Czy to w ogóle działa ?
Zastanawiam się nad kupnem ponieważ komary strasznie mnie lubią a różnego rodzaju spray'e nie wystarczają

Moderator: Hiszpan63
... wypożycz sobie Starszego PanaXKaroll pisze:Zastanawiam się nad kupnem ponieważ komary strasznie mnie lubią a różnego rodzaju spray'e nie wystarczają
... a musisz wypominać ??Starszy_Pan pisze:Wyższy stopniem jesteś
... mało prawdopodobne , by się ktoś objawił z doświadczeniami . Drogie , nie wiadomo jak reaguje ciało , a w dobie wszechobecnych uczuleniowców i alergików , to żaden "tramwajoseksualny" sobie cery psuł nie będzie celem doświadczeń . Pozostała rzesza używa sprawdzonych preparatów lub ...XKaroll pisze:Jednak aktualnie bardziej potrzebuje opinii o tym sprzęcie
... i chwacit ...tomtay pisze:Przetrzyj sobie ukąszenie spirytusem salicylowym z apteki za 2zł.
Moim zdaniem to nie będzie działać. Rytmiczne impulsy elektryczne mogą spowodować „znieczulenie” - zmianę odczuć pochodzących z jakiegoś miejsca, ale z doświadczenia zawodowego wiem, że muszą mieć odpowiednie parametry, muszą trwać przez kilkanaście minut i nie zawsze uzyskuje się zadowalający efekt (to duże uproszczenie tematu). Tak działa np. TENS – taki aparacik stosowany do leczenia bólu. Wątpię, żeby kilkukrotne pobudzenie prądem dało podobny efekt, albo zmieniło jakoś właściwości jadu. To jest raczej hybryda - placebo / maszynka do wyciągania pieniędzy, coś jak cudowne środki wzmagające męską moc w lędźwiach z reklam telewizyjnychXKaroll pisze: Czy to w ogóle działa ?
Akurat Autan Tropical jest na Deet 25% zawartości, czyli minimalna skuteczna dawka środka. Repelenty na 1r 3535 też widziałem, jak skończy mi się zapas Ultrathon-u to potestuję.Xanth pisze:Zamiast preparatów opartych na DEET polecam ikarydynę (pikarydyna z hamerykancka) lub syfex o oznaczeniu IR3535. Ten ostatni to jeden z nowszych związków chemicznych. Wszystkie maja zbliżony czas działania. Ja dorwałem Autan tropical w lidlu za 12 zyli , to samo w aptece 21 zyli. W wędkarskich można sie rózniez popytać. DEET ma jadna wadę niektóre tworzywa w kontkacie z nim , że tak powiem rozpuszczaja sie.
Co do wanilii to może i działa ale raczej oryginalna wanilia niz jej sprzedażowy substytut (etylowanilina). Podobno witamina B6 również ale to raczej na ludzi niż komarzyce.