Różnice - Łucznik kl. 87 vs kl. 187

Sprzęt sprzed 1985 roku

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof

bjudas

Różnice - Łucznik kl. 87 vs kl. 187

Post autor: bjudas »

Dzięki pomocy naszego Prezesa - Darasa, stałem się posiadaczem drugiego karabinka Łucznik. Tym razem kl. 87 :)
Nie ma sensu go dokąłdnie opisywac, bo jest praktycznie identyczny jak model 187, więc skupię się na różnicach..
Pierwsza znacząca różnica, to frezy pod celownik – w przeciwieństwie do kl. 187, nie ma ich w kl. 87.

Systemy jak widać bliźniaczo podobne(na górze jest model 87, a na dole 187), po za małymi szczegółami..
Obrazek

W kl. 87, zaraz za kostką lufy jest zgrubienie lufy na odcinku kilku centymetrów.
Obrazek

Szczerbinki są wogóle inne. W kl. 187 jest ta sama szczerbinka, która była montowana w pistolecie Łucznik. Jest ona dużo łatwiejsza w regulacji, niż jeszcze całkiem prymitywna szczerbinka z modelu 87.
Obrazek

Muszka w modelu 87 jest tunelowa w przeciwieństwie do modelu 187. Dziwne, ciekawe dlaczego w nowszym modelu 187 zrezygnowano z tunelu..

Obrazek

Oczywiście wygrawerowane napisy są znacząco rózne ;)
Obrazek
Obrazek

A teraz rozbiórka i szukanie różnic w środku..
Obrazek

Wielkie było moje zdziwienie, kiedy w modelu 87 zobaczyłem stałą prowadnicę.. W modelu 187 jest zamiast niej sam otwór.
Obrazek
Obrazek

Tłoki jak widać identyczne, oprócz małej różnicy dotyczącej większego obszaru styku z korpusem, od strony uszczelki tłoka(u góry tłok od modelu 87).
Obrazek