Od razu się zastrzegam, że jestem osobą odpowiedzialną. Postów typu "można zrobić dziecku krzywdę" nie odrzucę, ale nie będą specjalnie potrzebne.
Raz w roku przyjeżdżają do nas na miesiąc wnuczki - chłopczyk 7, dziewczynka 8 lat. Chciałbym dać im możliwość obycia z "bronią" - jeśli oczywiście będą chętne no i sobie zasłużą

Po przejrzeniu kilku forów tematycznych uznałem SKS za najbardziej wartościowy (dzień bez kadzenia jest dniem straconym jak mawiał pewien ksiądz

A zwłaszcza uwagi Hiszpana63 - ale te były sprzed kilku lat, więc chcę je nieco ożywić
CEL: kupno odpowiedniej wiatrówki
1. Będzie służyć tylko do strzelań dla dzieci - ma się zużyć i zestarzeć wraz z nimi :- )) ---> WNIOSEK: ma być tania, jak każda jednorazówka.
2. Ma być długa bo tylko taka spełni swoją rolę edukacyjną. Pistolet w ręku dziecka źle mi się kojarzy.
3. Powinna być "przyjazna" dla dzieci
a) nie być męcząca w użytkowaniu (ale trochę powinna być, bo inaczej stanie się zabawką). WNIOSEK: CO2
b) powinna pozwalać na uzyskiwanie sukcesów przy ćwiczeniach (celność powinna być przewidywalna)
Przeszukałem net w grupie cenowej do 400 zł. Wszystkie crosmany po kolei odpadały - nie spełniały wymienionych wyżej warunków (twardość spustu, celność)
Załamka.
No i w którymś z postów Hiszpana63 znalazłem coś takiego: qb 78.
Na allegro wszystko "na temat" tego karabinka jest już w archiwum. Na stronie pewnego sklepu znalazłem Industry Brand QB 78 Deluxe 4,5 mm za 340 zł co prawda niedostępny, ale pewnie można zamówić.
PYTANIE:
1. Czy dobrze, że się przymierzam do tego modelu?
2. Czy jest obecnie na rynku coś lepiej realizującego moje założenia? Nie musi być nowe byle z pewnej ręki...
Dziękuję za cierpliwość, z góry dziękuję za zbawienną naukę

Jerzy