Śrut stalowy BB a lufa gwintowana
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Śrut stalowy BB a lufa gwintowana
Krótkie pytanie. Czy śrut BB nie zaszkodzi lufie gwintowanej?
-
- Ściepnik
Według mnie szkodzi i jest stosowana w wiatrówkach na stalowe kulki BB tylko w celach marketingowych . Gwint może nadać śrutowi ruch obrotowy tylko wówczas gdy śrut ma mniejszą średnicę niż wewnętrzna średnica gwintu lufy i śrut jest z miękkiego materiału . A już na pewno szkodzi gdy wiatrówka jest przeznaczona do śrutu diabolo i ma dużą energię strzału . Wówczas stopniowo będzie rozbijana wewnętrzna średnica przewodu lufy u jej końca . Nieco korzystniej pod tym względem prezentują się stalowe kulki miedziowane . Napisałem " według mnie " , bo to tak zwana wydumka a nie wiedza .
-
- Administrator
Ekhm, chyba większą?Filo pisze:Gwint może nadać śrutowi ruch obrotowy tylko wówczas gdy śrut ma mniejszą średnicę niż wewnętrzna średnica gwintu lufy...
Ogólnie rzecz biorąc, panuje przekonanie, że śrut stalowy niszczy gwint w wiatrówkach.
W praktyce, szybkość następowania zniszczeń zależy od kilku czynników:
1. od stosunku wzajemnej twardości gwintu i lufy. Ponieważ wiatrówki nie są przeznaczone do strzelania twardymi pociskami, lufa może być wykonana z miękkiej stali, co znacząco wpływa na koszt jej wykonania.
2. od geometrii gwintu. Inaczej będzie się zużywać lufa poligonalna, a inaczej w tanich wiatrówkach, w których gwint jest jedynie rysą. Notabene, spotkałem się z opinią, że lufę gładką w wiatrówce można samodzielnie nagwintować poprzez odpowiednie jej porysowanie. Obawiam się jednak, że równe wykonanie takiego "gwintu" w warunkach prostego warsztatu może okazać się niemożliwe.
3. od różnicy średnicy pocisku i przekroju lufy, który nacina bruzdy.
Jedną z metod obróbki metalu na zimno jest tzw. kulowanie - polegające na wysyłaniu w kierunku obrabianej powierzchni dużej ilości drobnego, nomen-omen :^) , śrutu. Mogą to być ziarna, stalowe kulki, czy nawet piasek (piaskowanie, choć tu zachodzi również skrawanie). Działa to jak duża ilość mikroskopijnych uderzeń młotkiem w powierzchnię. Powoduje m.in. wyrównanie nierówności mniejszych od średnicy śrutu. Podobnie działają stalowe kulki na gwint w lufie.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
-
- Administrator
-
- Administrator
Jeden podkalibrowy bbs dużo nie zaszkodzi. Dwa, trzy - też pewnie nie. Ale im więcej, tym gorzej, choć to będzie zależało od typu gwintu. Np. w moim Crosmanie 3576 gwint jest "rysowany", więc pewnie i więcej by mu nie zaszkodziło.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
-
Dobra, ustalmy jedno - bebeesami strzelamy tylko z wiatrówek skonstruowanych do strzelania taką amunicją i eto wsio, wszelkie inne kombinacje są dorabianiem uszu do dupy
...a to, że niektóre (a może większość) tych pistolecików ma gwint w lufie, to tylko chwyt marketingowy, nic ten gwint nie da, jak pocisk nie wgniecie się w pola a bruzdy go nie poprowadzą, bo to jednak stal, nie radzę strzelać z różnych blowbacków ołowianymi/miedziowanymi, bo można skutecznie zagwoździć lufę (spraktykowane)...
...q...., dałem się wciągnąć
...a to, że niektóre (a może większość) tych pistolecików ma gwint w lufie, to tylko chwyt marketingowy, nic ten gwint nie da, jak pocisk nie wgniecie się w pola a bruzdy go nie poprowadzą, bo to jednak stal, nie radzę strzelać z różnych blowbacków ołowianymi/miedziowanymi, bo można skutecznie zagwoździć lufę (spraktykowane)...
...q...., dałem się wciągnąć
-
To ja podłączę się do tematu. Gdzieś kiedyś po internecie błądziłem i napotkałem stronkę, na której producent reklamował śrut/kulki BB rzekomo ołowiane. Czy w tym wypadku zaszkodziło by to także gwintowanej lufie? Niby są ołowiane tak jak śruty diabolo. Pytanie z czystej ciekawości, gdyż nie mam zamiaru takiego czegoś stosować.
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Od jakiegoś czasu przeszukuję net w poszukiwaniu prawdy Jakos nigdzie nie znalazłem rzetelnej informacji-tzn pomiary, zdjęcia, próby... Wszyscy gdybają. Samo gdybanie ma sens -stalowa kulka BBs powinna z czasem wygładzić gwint w lufie - co spowoduje gorsze uszczelnienie i słabszy ruch wirowy ołowianego śrutu diabolo. Ale praktycznego pomiaru nie widziałem. Za to naczytałem się w drugą stronę. Że ludzie przewalają przez lufy to i to -i po 3-10 tyś bbs nie ma żadnej różnicy w strzelaniu diabolo. Niestety -napisać każdy może -ja też mogę ( u mnie płaski KTK na 20m trafia tak samo jak JSB 4,51mm -ale że nie tarczuję -to tylko moja opinia), a fajnie jakby gdzieś takie coś było do poczytania i popatrzenia na wyniki.
Ja sobie tak pogdybałem i wychodzi mi że w takim moim Crosmanie 2100 gdzie on z założenia jest na BBs stalowe i diabolo ołowiane- lufa musi być na tyle trwała -żeby wywalenie kilkunastu tysięcy BBsów nie miało znaczącego wpływu na diabolo.
Oczywiście patrząc z punktu widzenia strzelca wiatrówkowego-któremu zależy na wynikach- nikt nie będzie strzelał z BBs-czyli bez sensu całe dywagacje. No bo skoro nikt na 100m nie będzie strzelał z BBs -a jak już to na bliskie odległości do słodkiej destrukcji-to nie bedzie używał hiperdrogiej wiatrówki-a jakąś tanią zabawkę. A jak wiadomo tania zabawka celna nie będzie z założenia -więc pogorszenie tej mikrej celności o troszkę- niczego nie zmieni. I znów stąd wniosek dlaczego nie ma takich pomiarów-bo po co. Po co robić pomiary zużycia gwintu w lufie i zmiany celności dla sprzętu wartego 300zł. Z założenia taki sprzęt te 10-20tyś BBs powinien przetrwać bez problemu -i strzelał pewnie będzie później diabolo bardzo porównywalnie. Bo skoro ktoś przewala tyle BBsów -to raczej tarcze są mu obce-a już na pewno z tego samego sprzętu
Czyli trzeba przyjąc na wiarę że coś tam się zużyje i jak zalezy nam na celności-to nie strzelamy z BBsów, a jak chcemy fun to mamy to w głębokim szacunku i po prostu się bawimy
Ja sobie tak pogdybałem i wychodzi mi że w takim moim Crosmanie 2100 gdzie on z założenia jest na BBs stalowe i diabolo ołowiane- lufa musi być na tyle trwała -żeby wywalenie kilkunastu tysięcy BBsów nie miało znaczącego wpływu na diabolo.
Oczywiście patrząc z punktu widzenia strzelca wiatrówkowego-któremu zależy na wynikach- nikt nie będzie strzelał z BBs-czyli bez sensu całe dywagacje. No bo skoro nikt na 100m nie będzie strzelał z BBs -a jak już to na bliskie odległości do słodkiej destrukcji-to nie bedzie używał hiperdrogiej wiatrówki-a jakąś tanią zabawkę. A jak wiadomo tania zabawka celna nie będzie z założenia -więc pogorszenie tej mikrej celności o troszkę- niczego nie zmieni. I znów stąd wniosek dlaczego nie ma takich pomiarów-bo po co. Po co robić pomiary zużycia gwintu w lufie i zmiany celności dla sprzętu wartego 300zł. Z założenia taki sprzęt te 10-20tyś BBs powinien przetrwać bez problemu -i strzelał pewnie będzie później diabolo bardzo porównywalnie. Bo skoro ktoś przewala tyle BBsów -to raczej tarcze są mu obce-a już na pewno z tego samego sprzętu
Czyli trzeba przyjąc na wiarę że coś tam się zużyje i jak zalezy nam na celności-to nie strzelamy z BBsów, a jak chcemy fun to mamy to w głębokim szacunku i po prostu się bawimy
-
- Ściepnik
Wczoraj dyskutowaliśmy , między innymi , o różnicach w konstrukcji luf wyłącznie do diabolo i uniwersalnymi .
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... c&start=30
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... c&start=30