Pęknięta osada

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Pęknięta osada

Post autor: JesperKyd »

No i stała rzecz się straszna!
Wiatr "zdmuchną" wiatrówkę moją BMK20 ze stojaczka, i buuuum. :(
Osada pękła w miejscu tym samym co kiedyś + takim nowym troszkę.
Zanim zacznę szukać nowej postanowiłem ją pokleić nieco.
A więc użyłem kleju Vikol, zacisnąłem łączone elementy. W miejscu w którym wkręcony był wkręt, nawierciłem głębszy otwór i wkręciłem taki do drewna o długości 6.5 mm. Drobne braki uzupełniłem drewnianym pyłem + klej + nieco bejcy w takim samym lub zbliżonym kolorze ciemny orzech.
Myślę że kombinacja ta troszkę wytrzyma. :)

Lecz są problemy do których nie wiem jak się zabrać i proszę o pomoc. Mam nadzieję że to przeczytasz Darek. :)
Po sklejeniu zapewne pozostaną nierówności które wyrównam papierem ściernym, lecz po tej operacji, miejsca zeszlifowane zmienią kolor na jaśniejszy lub nawet naturalny osady. W jaki zatem sposób zrobić tak aby miejsca te zabarwić w sposób co by nie rzucały się mocno w oczy? Osada jest olejowana i też nie wiem co z tym począć. :(
Ostatnio zmieniony 2014-07-14, 20:49 przez JesperKyd, łącznie zmieniany 2 razy.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

JesperKyd pisze:Osada jest olejowana i też nie wiem co z tym począć.
Właśnie dzisiaj skończyłem " walkę " z pękniętą osadą Slavii 634 . Pewnie pękniętą w tym samym miejscu co Twoja , a więc w uchwycie . Osada Slavki jest bejcowana jakąś bejcą spirytusową a następnie natryskowo lakierowana cienką warstwą przeźroczystego lakieru . Osadę skleiłem , po rozchyleniu pęknięcia , klejem Vikol i wkleiłem na stałe tulejkę dystansową śruby mocowania systemu , przy pomocy kleju dwuskładnikowego .
Oczywiście , ślad pęknięcia pozostał wyraźny i z lekkim przesunięciem co zmusiło mnie do zajęcia się renowacją na poważnie . Metoda którą zastosowałem jest autorska bo wymyśliłem ją sam , dla wykorzystania posiadanych w składziku środków . Lakier usunąłem środkiem do usuwania starych powłok lakierniczych w aerozolu i zeszlifowałem drewno mechanicznie / gdzie się dało / szlifierką oscylacyjną na papier lub płótno " z metra ". Płótno musi być o " grubym " ziarnie / 80 - 100 / bo szlifierka dopiero wtedy szlifuje z wystarczającą wydajnością . Miejsca mniej dostępne szlifowałem ręcznie płótnem 150 - 200 . Przed położeniem pierwszej warstwy koloryzującej przeszlifowałem osadę dość pobieżnie płótnem o ziarnie 320 . Nie siliłem się na pucowanie co raz drobniejszym papierem wodnym i podnoszeniem włókien drewna / bukowego / przez zwilżanie wodą , bo miałem na to inny pomysł . Do wybarwiania osady użyłem Sadolinu Extra , lakierobejcy do domków i mebli ogrodowych . Świetnie się kładzie pędzlem lub wałkiem . Pożądane natężenie koloru uzyskamy przez nałożenie kolejnej warstwy w 8 - 12 to godzinnych odstępach . Następnym etapem , nie czekając na dokładne wyschnięcie warstwy koloryzującej , było kładzenie dużej ilości warstw lakieru do parkietów Domalux w tych samych odstępach czasowych . To lakier poliuretanowy, jednoskładnikowy , utwardzany wilgocią z powietrza . Po położeniu 6-ciu do 10-ciu warstw / raczej 10 niż 6 / pozwoliłem mojej osadzie przez tydzień odpocząć dla dokładnego stwardnienia położonych " szuwaksów ". Nie przejmowałem się paproszkami które pojawiają się na błyszczącej powierzchni Domaluxu bo dla tej technologii są bez znaczenia . Kolejnym etapem było usunięcie zewnętrznej , błyszczącej warstwy lakieru papierami wodnymi 240 , 500 i 800 . Dopiero 800-ką usunąłem ostatnie błyszczące oczka . Ostatnie przetarcie zrobiłem wzdłuż włókien drewna . Ostatnim etapem było użycie pasty woskowej do czyszczenia i polerowania nowych lakierów samochodowych " Tempo ". Efekt przerósł oczekiwania - półmatowa powierzchnia , aksamitna w dotyku i świetnie widoczne słoje drewna . Po kilku godzinach podziwiania osady i dowartościowywania swojego Ego zobaczyłem ryski które można byłoby usunąć więc dokonałem pierwszego zakupu - papieru o gradacji 1500 . Zmycie woskowej powłoki , praca papierem i ponowne woskowanie zajęło mi jeszcze godzinę . Wadą tej technologii jest jej długotrwałość , a zaletą , że niczego nie można popsuć a efekt przypomina osadę wielokrotnie olejowaną i polerowaną .
Możesz się nie obawiać jej zastosowania , bo dobrze wyschnięte powłoki olejowe , dla pewności przetarte suchą benzyną i wysuszone z pewnością przyjmą lakierobejcę .
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Podałeś receptę na olejowanie całej osady. A ja nie chcę ponownie "zmniejszać" przez ponowne szlifowanie całości, lecz tylko tych jak to napisałeś "przesunięć".
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Nie można cytować własnego postu więc przypomnę : " ślad pęknięcia pozostał wyraźny i z lekkim przesunięciem co zmusiło mnie by zająć się renowacją na poważnie ". I Ciebie też zmusi lub będziesz musiał na to pęknięcie często patrzeć lub oglądać wyraźnie widoczne miejsce naprawy :-? . Aha, nie jestem pewien co rozumiesz pod pojęciem olejowania osady , bo w przypadku Slavii to było lakierowanie , ino specyficzne .
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Daniel osada olejowana czy lakierowana?
guntuning.com
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Osada olejowana.
Już zamontowana. :)
Okazało się że nie jest najgorzej. Z lewej strony pozostał lekki uskok z ledwością wyczuwalny.
Lecz jak już coś robić do do końca i dobrze.
Więc przyjmę Darku wszystkie porady.

Kilka fotek nieco niżej umieściłem.
Pęknięcie znajduje się na wysokości z której zaczyna się wyłaniać z osady osłona spustu.
Ostatnio zmieniony 2014-07-14, 21:30 przez JesperKyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Obrazek nie chce mi się pokazać, ale jeśli olejowana to żaden problem, po pół roku przebarwienia znikną i wszystko się zrówna. W sumie tylko jeden jedyny raz udało mi się skleić osadę, że nikt nie poznał gdzie była złamana, ale było to rozwarstwienie słoi bez żadnych ubytków, drewno orzech. Po szlifowaniu i olejowaniu wszystko zniknęło bez widocznych śladów, w sumie później sam zapomniałem gdzie było klejone, ale był to jeden jedyny raz.
Tak że nie masz się co martwić miejsce klejenia powinno się zatrzeć po jakimś czasie.
guntuning.com
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

To dobrze! :)
Strzeladełko to fajne jest, więc dbam o nie jak mogę.

Tak na marginesie to się pochwalę że wczoraj kopią (HW85) mojej BMK20 :P położyłem 2 x figurkę z kz 20 mm na ok 30 metrze z otwartych. :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-07-15, 21:00 przez JesperKyd, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Jeśli osada nie była przyciemniana bejcą , to rzeczywiście można ją nawet , w miejscu uszkodzenia , przeszlifować drobnym papierem przed ponownym olejowaniem i po kilku miesiącach barwa się wyrówna . Jeśli jednak bejca była w użyciu to wszelkie próby wyrównania barwy po użyciu papieru ściernego będą skazane na niepowodzenie . Ślad miejscowej naprawy będzie widoczny . W mojej Slavii , jak pisałem , bejca była fabrycznie użyta więc nie miałem wyboru .
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Danielu dalej nie widać fotek :oops:
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Jak widać źle nie jest.
Uwierzcie mi że moje przerażenie tym co zobaczyłem po upadku było ogromne.:)
No i to moje pierwsze klejenie osady i brak znajomości tematu mnie niepokoił bardzo.
Gdy drogą zamiany nabyłem tytułowy karabinek na tyle spodobało mi się olejowane drewienko że zdecydowałem już się olejować także mój kolejny karabinek zaraz po sezonie. :)

PS. fotki już powinny działać.
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Nadszedł czas na dokładniejsze wyrównanie uzupełnionych braków sposobem o którym napisałem wcześniej.
Po dokładnym przejechaniu papierem ściernym pozostały jasne miejsca, na które delikatnie nakładałem bejce. (kilka ostatnich fotek)
Teraz miejsca te będę nasycał olejem.
W rzeczywistości miejsca te nie rzucają się tak bardzo w oczy jak na fotkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Jak na takie złamanie to zrobiłeś to ekstra. :D
guntuning.com