Wymiana lufy w dianie 46 na gwintowaną czy gwint w starej?
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Witam,
Pozdrawiam wszystkich. Pewnie podobne tematy były przez Was poruszane na forum ale jako nowicjusz proszę o poradę, zakupiłem Dianę 46 obawiam się , że nie jest gwintowana - brak charakterystycznej spirali widocznej w świetle lufy. W związku z tym mam pytanie co jest bardziej polecane wykonanie gwintu czy zamontowanie gwintowanej lufy?
I czy jakość takiej modernizacji jest zadowalająca.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam wszystkich. Pewnie podobne tematy były przez Was poruszane na forum ale jako nowicjusz proszę o poradę, zakupiłem Dianę 46 obawiam się , że nie jest gwintowana - brak charakterystycznej spirali widocznej w świetle lufy. W związku z tym mam pytanie co jest bardziej polecane wykonanie gwintu czy zamontowanie gwintowanej lufy?
I czy jakość takiej modernizacji jest zadowalająca.
Proszę o poradę.
-
- Ściepnik
Widzę , że nikt się nie wyrywa żeby odpowiedzieć , więc opowiem co wiem . Wykonanie gwintu lufy w warunkach nawet dobrze wyposażonego warsztatu narzędziowego / wyższy sort warsztatów obróbki metali / jest praktycznie niemożliwe . Do takich prac potrzebne jest specjalistyczne oprzyrządowanie .
Przystosowanie " obcej " lufy wymaga też sporego nakładu pracy a więc również pieniędzy, chyba , że masz warunki do zrobienia tego samemu . Dostępne lufy gwintowane "surowe " firmy Lothar to koszt 400 - 500 zł , plus koszt obróbki dostosowującej , oraz demontażu i montażu sprzętu . Najtaniej wychodzi sprzedać Dianę , dołożyć i kupić używaną wiatrówkę z gwintem uznanej marki / może innej Diany /.
Przystosowanie " obcej " lufy wymaga też sporego nakładu pracy a więc również pieniędzy, chyba , że masz warunki do zrobienia tego samemu . Dostępne lufy gwintowane "surowe " firmy Lothar to koszt 400 - 500 zł , plus koszt obróbki dostosowującej , oraz demontażu i montażu sprzętu . Najtaniej wychodzi sprzedać Dianę , dołożyć i kupić używaną wiatrówkę z gwintem uznanej marki / może innej Diany /.
-
- Ściepnik
Gwintowanie nie ma najmniejszego sensu,koszty przewyższą koszty strzeladła,jak już co to rozglądaj się za lufą gwintowaną. http://www.akhobby.pl/index.php?a=lista&k=69sadulskit pisze: co jest bardziej polecane wykonanie gwintu czy zamontowanie gwintowanej lufy?
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
-
- -#Złoty Dobromir
-
- Ściepnik
http://www.konceptus.pl/gwintowanie-lufy.html
Kiedyś Hogan gwintował/rysował lufy, czy jeszcze robi nie wiem.
Kiedyś Hogan gwintował/rysował lufy, czy jeszcze robi nie wiem.
-
- Ściepnik
... jest możliwe , baa ... robiło się swego czasu sporo takich lufek , zwłaszcza po zmianie ustawy w 2004 roku . Hogan rysował lufki aż miło .Filo pisze:Wykonanie gwintu lufy w warunkach nawet dobrze wyposażonego warsztatu narzędziowego / wyższy sort warsztatów obróbki metali / jest praktycznie niemożliwe . Do takich prac potrzebne jest specjalistyczne oprzyrządowanie .
... i w tym rzecz , ze koszty nie przekraczaja kosztów strzeladła , zwłaszcza pokroju Diany .Michał pisze:Gwintowanie nie ma najmniejszego sensu,koszty przewyższą koszty strzeladła,
Problem jest w tym , ze w chwili obecnej juz nikomu się nie chce z tym bawić , bo prościej jest lufkę dopasować juz gwintowaną .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
...Przemku sugerowałem się ceną podaną bodajże 4 /5 lat temu przez osobę która gwinty wykonywała dlatego stwierdziłem że jest to nieopłacalne (a o cenie i gościu szybko chciałem zapomnieć ).Dlatego też uważam że lepiej zrobić przekładkę (szybciej i prościej ).
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
-
- Ściepnik
Jakieś półtora roku temu też chodziłem za przerysowaniem lufy w Dianie 46.
Nie dało się, bo lufa z systemem nie podeszła pod maszynę. Zostaje wymiana lufy, w Konceptusie można to zlecić, pytałem się. Planowałem wstawienie lufy od slawii lub hatsana. Ostatecznie zrezygnowałem.
Piotrek
Nie dało się, bo lufa z systemem nie podeszła pod maszynę. Zostaje wymiana lufy, w Konceptusie można to zlecić, pytałem się. Planowałem wstawienie lufy od slawii lub hatsana. Ostatecznie zrezygnowałem.
Piotrek
A ja mam motylka, nie muszkę.
-
- Ściepnik
Tak , a propos , wymiany lufy - czy lufa w wiatrówce łamanej jest wtłaczana ? Bo jeśli tak , to praktycznie nie daje się zdemontowć z kostki . Trzeba ją wtedy obciąć i rozwiercić pozostałość starając się nie uszkodzić kostki . Czy lufa w kostce jest zatoczona na mniejszą średnicę by powstało ograniczenie głębokości wtłoczenia ?
-
Lufa w kostce może być osadzona na kilka sposobów. Może być wkręcana, wklejana, lub wciskana chłodzona lufa w rozgrzaną kostkę.Filo pisze:Tak , a propos , wymiany lufy - czy lufa w wiatrówce łamanej jest wtłaczana ? Bo jeśli tak , to praktycznie nie daje się zdemontowć z kostki . Trzeba ją wtedy obciąć i rozwiercić pozostałość starając się nie uszkodzić kostki . Czy lufa w kostce jest zatoczona na mniejszą średnicę by powstało ograniczenie głębokości wtłoczenia ?
Bycie nieuzbrojonym pociąga za sobą wiele złych rzeczy, w tym powszechna pogardę - Niccolo Machiavelli
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
Dzięki za przekazane uwagi. Z Waszych opisów wynika w zasadzie jedno - nie ma sensu pakować się w rysowanki lub wymianę na lufę GW, Rozejrzę się za czymś innym z gwintem
i jak coś ustrzelę to dam znać na forum.
i jak coś ustrzelę to dam znać na forum.
-
- Ściepnik
Nie wiem czy to jedno wynika. Rysowanki zwykle nie ustępowały celnością gwintowanym, a chodziły potwierdzane słuchy, że potrafiły przewyższyć. To czy da radę porysować, czy opłaci się wymienić lufę na gwintowaną sam sobie musisz odpowiedzieć - teraz masz karabinek prawie niesprzedawalny, albo raczej sprzedawalny półdarmo. Namiary do fachowców dostałeś, teraz trzeba wziąć telefon, albo komputer i pogadać z nimi. Ja gładkolufowej wiatrówki pewnie bym nie kupił, ale jakbym już taką gładką Dianę miał to jednak kombinowałbym.