Luneta do wiatrowki Slavia634
Moderator: Hiszpan63
-
Luneta do wiatrowki Slavia634
Witam serdecznie wszystkich na tym forum po raz pierwszy...Jestem nowicjuszem, więc jeżeli coś robię nie tak to prosze o zrozumienie..Dwa tygodnie temu zakupiłem nową Slavię 634.Dlaczego Slavię, ano dlatego że na Waszym forum dużo czytałem że ta wiatrowka jest O.K. w tym przedziale cenowym..Jak będzie, czas pokaże...Słyszałem też że zaraz po zakupie trzeba zmieniać prowadnicę - czt to prawda?...Chce też zakupić dobą lunetę, taką co by po paczce śrutu się n ie rozleciał w cenie do 500 zł,a gdyby miała być bardzo dobra to powiedzmy w cenie około 700 zł maks. Moje typy to :
Delta Optical Classic - nie wiem jaki model najlepszy
Leapers - nie wiem jaki model najlepszy
lub używka Buschnel - jaki model?
Czy używany Bushnell Legend 5-15x40 to coś co mnie zadowoli?
Bardzo prosze jeszcze raz o zrozumienie, bo jestem tu po raz pierwszy.
Delta Optical Classic - nie wiem jaki model najlepszy
Leapers - nie wiem jaki model najlepszy
lub używka Buschnel - jaki model?
Czy używany Bushnell Legend 5-15x40 to coś co mnie zadowoli?
Bardzo prosze jeszcze raz o zrozumienie, bo jestem tu po raz pierwszy.
-
- Ściepnik
... zadowoli ...160555adam pisze:Czy używany Bushnell Legend 5-15x40 to coś co mnie zadowoli?
3-9x40 ... też zadowoli ...160555adam pisze:Delta Optical Classic - nie wiem jaki model najlepszy
... każdy z AO ... zadowoli ...160555adam pisze:Leapers - nie wiem jaki model najlepszy
... prawda , tyle , że nie trzeba , a jest wskazane . Podobnie jak przegląd zerowy i prawidłowe przesmarowanie karabinka .160555adam pisze:Słyszałem też że zaraz po zakupie trzeba zmieniać prowadnicę - czt to prawda?
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
-
- Ściepnik
-
Preferencji i upodobań nie znamy, podobnie jak stanu Twojego wzroku, etc...
Ponieważ Slavia nie należy do ciężkich karabinków, więc staraj się dobierać celownik także pod kątem jego masy - unikniesz efektu "przekoszenia".
DOC 3-9x40 ma niezłe szkła i dość szerokie pole widzenia, ale nie ma AO (regulacji paralaksy), co nie zmienia faktu, że po przefokusowaniu można precyzyjnie strzelać na dystansach 10-50m. Jest lekki i ma cienki krzyż.
Leapers jest masywniejszy i moim subiektywnym zdaniem ma gorszą optykę od DOC-a. Wytrzymały i jeśli to model z AO, to do rekreacji na sprężynie się sprawdzi.
Bushnell - ma chyba najlepszą optykę z tych trzech, ale krzyż grubaśny....
I pamiętaj o tym, co napisał hiszpan: warto zrobić przynajmniej przegląd zerowy w każdym karabinku sprężynowym.
Ponieważ Slavia nie należy do ciężkich karabinków, więc staraj się dobierać celownik także pod kątem jego masy - unikniesz efektu "przekoszenia".
DOC 3-9x40 ma niezłe szkła i dość szerokie pole widzenia, ale nie ma AO (regulacji paralaksy), co nie zmienia faktu, że po przefokusowaniu można precyzyjnie strzelać na dystansach 10-50m. Jest lekki i ma cienki krzyż.
Leapers jest masywniejszy i moim subiektywnym zdaniem ma gorszą optykę od DOC-a. Wytrzymały i jeśli to model z AO, to do rekreacji na sprężynie się sprawdzi.
Bushnell - ma chyba najlepszą optykę z tych trzech, ale krzyż grubaśny....
I pamiętaj o tym, co napisał hiszpan: warto zrobić przynajmniej przegląd zerowy w każdym karabinku sprężynowym.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
A ile powinienem dać żeby nie przepłacić za używany Bushnell Legend 5-15x40 w dobrym stanie, ale bez gwarancji? Słyszałem też że ta luneta ma gruby krzyż to podobno żle - czy tak?. Czy może lepiej jednak kupić nowego Leapersa lub Delta Optical Clasic, tylko jakie modele, żeby być zadowolonym...No i jak nie ktorzy piszą że koniecznie z AO..Czy te AO jest konieczne przy strzelaniu dla rekreacji do tarcz puszek na działce, bo słyszałem że jest to opcja bardzo przydatna?...Na co jeszcze szczegolnie zwrocić uwagę przy wyborze lunety? Moje fundusze to w granicach 500 zł w porywach 700 zł.
-
Na odpowiedni montaż - raczej jednoczęściowy. Za 700 zł można już kupić fajne używki na iwebie....160555adam pisze:...Na co jeszcze szczegolnie zwrocić uwagę przy wyborze lunety? Moje fundusze to w granicach 500 zł w porywach 700 zł.
np:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?p=123 ... ad#1235744
lub:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?p=123 ... ad#1236656
-
Sprzedający na allegro (xxxxxx) napisał do mnie maila z propozycją zakupu takiej lunety ... Luneta celownicza 4-16x40 1" AO R/G MILDOT cena około 280 zł - cena dobra, ale towar, nie wiem..Podał że produkowana w tej samej fabryce co Leapers...A jak jest w rzeczywistości, nie wiem..Może znajdzie się ktoś kto mi doradzi?..Na tej iwebie przeczytałem, żeby tam wejść to trzeba mieć staż 30 dni....Szkoda że Delata Optical Classic nie ma AO...Słyszałem tez że Delty są awaryjne - czy to prawda...Mają co prawda gwarancję 3 lata, ale wolał bym z niej nie korzystać..Pewnie zostanie mi do wyboru Delata Opical Clasic (jaki model - nie wiem) i Leapers (jaki model - nie wiem)...Chciałbym usłyszeć więcej opinii o tych lunetach i jaki model wybrać i gdzie ewentualnie zakupić...
-
Na większość tych pytań musisz odpowiedzieć sobie sam - nikt za Ciebie nie wybierze...
Deltę kupisz w salonie w Warszawie, lub przez internet, Leapersa jest pełno wszędzie. "Rodzynki" podałem Ci wcześniej - nawet z nr. telefonów do sprzedającego. Najlepiej postrzelaj z kolegami z najbliższej lokalnej grupy i popatrz przez różne szkła. Alledrogo sobie daruj przy takich zakupach.
Deltę kupisz w salonie w Warszawie, lub przez internet, Leapersa jest pełno wszędzie. "Rodzynki" podałem Ci wcześniej - nawet z nr. telefonów do sprzedającego. Najlepiej postrzelaj z kolegami z najbliższej lokalnej grupy i popatrz przez różne szkła. Alledrogo sobie daruj przy takich zakupach.
-
A propo tych rodzynek.Nie wiem, czy ja nie umiem wejść na tą stronę, czy co...Klikam. Wyświetla mi się strona i nic po za tym, nie wiem gdzie mam wejść żeby zobaczyć opcję sprzedających lunety. Prosze o pomoc..I co to za lunety, w jakiej cenie te rodzynki?..Chciałbym coś kupić masywnego co by się nie rozleciało po kilku strzelaniach...Dalej nie wiem jaki model wybrać ? bo nikt mi nie podpowiada i nie wyraża swojej opinii o lunetach..
-
-
-
Hiszpan63, ale ktorą lunetę byś wybrał, albo inaczej w jakiej kolejności byś ustawił te 3 lunety, począwszy od najlepszej, najmocniejszej..Napisałeś że Leapers każdy z AO, ale tych jest naprawdę dużo, jaki model w cenie do 500 zł. Znalazłem na allegro taki Leapers 3-9x32 AO i coś tam jeszcze, czy to dobry sprzęt na Slavię 634, bo są rożne opinie.
-
-