Witam towarzystwo
Ponieważ podforum 'Renowacja' przeżywa ostatnio swój renesans, to postanowiłem też coś skrobnąć
Wpadła mi w ręce 98-ka w Darasowym drewienku.
Jeno poprzedni właściciel potraktował ja tylko samym olejem i wyglądał se tak:
Postanowiłem ją zatem przyciemnić. Najpierw w ruch poszedł papier ścierny od 240 do 1200.
Dość grubo zacząłem, ponieważ w miejscu chwytu były ciemne przebarwienia na jasnym drewnie.
Potem całość zmyłem obficie terpentyną balsamiczną i ostatecznie wygładziłem.
Całość drewienka potraktowałem dwukrotnie bejcą 'Starwax' / dąb rustykalny.
Dwukrotnie, ponieważ były spore dysproporcje pomiędzy kawałkami drewna lepiej i gorzej chłonącymi bejcę.
Technika to nakładanie szmatką poprzez dość mocne wcieranie, odstęp jeden dzień.
Do wykończenia całości użyłem zwykłego oleju lnianego, tłoczonego na zimno, świeżo zakupionego.
Dużo tego nie trzeba, resztę żona zużyje do sałatek, ważne by trzymać w lodówce.
Ja sobie zrobiłem miksturkę oleju zmieszanego z odrobiną ciemnej 'bejcy łupina orzecha'.
Tak sobie wymyśliłem, że będzie to działało to na zasadzie werniksu,
przyciemniając delikatnie delikatnie drewienko przy każdej warstwie.
Poniżej efekt po trzech warstwach oleju. Zdjęcia w tym samym otoczeniu co by widać było różnicę:
Zdjęcia plenerowe kolegi, przedstawiają karabinek i ujaranego strzelca
Przyciemnianie bukowej osady
Moderator: Hiszpan63
-
- Ściepnik
Przyciemnianie bukowej osady
Uczę się strzelać od nowa
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
... zima , to się nudzi chłopakom ...SlaweQ pisze:Ponieważ podforum 'Renowacja' przeżywa ostatnio swój renesans,
Dobra robota i najważniejsze zadowolenie tego ujaranego strzelca Pasuje Ci ta 98-ka ...SlaweQ pisze:Zdjęcia plenerowe kolegi, przedstawiają karabinek i ujaranego strzelca
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
- -#Złoty Dobromir
-
- Ściepnik
-
To ja napiszę też coś co by podpowiedzieć kolegom walczącym z buczyną. W mim karabinku mam osadę z sapeli. Wykończyłem ją olejem 3V3 bezbarwnym który dostałem od kolegi Esmar (jeszcze raz dzięki Marku). Efekt jak dla mnie rewelacja, świetnie wyciągnęło wzór drewna, pełen trójwymiar. Myślę mam rewelacyjny i tani i prosty w użyciu środek do wykańczania osad. Kiedy kolega chciał popracować ze swoją osadą bukową powiedziałem " bierz 3V3 efekt rewelacyjny". Jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się że buk diametralnie inaczej reaguje na ten specyfik. Po użyciu osada jasna, brak wzoru. Dostaliśmy od Darka troszkę oleju który on używa i zastosowaliśmy do baki która jeszcze nie była olejowana. Różnica kolosalna. Piękny rysunek i fajna orzechowa barwa. Dlatego uważam że nie ma uniwersalnego środka do wszystkich gatunków drewna. Do tego przed użyciem czegokolwiek radzę to dobrze przemyśleć bo raz zaolejowana osada danym specyfikiem nigdy nie będzie już tak fajnie łapać kolejnego nawet po zeszlifowaniu.
Diablik + Waver v10 2-10x38