śrutem 7 mm. Ale skoro producent coś takiego wymyślił, to sądzę, że zrobił to celowo (...)
W bardzo wielu cywilizowanych krajach, jak coś jest zabronione, to zdecydowana większość dorosłych tego nie robi. Dzieci natomiast są dziećmi, ze wszystkimi tego konsekwencjami, niezależnie od kraju, rasy czy gatunku. Inną sprawą są zdolności techniczne społeczeństw. Dla większości osobników dorosłych, w wielu krajach, przewiercenie lufy to bajka o żelaznym wilku, stąd konieczność umieszczania na jutupku filmów pokazujących jak wbija się gwóźdź...
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Ślubek pisze:Znalazłem informację, że strzela się kapturkami z miękkiej gumy. :^)
Potwierdzam słowa Przemocnego :oops:
Gumowe "kapturki" kal. 7 mm :) Wieki temu dostałem takie cuś w prezencie. Zepsowało się błyskawicznie i... można było nim za pasmi rzucać ;)
Wracając do ad'remu ;) Ja tam bym rozwiercił a potem usiłował wstawić np. mosiężną wkładkę kal. 4,5. Tylko czy czy warto :? :?
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Starszy_Pan pisze:Ja tam bym rozwiercił a potem usiłował wstawić np. mosiężną wkładkę kal. 4,5. Tylko czy czy warto :? :?
A ja się zastanawiam nad przeszczepem lufy z jakiegoś uszkodzonego Crosmana 357 :^)
Czy warto? Dla samej radochy pogrzebania w bebechach - warto. Zawsze mnie ciekawiło, "co jest w środku" - jak zepsuję Condora, to pójdzie na złom. Czegoś lepszego (droższego) byłoby szkoda. A tak - mechanizm sprawny, może coś z tego będzie.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Ślubek pisze: A ja się zastanawiam nad przeszczepem lufy z jakiegoś uszkodzonego Crosmana 357 :^)
Czy warto? Dla samej radochy pogrzebania w bebechach - warto. Zawsze mnie ciekawiło, "co jest w środku" - jak zepsuję Condora, to pójdzie na złom. Czegoś lepszego (droższego) byłoby szkoda. A tak - mechanizm sprawny, może coś z tego będzie.
Już Ci kiedyś proponowałem, żebyś się do mnie wybrał . W warsztaciku, przy narzędziach , znacznie lepiej się główkuje . Ponawiam propozycję . Praktycznie co sobotę jestem w Cybulicach. A i postrzelać dało by się pod dachem .
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Ślubek pisze:z jakiegoś uszkodzonego Crosmana 357 :

...mam na"-1" gładką lufę 4,5 mm od HW-40, trochę chyba zryta jest...
Screams71

Post autor: Screams71 »

ja mam pytanie czy do pistoletu Łucznik 70 zestaw tiuningowo naprawczy tego typu bedzie odpowiedni i co ten tiunig w zasadzie da, czy to mozliwe co pisze sprzedawca apropo 5-6J?? czy tak radykalne podniesienie mocy nie przyniesie na dłuższa mete uszczerbku broni?
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Miałem ten pistolet, że tak powiem nówkę, nic wielkiego, szkoda każdej złotówki.
Screams71 pisze:ja mam pytanie czy do pistoletu Łucznik 70 zestaw tiuningowo naprawczy tego typu bedzie odpowiedni i co ten tiunig w zasadzie da, czy to mozliwe co pisze sprzedawca apropo 5-6J?? czy tak radykalne podniesienie mocy nie przyniesie na dłuższa mete uszczerbku broni?
Jaki zestaw i jaki tuning? Ten pistolet jest skonstruowany do energii zdaje się 2,6 J i z taką energią powinno się z niego strzelać.
guntuning.com