iz 38

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
MaurycyMoris

iz 38

Post autor: MaurycyMoris »

witam,
mam problem z IZ38.
podczas łamania ciężko się naciągało sprężynę. Śrut zostawał wystrzelony 1 na 10.
rozebrałem ją dzięki tutorialowi z tego forum (dzięki!)

bardzo ciężko wychodził tłok, musiałem go wybijać młotkiem i płaskim wkrętakiem.
po odkręceniu uszczelki (biała, plastikowa) tłok porusza się elegancko w cylindrze.
sama uszczelka za Chiny nie chce wleźć.

czy możliwe jest że spuchła lub coś w tym stylu?

pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

MaurycyMoris pisze: czy możliwe jest że spuchła lub coś w tym stylu?
Masz suwmiarkę , żeby zmierzyć średnicę cylindra Twojego Iż-a ? Mam wrażenie :| , że producenci różnych marek wykonują cylindry z rur metrycznych lub calowych . Różnica wymiaru to 0,6 mm ( 26 mm i 25,4 mm ) . Wystarczy by uszczelki nie można było włożyć i wyjąć . Od Przemka ( Hiszpana63 ) kupiłem uszczelkę od Slavi 634 , do mojego Tytana GS750 o średnicy cylindra 26 mm i okazała się być " na styk " , bez żadnego , nawet lekkiego wcisku . Poradziłem sobie zmieniając grzybek na tłoku , który rozepchnął uszczelkę . Może ktoś ma informację na temat tych średnic ?
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Ja do Iża 38 włożyłem plasticzną uszczelkę z Iża 61.
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Bo te z Bajkała 61 , są takie same jak w Bajkale 512m , a te z kolei mają taką samą średnicę cylindra jak Iż 22/38 , bowiem są produktem rozwojowym tychże . Kwestia wyłącznie grzybka . sposobu mocowania na tłoku .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Przemku , jaką średnicę cylindra ma 634 ? Może pamiętasz , albo zmierzysz ?
Eres

Post autor: Eres »

Filo pisze: jaką średnicę cylindra ma 634 ?
Uszczelka ma 25 mm
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Eres pisze: Uszczelka ma 25 mm
Jeśli mierzyłeś w tylnej części , od strony tłoka , to jest to średnica zbliżona do średnicy cylindra . Mierzyłeś na mniejszej , czy na większej średnicy ? Bo jeśli na większej , to jest to średnica o około 0,5 mm większa od średnicy cylindra .
mu2yk

Post autor: mu2yk »

Witam.
Chciałem sie podłączyć pod temat, ponieważ też mam problem z iżykiem 38 (dokładniej to znajomego iż). Gdy załaduje się śrut i próbuje wystrzelić, śrut zostaje na miejscu (nie wylatuje), własciciel tej wiatrówki wymyślił taki patent - trzeba wiatrówkę jeszcze raz przełamać, wepchnąć śrut ok 4 cm w głąb lufy i po takim zabiegu śrut po wystrzale wystrzeli.
Łopatologicznie sprawdziliśmy, że moc tej wiatrówki jest bardzo marna- z 3 metrów nie udało się przestrzelić gruszki.
Napewno nie jest to kwestia uszczelki, gdyż została wymieniona i nic się nie zmieniło, sprężyna też jest cała.
Czego to może być kwestia?
Jeżeli to problem, że piszę w czyimś temacie, to proszę o informacje.
Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

mu2yk pisze:Napewno nie jest to kwestia uszczelki, gdyż została wymieniona i nic się nie zmieniło, sprężyna też jest cała.
Której uszczelki ? Tłoka czy lufy ?
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Cała sprężyna o niczym nie świadczy, może być cała ale już zupełnie słaba i tak pewnie jest.
guntuning.com
mu2yk

Post autor: mu2yk »

Chodziło mi o uszczelkę tłoka, uszczelka lufy jest na swoim miejscu. Jak najprościej sprawdzić czy to wina sprężyny? Dzisiaj rozbiorę tego iża i porobię zdjęcia. Ewentualnie gdzie mogę dokupić tę sprężynę (pytam ponieważ nie chcę kupić jakiejś chinskiej tandety).
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
EDIT.
Obrazek
Troche mnie jeszcze zastanawia ta "prowadnica" w środku, w moim (starszym) iżu jest na pewno inna. Do tego zmierzyłem średnicę zewnętrzną sprężyny i wynosi ona 19mm, taka jest w standardzie czy ktoś po prostu podmienił na inną?
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Prezes ma rację, to prawdopodobnie sprężyna do kitu. Sprawdzisz to podkładając kilka podkładek pod sprężynę. Jeśli będzie poprawa, to masz odpowiedź. Ja kupowałem sprężyny u "rusznikarza".
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

mu2yk pisze:Troche mnie jeszcze zastanawia ta "prowadnica" w środku, w moim (starszym) iżu jest na pewno inna.
Dobrze zauważyłeś bo to nie jest oryginalny zestaw do iża . Sprężyna jest pogięta i wymęczona
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40