Hammerli cr 20
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Hammerli cr 20
Witam Kolegów i zapytuję , czy ktoś miał styczność słyszał coś o Hammerli cr 20 5,5mm.Opinie wrażenia na temat tego modelu. 

-
- Ściepnik
Strzelałem z wersji PCP 4,50.
Moim zdaniem jest za lekki. Poza tym zacinał się spust i to dość często. Raz zdarzyło się że z 15szt na strzelnicy 6 było zaciętych w magazynie i czekało na "dłubanie".
Może koledzy będą mieli jakieś pochlebniejsze opinie na jej temat. Mi ta "proteza" nie przypadła do gustu.
Moim zdaniem jest za lekki. Poza tym zacinał się spust i to dość często. Raz zdarzyło się że z 15szt na strzelnicy 6 było zaciętych w magazynie i czekało na "dłubanie".
Może koledzy będą mieli jakieś pochlebniejsze opinie na jej temat. Mi ta "proteza" nie przypadła do gustu.
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
-
- Ściepnik
Generalnie odpuść. Jeśli już baaaaardzo Ci się podoba to kup używany żeby za dużo nie stracić bo to nie jest dobry sprzęt.
Nie tyle ze względu na jakość - myślę, że przypadek opisany wyżej to raczej wyjątek. Bardziej dlatego, że w strzelaniu z tego nie będziesz miał wiele radochy:
- spore koszty CO2
- słabe wykonanie plastików
- niska energia
- brak części/wsparcia
Już lepiej poszukaj AirMagnum 850 (zawsze można przerobić na PCP) ale jeszcze lepiej odpuść CO2 i kup CZ200 lub inne niedrogie PCP.
Nie tyle ze względu na jakość - myślę, że przypadek opisany wyżej to raczej wyjątek. Bardziej dlatego, że w strzelaniu z tego nie będziesz miał wiele radochy:
- spore koszty CO2
- słabe wykonanie plastików
- niska energia
- brak części/wsparcia
Już lepiej poszukaj AirMagnum 850 (zawsze można przerobić na PCP) ale jeszcze lepiej odpuść CO2 i kup CZ200 lub inne niedrogie PCP.
:-D
-
- Ściepnik
AirMagnum 850 w drewienku bardzo przyjemny, miałem posiadałem, miło wspominam, ale ze względu na różnicę ciśnienia w zależności od pogody (czytaj temperatury otoczenia), polecam raczej do strzelania do pomidorów na działce na 20 metrów, niż do kapsli na 50 m.
Weihrauch HW 97 KT + Delta Optical Titanium 4-16x42 MD, Tanfoglio Witness 1911
-
-
Dziękuję bardzo za opinie.Nie miałem styczności bezpośrednio z tą protezą , ale chyba zastosuję się do rad ,na CO2 mam tylko pistolety walthera CP99 i SKIF A3000 , nie myślałem o PCP bo to trochę inna szkoła jazdy, wydawało mi się że CO2 jest łatwiejsze( oczywiście poza tradycyjnymi).Na Podkarpaciu jest problem serwisowy sprzętu i każdy poważniejszy zonk kończy się wysyłką , a ja niestety nie dysponuję zapleczem technicznym
Z innej parafii dlaczego ten jest dobry? WEIHRAUCH HW77K

-
odp.
Jestem użytkownikiem Hammerlaka CR 20 4,5 mm od 2011r
Hammerli CR 20 na CO2 jest dość problemowy ale tylko ze względu na napęd (za często trzeba zmieniać nastawy przy zmianie temp. otoczenia i mniejszą energię strzału)
Po przeróbce to zupełnie inna bajka, mam ten sprzęt do dziś bo na PCP jest bardzo celny i powtarzalny.
W prawdzie nie jest konkurencją dla wyczynowych Walterów, Steyrów czy FWB ale jak na pierwszy kontakt z wyczynem PCP jest idealny, celny, dobry spust, dużo regulacji kolby i spustu, u mnie niezawodny (choć podobno nie zawsze - pytaj Hiszpana).
Jedyne co można mu zarzucić to ciężki naciąg zbijaka ale wystarczy odp. technika i można o tej wadzie zapomnieć.
Jedynie proponował bym nie upierać się przy tak dużym kalibrze 5,5 mm zauważ że żaden wyczynowiec nie ma takiego kalibru, lepiej (czyt. bardziej płaską trajektorię) uzyskasz <17 J w kal. 4,5 mm
Jeśli to ma być twój pierwszy wyczynowiec to POLECAM.
P.S Nie którzy powyżej nawet chyba nie wiedzą o jaki Karabinek chodzi
on nie ma magazynka!
Hammerli CR 20 na CO2 jest dość problemowy ale tylko ze względu na napęd (za często trzeba zmieniać nastawy przy zmianie temp. otoczenia i mniejszą energię strzału)
Po przeróbce to zupełnie inna bajka, mam ten sprzęt do dziś bo na PCP jest bardzo celny i powtarzalny.
W prawdzie nie jest konkurencją dla wyczynowych Walterów, Steyrów czy FWB ale jak na pierwszy kontakt z wyczynem PCP jest idealny, celny, dobry spust, dużo regulacji kolby i spustu, u mnie niezawodny (choć podobno nie zawsze - pytaj Hiszpana).
Jedyne co można mu zarzucić to ciężki naciąg zbijaka ale wystarczy odp. technika i można o tej wadzie zapomnieć.
Jedynie proponował bym nie upierać się przy tak dużym kalibrze 5,5 mm zauważ że żaden wyczynowiec nie ma takiego kalibru, lepiej (czyt. bardziej płaską trajektorię) uzyskasz <17 J w kal. 4,5 mm
Jeśli to ma być twój pierwszy wyczynowiec to POLECAM.
P.S Nie którzy powyżej nawet chyba nie wiedzą o jaki Karabinek chodzi

AA, BSA, FX i inne takie
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
-
-
-
Re: Hammerli cr 20
Miałem w 4,5 przerobiłem na PCP.Voltan pisze:czy ktoś miał styczność słyszał coś o Hammerli cr 20 5,5mm.
CR20 to udany miks:
- zawór strzałowy od AM850
- spust jak w Walther LG30 (i da się go dobrze ustawić bez zacięć i match)
- lufa LW (nierdzewka, gruba 15mm i długa 50cm)
- mechanizm napinania podobny do Hammelri 450 (w końcu to ta sama firma

- osada "prawie" jak w Steyr a nawet lepsza (aluminiowa i dlatego "podobna", ale klasy FT bo z regulacją. Nawet ma dociążenia).
Idealny karabinek dla klubów strzeleckich bo w miarę tania proteza (w porównaniu do innych "markowych" co dadzą "takie samo" skupienie), bezpieczna bo na CO2 ("niskie" ciśnienie) i lekka w użyciu przy 8J (naciąg zbijaka).
Jeśli ma być w 5,5 czyli do czystej rekreacji to tylko AM850 (dużo taniej). Faktem jest, że CR wygląda bardziej snjapersko więc duży + dla lansu.
Przy przeróbce CR20 na PCP uzyskujemy AR20 (tylko czarny) i w 2/3-3/4 jego ceny.
Diana 75 i Daisy Powerline 717
-
Cześć . Mam pytanie odnośnie tego naboju 88 g. Jak go wkręcimy to trzeba opróżnić go do końca w ciągu jednego dnia(kilku godzin) czy jak nas coś oderwie od strzelania(dzieci, żona , pogoda)to może sobie poczekać dzień, dwa? Ile tak naprawdę można z niego strzelić śrutu.
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu