Pierwszy karabinek [800zł]
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Pierwszy karabinek [800zł]
Witam serdecznie
Od tygodnia już noszę się z zamiarem zakupu pierwszej w życiu wiatrówki w przedziale 800zł. Przejrzałem sporo podobnych tematów zarówno na tym forum jak i do niego podobnych. Wstępnie wybór padł na Slavie 631 Ultra (z tego sklepu gdzie na starcie go poprawiają). Jestem kompletnie zielony i po prostu zależy mi na tym aby sprzęt odrazu po wyjęciu z pudełka nadawał się do użycia. Jak myślicie czy jest to dobry wybór czy myśleć o czymś innym? Jeżeli dobrze wybrałem to prosiłbym odrazu o polecenie jakieś optyki do slavi w przedziale ok. 300zł. W sensie mam pierw zamiar postrzelać z dwa miesiące z otwartych przyrządów celowniczych, a jeżeli złapie bakcyle na pewno zakupię celownik optyczny. Tu też mam już wstępnie upatrzony - DELTA OPTICAL CLASSIC 3-9X40 MILDOT. Czy jest to dobry wybór? I ewentualnie jaki zestaw montażowy powinienem zakupić aby umieścić go w swoim przyszłym karabinku? I czy jako lalik poradzę sobie z montażem? Czy po zakupie lepiej cały montaż zlecić jakiemuś serwisowi?
Wiem, że trochę dużo pytań i wszystko trochę zagmatwałem ale gorąco licze na pomocne wypowiedzi!
Pozdrawiam
Mateusz
Od tygodnia już noszę się z zamiarem zakupu pierwszej w życiu wiatrówki w przedziale 800zł. Przejrzałem sporo podobnych tematów zarówno na tym forum jak i do niego podobnych. Wstępnie wybór padł na Slavie 631 Ultra (z tego sklepu gdzie na starcie go poprawiają). Jestem kompletnie zielony i po prostu zależy mi na tym aby sprzęt odrazu po wyjęciu z pudełka nadawał się do użycia. Jak myślicie czy jest to dobry wybór czy myśleć o czymś innym? Jeżeli dobrze wybrałem to prosiłbym odrazu o polecenie jakieś optyki do slavi w przedziale ok. 300zł. W sensie mam pierw zamiar postrzelać z dwa miesiące z otwartych przyrządów celowniczych, a jeżeli złapie bakcyle na pewno zakupię celownik optyczny. Tu też mam już wstępnie upatrzony - DELTA OPTICAL CLASSIC 3-9X40 MILDOT. Czy jest to dobry wybór? I ewentualnie jaki zestaw montażowy powinienem zakupić aby umieścić go w swoim przyszłym karabinku? I czy jako lalik poradzę sobie z montażem? Czy po zakupie lepiej cały montaż zlecić jakiemuś serwisowi?
Wiem, że trochę dużo pytań i wszystko trochę zagmatwałem ale gorąco licze na pomocne wypowiedzi!
Pozdrawiam
Mateusz
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
Re: Pierwszy karabinek [800zł]
Wybór lunety według mnie jak najbardziej dobry tyle, że budżet ciut małyShirai pisze: wstępnie upatrzony - DELTA OPTICAL CLASSIC 3-9X40 MILDOT. Czy jest to dobry wybór? I

Moje prywatne zdanie jest takie, że nie należy oszczędzać na optyce. Miałem DOC'a mam DOT,a czyli lunetkę droższą od karabinka i wcale mnie to nie brzydzi

Jeśli chcesz, to odszukaj wątki z opisem moich przygód z DOC'em i Slavią, jest w nich sporo wypowiedzi kolegów z forum z których możesz sporo się dowiedzieć.
Ostatnio zmieniony 2015-09-14, 07:45 przez Cayin, łącznie zmieniany 1 raz.
hw97k+ DOT 4-16 AO
Zoraki hp-01 ultra
Zoraki hp-01 ultra
-
-
- Ściepnik
"Oczekiwanie na dostawę" ... obawiam się, że raczej nieaktualne ale Przemek pewnie zaraz rozjaśni sprawę.green_thunder pisze:Cekaus:
http://cekaus.pl/pl/31-celowniki-optyczne
hw97k+ DOT 4-16 AO
Zoraki hp-01 ultra
Zoraki hp-01 ultra
-
- Ściepnik
-
Hiszpan63 pisze:Delta cenę już podniosła , chociaż jeszcze nie mają nowej dostawy . My też niestety podniesiemy .
...doszło już do tego, że broń ostra jest tańsza niż urządzenia wyrzucające śrut, w związku z czym przechodzę na BM-8, albo BM-13, albo może nawet na GRAD

Ostatnio zmieniony 2015-09-14, 11:55 przez green_thunder, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ściepnik
... noooo ... niezupełnie . Owszem jakieś egzemplarze kupisz , ale dobry karabin z oprzyrządowaniem niestety kosztuje ... sporogreen_thunder pisze:...doszło już do tego, że broń ostra jest tańsza niż urządzenia wyrzucające śrut...

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
-
- Ściepnik
Sporo cenę podnieśli a w zamian nawet chińskich zakrywek nie dołożyli.
Dziady i tyle!
A ja się zastanawiam nad zmianą PP na nowego Hawke http://www.arobron.pl/luneta-celownicza ... -9835.html
Dziady i tyle!

A ja się zastanawiam nad zmianą PP na nowego Hawke http://www.arobron.pl/luneta-celownicza ... -9835.html
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... 

-
Czyli rozumiem, że wybór wiatrówki jak i celownika jest trafny jak na pierwszy sprzęt? Co do celownika.... jeżeli w cenie ok. 350zl nie ma nic godnego uwagi to jestem skłonny dołożyć do tego, który sobie już upatrzyłem... Mam jeszcze jedno pytanie - tak jak wcześniej napisałem optyke mam zamiar kupic 2-3 miesiace po zakupie wiatrowki - czy jako totalny lalik poradzę sobie sam z założeniem lunety? Jeżeli jest to "wyzwaniem" to czy macie jakiś godny zaufania serwis w okolicach katowic, który mi z tym pomoze?
-
Lunetę osobiście zeruje się na torze strzeleckim, używając kartki A-4 i nabazgranego na niej pisakiem krzyża. Używając pokręteł wież zbliżasz się do miejsca przecięcia kresek. Najprościej mówiac: jak wali za wysoko, to kręcisz wieżą pionową w prawo, jak za bardzo w prawo, to Ty też poziomą w prawo. Możesz zacząć od 15-go metra, potem przenieść kartkę na 30 metr. Strzelanie na początku z otwartych przyrządów tylko dobrze Ci zrobi (w okularach, to w tych do czytania). Lepiej dołożyć parę groszy do optyki, niż teraz kupić chłam, którego nikt nie odkupi, a jeśli już, to za grosze.
Slavia doskonale beż lupki się spisuje, wszystko od nieporadności, albo poradności strzelca zależy.
...żadne serwisy, a tym bardziej rusznikarze w warsztacie (z reguły za małe pomieszczenie) sobie nie poradzą, bo wyobraźni brak, ale zadufanie w swoje umiejętności ogromne
Montaż w/g instrukcji założysz sam w domu, skręcisz luźno, na gotowo to już na torze. Temat ten setki razy wałkowany znajdziesz przy pomocy "szukaj".
Slavia doskonale beż lupki się spisuje, wszystko od nieporadności, albo poradności strzelca zależy.
...żadne serwisy, a tym bardziej rusznikarze w warsztacie (z reguły za małe pomieszczenie) sobie nie poradzą, bo wyobraźni brak, ale zadufanie w swoje umiejętności ogromne
Montaż w/g instrukcji założysz sam w domu, skręcisz luźno, na gotowo to już na torze. Temat ten setki razy wałkowany znajdziesz przy pomocy "szukaj".
-
Zerowanie akurat wiem na czym polega ;p Bałem się bardziej o montaż ale skoro nie jest to wielka filozofia to powinienem sobie poradzic..... az tak lewych rąk chyba nie mam ;p Czyli zestaw wybrany slavia 631 ultra, a za pare miesiecy jak sie troche ostrzelam DOC + SPORTSMATCH E59. Do końca miesiacya powinny byc fundusze, wiec mysle ze na poczatek pazdziernika (akurat na urodziny ;d) sprzecik powinien byc. Dzieki wielkie za pomoc! Jakbym mial jeszcze z czyms problem na pewno sie odezwe! Noi po zakupie oczywiscie dam znac jak sie slavia sprawuje 

-
- Ściepnik