Niekontrolowane zwalnienie spustu
Moderator: Hiszpan63
-
Niekontrolowane zwalnienie spustu
Witam.
Podzielam Waszą pasję, jednakże o takim sprzęcie o którym w większości tu piszecie to mogę jedynie poczytać. Jestem posiadaczem dolno naciągowej wiatrówki DESIGNET GERMANY. Jak dotąd sprzęcik spisywał się dobrze, jednak w podczas ostatniego strzelania pojawił się problem ,,samowystrzału" w końcowym momencie domykania dźwigni naciągowej podczas ładowania. Lubię w miarę możliwości "dudłać" i czasami uda mi się coś naprawić więc na pewno ją rozbiorę. Piszę o tym gdyż liczę, że może ktoś udzieli mi cennych wskazówek lub podrzuci jakieś rysunki.
POZDRAWIAM i samych 10 życzę. Piotr.
Podzielam Waszą pasję, jednakże o takim sprzęcie o którym w większości tu piszecie to mogę jedynie poczytać. Jestem posiadaczem dolno naciągowej wiatrówki DESIGNET GERMANY. Jak dotąd sprzęcik spisywał się dobrze, jednak w podczas ostatniego strzelania pojawił się problem ,,samowystrzału" w końcowym momencie domykania dźwigni naciągowej podczas ładowania. Lubię w miarę możliwości "dudłać" i czasami uda mi się coś naprawić więc na pewno ją rozbiorę. Piszę o tym gdyż liczę, że może ktoś udzieli mi cennych wskazówek lub podrzuci jakieś rysunki.
POZDRAWIAM i samych 10 życzę. Piotr.
-
Re: Niekontrolowane zwalnienie spustu
W wiatrówkach z dolnym naciągiem są specjalne blokady, które mają nie dopuścić do strzału gdy jest otwarty port ładowania. W dobrych wiatrówkach, takich jak TX200 czy HW97 blokady te wykonane są dość solidnie. Niestety, Ty masz wiatrówkę, która sądząc po napisach w Niemczech była tylko przez chwilę, gdy w Hamburgu wyładowywali kontener ze statku, który przypłynął z Chin.
Jeśli uda Ci się rozebrać to popatrz na wszystkie elementy mechanizmu. Prawdopodobnie gdzieś się wyrobił jakiś element, który kiedyś blokował ale po wytarciu materiału blokować przestał. Może uda Ci się coś samemu dorobić, albo ktoś Ci pomoże. Ja na Twoim miejscy jednak zacząłbym zbierać na jakąś Slavię czy inną Noricę. Będzie równie celna lub celniejsza, a przede wszystkim bezpieczniejsza...
Jeśli uda Ci się rozebrać to popatrz na wszystkie elementy mechanizmu. Prawdopodobnie gdzieś się wyrobił jakiś element, który kiedyś blokował ale po wytarciu materiału blokować przestał. Może uda Ci się coś samemu dorobić, albo ktoś Ci pomoże. Ja na Twoim miejscy jednak zacząłbym zbierać na jakąś Slavię czy inną Noricę. Będzie równie celna lub celniejsza, a przede wszystkim bezpieczniejsza...
- Ściepnik
pik72 poczytaj posty na moim temacie dotyczącym takiej wiatrówki. Tam Koledzy i ja napisaliśmy trochę na ten temat. Co do samostrzałów , to zabezpieczenie komory nic nie da, najprawdopodobniej zaczep tłoka Ci puszcza i będzie do wymiany, ewentualnie do poprawienia pilnikiem.
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
-
W pierwszej kolejności sprawdź sprężynkę która to odpowiada za docisk zaczepu tłoka ( często lubią pękać w połowie ) aby to sprawdzić wystarczy opał oddzielić od złomu ( całość na fotce)
ZESTAW NAPRAWCZY :
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-do-w ... 73657.html
ZESTAW NAPRAWCZY :
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-do-w ... 73657.html
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
-
Ja na Twoim miejscu byłbym ostrożny podczas dłubania przy tym sprzęcie. Swojego czasu taka konstrukcja będąc u mnie na warsztacie o mało mi oka nie wybiła, więc trzeba się pilnować.
Aha, masz jeszcze tutaj wzmiankę o następstwach wadliwego spustu, zapadek i ogólnie braku zaczepu, o czym już wspomniał Marcin: http://www.airguns.pl/porady-sprzet-obcinaczka-palcow
Dlatego pełne BHP i jakiś talizman w kieszeń na szczęście
Aha, masz jeszcze tutaj wzmiankę o następstwach wadliwego spustu, zapadek i ogólnie braku zaczepu, o czym już wspomniał Marcin: http://www.airguns.pl/porady-sprzet-obcinaczka-palcow
Dlatego pełne BHP i jakiś talizman w kieszeń na szczęście
-
-
- Ściepnik
Nabuchodonozor, to, że Ci oka mało nie wydłubała , to tylko przez Twoją nieostrożność i lekceważące podejście do tego. Z tą obcinaczką palców , to po prostu wyjechałeś , bo Ciebie pewnie też tym straszyli.Mi pękła taka sprężynka i też puszczało . Do każdej wiatrówki trzeba podejść z należytą uwagą i myśleć przy tym, co się robi.
-
Och Marcin (jeśli tak mogę się zwracać) mów mi po imieniu Nie czuj się urażony moim zdaniem Faktycznie, byłem wtedy bardzo nieostrożny, działałem odruchowo i rozbierałem to cudo nie studiując wcześniej jego schematów. Po prostu nie sądziłem że wszystkie bebechy łącznie ze sprężyną są przytrzymywane jednym lichym bolcem a nie dwoma czy trzema, oraz że sprężyna (przy tak niewielkiej energii) ma takie olbrzymie napięcie wstępne, mój błąd i moje niedopatrzenie. A ten artykuł z obcinarką, pojawił się na internecie wiele wiele lat po tym gdy ja skończyłem przygodę z Liderami, niemniej podałem go tylko jako ciekawostkę, ot co.
Dlatego BHP i zdrowy rozsądek. W końcu sam się tego nauczyłem na własnych błędachforestkorsze pisze:Do każdej wiatrówki trzeba podejść z należytą uwagą i myśleć przy tym, co się robi.
-
- Ściepnik
Witajcie!
Ja mojego Magnuma po takich objawach zdemontowałem i w karton na strych.
Dla lufy znalazł się chętny zabrać ten złom
A zaczep w tych najtańszych jest prosty i tani. Sam zaczep wiele nie wytrzyma. Stal jest miękka. Strach to naprawiać !
zdjęcie gdzieś z forum:
to też jestem za sprężyną w tym zestawie co wskazał poniżej januszmariusz
Ja mojego Magnuma po takich objawach zdemontowałem i w karton na strych.
Dla lufy znalazł się chętny zabrać ten złom
A zaczep w tych najtańszych jest prosty i tani. Sam zaczep wiele nie wytrzyma. Stal jest miękka. Strach to naprawiać !
zdjęcie gdzieś z forum:
to też jestem za sprężyną w tym zestawie co wskazał poniżej januszmariusz
Ostatnio zmieniony 2012-07-11, 23:39 przez piotrpek, łącznie zmieniany 1 raz.
Crosman 3576, 2xŁucznik KL.170, PRO77, Lider S-9, Sharp Innova 1210+Delta 3-9x40
-
Zaczep w B3 wygląda nieco inaczej a co najciekawsze jest podobny do zaczepu w BSA i podobnie działa .piotrpek pisze:A zaczep w tych najtańszych jest prosty i tani.
BSA- Supersport
B3 - Mgnum , Norconia Germany , Norconia desing ...itp...
pozdrawiam Janusz
-
Bezimienny <piku>
Twój karabinek dał Ci wyrażny znak, że jest mocno zmęczony i wysiada mu cały szkielet, nie tylko pojedyńcza kosteczka
Załatw mu opiekę w Domu Spokojnej Jesieni, adoptuj coś nowego (dla bezpieczeństwa Twojego i wszystkich dookoła)...i nie piszę tego z ironią, lecz upoważniony jakimś tam doświadczeniem...popieram zdanie Emhyriona...
Twój karabinek dał Ci wyrażny znak, że jest mocno zmęczony i wysiada mu cały szkielet, nie tylko pojedyńcza kosteczka
Załatw mu opiekę w Domu Spokojnej Jesieni, adoptuj coś nowego (dla bezpieczeństwa Twojego i wszystkich dookoła)...i nie piszę tego z ironią, lecz upoważniony jakimś tam doświadczeniem...popieram zdanie Emhyriona...
-
- Ściepnik
Tomek , może być po imieniu ,choć preferuje FOREST. Ja nie czuję się urażony. pik bardziej pisał prosząc o pomoc, być może nie stać go na coś lepszego , albo to jego pierwsza wiatrówka , bo uległ "super opisowi" na allledrogo (miałem to samo). Z czasem coś sobie sprawi lepszego.Te b-coś to może mu posłużyć jako egzemplarz do "badań".
Reasumując Tomek, ja się ogólnie na nikogo nie wkurzam.
Musiałby być jakiś skrajny "ciężki przypadek" żebym się , jak to Ty napisałeś "uniósł się".
Pozdrawiam.
Reasumując Tomek, ja się ogólnie na nikogo nie wkurzam.
Musiałby być jakiś skrajny "ciężki przypadek" żebym się , jak to Ty napisałeś "uniósł się".
Pozdrawiam.