Diopter FWB 300s
Moderator: Hiszpan63
-
- Ściepnik
Diopter FWB 300s
witam
Mam pytanko .Czy do dioptera fabrycznego FWB300s będzie pasowało to :
http://strzelectwo.kimla.de/files/ghm_503_09.jpg
Może ktoś zakładał taką optykę i wie czy się nada .
Jedną stronę wkręcamy w diopter a co musiałbym jeszcze kupić aby nakręcić na drugi gwint ???
Jestem typowym laikiem także prosiłbym o zrozumienie
Mam pytanko .Czy do dioptera fabrycznego FWB300s będzie pasowało to :
http://strzelectwo.kimla.de/files/ghm_503_09.jpg
Może ktoś zakładał taką optykę i wie czy się nada .
Jedną stronę wkręcamy w diopter a co musiałbym jeszcze kupić aby nakręcić na drugi gwint ???
Jestem typowym laikiem także prosiłbym o zrozumienie
-
- Ściepnik
Jest to tylko dodatek do całości, a całość wyjdzie prawie tyle co sam FWB 300.
Dokręca się to np. do: ghm iris 566 (+474,76 zł), ghm iris 565 (606,63 zł)...
A kompletny już z tą optyką to np: ghm iris 570 (751zł), ghm iris 575 (884zł). Na zdjęciach tą optykę widać jako pierwszy element od lewej.
Co do tego czy się nada to raczej tak.
Dokręca się to np. do: ghm iris 566 (+474,76 zł), ghm iris 565 (606,63 zł)...
A kompletny już z tą optyką to np: ghm iris 570 (751zł), ghm iris 575 (884zł). Na zdjęciach tą optykę widać jako pierwszy element od lewej.
Co do tego czy się nada to raczej tak.
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
-
- Ściepnik
Dzięki kolego
Drogi gips jak na moją kieszeń ale nie mówię że nie kupie .Jak nie teraz to w przyszłości.
A może kolega wie czy to pasuje do fabrycznego dioptera FWB300s ,chodzi mi o gwint ??
Najtaniej z powiększeniem x1,5 wychodzi to: http://strzelectwo.kimla.de/files/100/530.jpg
550zeta
Drogi gips jak na moją kieszeń ale nie mówię że nie kupie .Jak nie teraz to w przyszłości.
A może kolega wie czy to pasuje do fabrycznego dioptera FWB300s ,chodzi mi o gwint ??
Najtaniej z powiększeniem x1,5 wychodzi to: http://strzelectwo.kimla.de/files/100/530.jpg
550zeta
-
- Ściepnik
Jeśli chcesz być na 100% pewny czy podejdzie napisz do nich. Hexar lub Olga (właściciele) doradzą co i jak...
Ja jeśli będę miał kiedyś wolne fundusze myślałem o zestawie muszka + iris regulowane (ghm muszka 520 + ghm iris 510).
Miałem już nieco zabytkowy iris z optyką i nie strzelało mi się wcale lepiej.
Ja jeśli będę miał kiedyś wolne fundusze myślałem o zestawie muszka + iris regulowane (ghm muszka 520 + ghm iris 510).
Miałem już nieco zabytkowy iris z optyką i nie strzelało mi się wcale lepiej.
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Mój stary iris pasował do Diany, Anschutza i Walthera trzeba by było popytać kogoś kto miał FWB i któryś z tych karabinków czy gwint jest ten sam.
Znalazłem fotki mojego (byłego) irisa: https://imageshack.com/a/jzEq/1
Znalazłem fotki mojego (byłego) irisa: https://imageshack.com/a/jzEq/1
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Pamiętaj tylko, żeby z tym potem w KPn nie startować. Jeśli chcesz ćwiczyć porządne strzelanie tarczowe to na karabinku nie jest dozwolona żadna optyka poza filtrami kolorowymi (płaskie nie zmieniające obrazu poza barwą) i polaryzatory. Nic więcej.
Korektę wady wzroku załatwia się... okularami. Można okularami strzeleckimi.
I wychodzi taniej. Za 300-400zł kupisz specjalistyczne oprawki. Za dobrej klasy szkło korekcyjne (plastik, filtry i inne bajery) zapłacisz około 100zł. Można wziąć tańsze...
A iris warto mieć, ale do KPn wystarczy model 510. Filtry i polaryzator są potrzebne gdy strzelasz na zewnątrz (różne tło, odbłyski światła....) czyli w konkurencjach karabinowych na zewnątrz. Na strzelnicy pneumatycznej masz zgrubsza podobne warunki i szkoda tyle kasy wydawać na filtry i polaryzatory....
Korektę wady wzroku załatwia się... okularami. Można okularami strzeleckimi.
I wychodzi taniej. Za 300-400zł kupisz specjalistyczne oprawki. Za dobrej klasy szkło korekcyjne (plastik, filtry i inne bajery) zapłacisz około 100zł. Można wziąć tańsze...
A iris warto mieć, ale do KPn wystarczy model 510. Filtry i polaryzator są potrzebne gdy strzelasz na zewnątrz (różne tło, odbłyski światła....) czyli w konkurencjach karabinowych na zewnątrz. Na strzelnicy pneumatycznej masz zgrubsza podobne warunki i szkoda tyle kasy wydawać na filtry i polaryzatory....
:-D
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Nie napisałem że łatwo tylko że tutaj mi będzie wolno
Najlepszy wynik z fabrycznego diopka mam 72pkt a tak to nie przekraczam 60-65pkt więc mam tylko nadzieje że lepszy diopek pomoże podnieść życióweczkę (marzeniem jest przekroczyć 90pkt )
Jak to kiedyś powiedział mój koleżka Roman na widok pewnej pięknej kobiety :
""Taką dziabnąć raz i do końca życia mogę być dziadem""
Więc u mnie z tym wynikiem 90pkt jest podobnie
Najlepszy wynik z fabrycznego diopka mam 72pkt a tak to nie przekraczam 60-65pkt więc mam tylko nadzieje że lepszy diopek pomoże podnieść życióweczkę (marzeniem jest przekroczyć 90pkt )
Jak to kiedyś powiedział mój koleżka Roman na widok pewnej pięknej kobiety :
""Taką dziabnąć raz i do końca życia mogę być dziadem""
Więc u mnie z tym wynikiem 90pkt jest podobnie
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Jak KPn10 będzie to i ja wystartnę.
Bardziej chodziło mi o to, czy jak strzelisz te 90+ z takiego dioptra z bajerami (powiększenie, reg dioptrii) to będziesz z tego tak samo dumny jak strzelając zgodnie z zasadami?
Ja bym nie był. Wiedziałbym, że dałem sobie fory...
Mój wzrok, szczególnie w prawym oku, jest daleki od doskonałego. Mimo to się nie zrażam i strzelam PPn i ostatnio zacząłem KPn. Stąd przerabiałem temat. I okulary wychodzą taniej. I są dozwolone przez ISSF. I można używać i do pistola i do karabinka... A jak masz astygmatyzm to już tylko okulary... I jak kupisz ładne to tez masz +10 do szpanu - zobacz poniżej:
LINK
Bardziej chodziło mi o to, czy jak strzelisz te 90+ z takiego dioptra z bajerami (powiększenie, reg dioptrii) to będziesz z tego tak samo dumny jak strzelając zgodnie z zasadami?
Ja bym nie był. Wiedziałbym, że dałem sobie fory...
Mój wzrok, szczególnie w prawym oku, jest daleki od doskonałego. Mimo to się nie zrażam i strzelam PPn i ostatnio zacząłem KPn. Stąd przerabiałem temat. I okulary wychodzą taniej. I są dozwolone przez ISSF. I można używać i do pistola i do karabinka... A jak masz astygmatyzm to już tylko okulary... I jak kupisz ładne to tez masz +10 do szpanu - zobacz poniżej:
LINK
:-D