Przejrzalem watki, sadze jednak ze nie bede dublowal zadnego z tematow.
Sprawa jest wydaje sie prosta - po postrzelaniu przez kilka tygodni z nowonabytego Gamo PT-85, ktory mial dac namiastke broni palnej i porzadna frajde z zabawy, naszla mnie definiywnie ochota na cos, co bardziej powtarzalnie trafia nie tylko w puszki ale i w tarcze.
Po lekturze tego, co warto bylo przejrzec i pomocy kolegow na innych forach, wiem juz prawdopodobnie wokol czego mysli krazyc powinny.
Gamo PR 45 oraz Compact mialem dzis w sklepie w dloni. Robia dobre wrazenie, lecz jakby za krotki uchwyt dla mnie. Zaden z tych pistoli nie siedzi tak pewnie jak powinien, i jak siedzi np. PT-85. Troche mnie to zdziwilo, bo majac 185 wzrostu i prawie 100 kg wagi nie mam az tak poteznych zakonczen konczyn gornych... Moze to tylko przyzwyczajenie do PT-85, ktorego ostatnio zbyt wiele sciskam w dloni.
Mysle powaznie o Zorakim. Designem (choc to malo wazne) urzekl mnie od pierwszego wejrzenia, niestety:
1) nie mam mozliwosci polozyc na nim namacalnie lapska - w sklepach poza siecia go nie znalazlem
2) obawiam sie o jego niezawodnosc (trwalosc). Doszukalem sie wielu opinii wskazujacych na problemu ze szczlenoscia po kilku tysiacach (raczej dwoch niz dziewiwciu), powodujacych badz nierowna prace i spadek V poczatkowej, badz czasami niewystrzal.
Bylbym wdzieczny za wszelkie uwagi w ww. zakresie, lub cokolwiek innego co macie do napisania w temacie wyboru pistoletu do tarczy w cenie 500-1000.
(od razu zaznaczam, ze jakos tak nie ciagnie mnie do HW 40...)
Pozdrawiam!
Gamo Compact (lub Gamo PR-45) czy Zoraki HP-01
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
Jeśli to nie musi koniecznie wyglądać jak pistolet, to spróbuj za mniej niż 701 PLN wyrwać
http://allegro.pl/wyczynowy-pistolet-co ... 77121.html
http://allegro.pl/wyczynowy-pistolet-co ... 77121.html
-
- Ściepnik
Zoraki jakoś nie bardzo do tarczy ..
... za duży , za ciężki , źle wyważony ...
Gamo Compact ma regulowaną rękojeść i to jest właśnie po to by sobie dopasować . A nawet tu i ówdzie doszlifować ... pamiętaj , że do strzelania Ppn , zupełnie inaczej trzyma się pistolet i przyjmuje zupełnie inne postawy niż przy strzelaniu szybkim czy też z konstrukcji "wojskowych"
Szukaj matchowych używek . Z budżetem 1000 zł masz do wyboru FWB 65,80 kilka Waltherów Co2 , które jeszcze długo będą lepsze niż Twoje umiejętności ....

Gamo Compact ma regulowaną rękojeść i to jest właśnie po to by sobie dopasować . A nawet tu i ówdzie doszlifować ... pamiętaj , że do strzelania Ppn , zupełnie inaczej trzyma się pistolet i przyjmuje zupełnie inne postawy niż przy strzelaniu szybkim czy też z konstrukcji "wojskowych"

Szukaj matchowych używek . Z budżetem 1000 zł masz do wyboru FWB 65,80 kilka Waltherów Co2 , które jeszcze długo będą lepsze niż Twoje umiejętności ....
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
Jak wskazałem w podtemacie, wolałbym jednak nowy sprzęt. Mam zerowe doświadczenie i wolałbym nie ryzykować nietrafionej inwestycji.
Zaciekawiło mnie to co piszesz Hiszpan o trzymaniu pistoletu przy strzelaniu do tarczy. Dotąd strzelałem z mojego Gamo P-85 z Blow Beckiem z dwurącz, w sposób "bojowy". Może istotnie to trzymanie jednorącz Gamo Compact, czy tez PR-45, powinno wyglądać tak jak to odczułem we własnej dłoni - czyli nie tak soczyście jak w P-85...
Tak na marginesie, pomarzyłem o udziale w Waszej lidze. Zrobiłem dziś przymiarkę i jest tak jak się spodziewałem. Pierwszy raz strzelałem "matchowo" z P-85 - jednorącz z wyprostowanej ręki. Wyniki są pożal się Panie Boże - z 10m z trudem zaliczam wszystkie 5 shotów w tarczy, zdarza się "czarne", ale co z tego skoro jeden z pięciu idzie parę cm od tarczy
Albo więc dłuuuuga droga przede mną (i dobrze, będzie co robic), albo jednak Blow Back - zwłaszcza najsilniejszy ponoć na rynku obecnie, a za taki uchodzi teraz P-85 - wybitnie nie nadaje się do jednoręcznego strzelania do tarczy.
No to pójdę sobie, co tak będę na tych 10m stał, pomyślałem, i poszedłem - cztery metry do przodu. Tutaj max wynik z 10 tarczek ppn 6m to... (.....fanfary!!!).... 26 pkt w pięciu strzałach w jednej tarczy
Zrobiłem test z podpórką, dwurącz, na "niby-wałku" domowej roboty - z 10 m 4 śruty miały skupienie ok.4cm kwadratowe, piąty poszedł gdzieś 4 cm w bok, ale to zapewne z mojej winy.
Czyli jakiś tam potencjał w broni jest
Trudno się jednak z tym Gamo zmuszać do strzelania ligowego, skoro ten pistol nie do tego był stworzony.
Szkoda, że tak małe zainteresowanie ligą, może ktoś z pistolem z BB chciałby porywalizować... dla funu i mozliwości progresu, nie po to by prezentować same "czarne dziury"
Zaciekawiło mnie to co piszesz Hiszpan o trzymaniu pistoletu przy strzelaniu do tarczy. Dotąd strzelałem z mojego Gamo P-85 z Blow Beckiem z dwurącz, w sposób "bojowy". Może istotnie to trzymanie jednorącz Gamo Compact, czy tez PR-45, powinno wyglądać tak jak to odczułem we własnej dłoni - czyli nie tak soczyście jak w P-85...
Tak na marginesie, pomarzyłem o udziale w Waszej lidze. Zrobiłem dziś przymiarkę i jest tak jak się spodziewałem. Pierwszy raz strzelałem "matchowo" z P-85 - jednorącz z wyprostowanej ręki. Wyniki są pożal się Panie Boże - z 10m z trudem zaliczam wszystkie 5 shotów w tarczy, zdarza się "czarne", ale co z tego skoro jeden z pięciu idzie parę cm od tarczy

Albo więc dłuuuuga droga przede mną (i dobrze, będzie co robic), albo jednak Blow Back - zwłaszcza najsilniejszy ponoć na rynku obecnie, a za taki uchodzi teraz P-85 - wybitnie nie nadaje się do jednoręcznego strzelania do tarczy.
No to pójdę sobie, co tak będę na tych 10m stał, pomyślałem, i poszedłem - cztery metry do przodu. Tutaj max wynik z 10 tarczek ppn 6m to... (.....fanfary!!!).... 26 pkt w pięciu strzałach w jednej tarczy

Zrobiłem test z podpórką, dwurącz, na "niby-wałku" domowej roboty - z 10 m 4 śruty miały skupienie ok.4cm kwadratowe, piąty poszedł gdzieś 4 cm w bok, ale to zapewne z mojej winy.
Czyli jakiś tam potencjał w broni jest

Trudno się jednak z tym Gamo zmuszać do strzelania ligowego, skoro ten pistol nie do tego był stworzony.
Szkoda, że tak małe zainteresowanie ligą, może ktoś z pistolem z BB chciałby porywalizować... dla funu i mozliwości progresu, nie po to by prezentować same "czarne dziury"

-
Raczej p-85 się nie nadaje. Bym powiedział że spust, ale w ręku nie trzymałem. A może przyrządy. Blow back jeśli jest po opuszczeniu lufy przez śrut, to nie ma nic do rzeczy. Ale w ramach eksperymentu możesz ćwiczyć strzelanie ppn6 czy 10 - jak gdzie kiedy na jakichś zawodach weźmiesz nieusportowiony pcz do ręki to będziesz dobrze przygotowany, przynajmniej psychicznie.Albo więc dłuuuuga droga przede mną (i dobrze, będzie co robic), albo jednak Blow Back - zwłaszcza najsilniejszy ponoć na rynku obecnie, a za taki uchodzi teraz P-85 - wybitnie nie nadaje się do jednoręcznego strzelania do tarczy.
-
- Ściepnik
Wiesz nie obraź się, ale teraz po prostu kup coś z pistoli nad którymi się zastanawiasz. Byle było na niego cię stać. Jeśli miałbyś możliwość postrzelania z Zorakiego i porównania z Gamoniem to byłoby najlepsze rozwiązanie, jeśli nie to po prostu kup na co cię stać i co się podoba. Możesz rzucić monetą , kostką, ciągnąć zapałki.....
Doszedłeś do etapu, w którym doradzanie przez innych staje się bez sensu i w którym sami siebie zaczynamy nakręcać robiąc z wyboru zabawki, jedną z życiowych decyzji. Piszę bo sam się na tym łapałem (łapię?), pewnie wielu innych też.
Za jakiś czas i tak pewnie wpadniesz na pomysł, żeby sprzedać ten, a kupić inny.
Doszedłeś do etapu, w którym doradzanie przez innych staje się bez sensu i w którym sami siebie zaczynamy nakręcać robiąc z wyboru zabawki, jedną z życiowych decyzji. Piszę bo sam się na tym łapałem (łapię?), pewnie wielu innych też.
Za jakiś czas i tak pewnie wpadniesz na pomysł, żeby sprzedać ten, a kupić inny.
-
Dokładnie. Wybierz tego który ci się podoba. Strzelanie ma być frajdą a pistolecik ma zachęcać do korzystania z niego. Ja wybrałem Compacta i dla mnie jest OK. Doceniam w nim drewienko z regulowaną półką i w pełni regulowaną szczerbinkę. Ja jestem z niego zadowolony ale decyzja należy do Ciebie.
Najważniejsza jest zabawa. Ma być radocha.
Pozdrawiam.
Najważniejsza jest zabawa. Ma być radocha.

Pozdrawiam.
Gamo Compact
-
-
- Ściepnik
... maleńka śrubka z lewego boku szczerbinkiCeer pisze:To jak się reguluje szerokość szczerbinki w Compakcie, bo w instrukcji nie napisali, a czarne pole zlewa mi się z przyrządami...?

Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
... często nie tam , gdzie celujemy