CZeść
Jakie są wasze wymagania dla idealnego pcp?
jaka pojemnosc kartusza .
Ciśnienie itp
krystian
Wymagania co do PCP
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- Administrator
-
-
-
Dobrze jest zebrać trochę teorii z wytrzymałości materiałów, przepływów gazu, wpływu temperatury na ciśnienie wewnątrz zbiornika, itp.krystian pisze:Jakie są wasze wymagania dla idealnego pcp?
jaka pojemnosc kartusza .
Ciśnienie itp
W ten sposób jest duża szansa, że powstanie udana i oryginalna konstrukcja PCP, a kopia mniej doskonała.
-
Witam na forum
Jeśli o mnie chodzi, do wyboru karabinka zrobiłem mały odsiew
1. Karabin posiadający regulator.
2. Co najmniej 100 stabilnych (w przedziale 2-4m/s) strzałów z jednego ładowania.
3. Lufa L-W lub inna z dobrym czokiem.
4. Magazynek indeksowany automatycznie + wkładka jednostrzałowa
5. Rygiel czterotaktowy (akurat lubię takie)
6. Osada regulowana.
Kandydatów było sporo, a apetyt rósł w czasie konkretnych wyborów.
Było S400, HW100, FX2000, aż w końcu stanęło na Mk3 - spełniał wszystkie "zachcianki"
Najważniejszy jest, tak jak wcześniej było napisane, dobry regulator i lufa. Nie mało istotny jest również spust. Strzał można pięknie spaprać na spuście nawet przy karabinie sortu match.
Dla komfortu można dołożyć jeszcze 100 (lub coś koło) stabilnych strzałów z ładowania, odkręcany kartusz i magazynek.
Jeśli o mnie chodzi, do wyboru karabinka zrobiłem mały odsiew
1. Karabin posiadający regulator.
2. Co najmniej 100 stabilnych (w przedziale 2-4m/s) strzałów z jednego ładowania.
3. Lufa L-W lub inna z dobrym czokiem.
4. Magazynek indeksowany automatycznie + wkładka jednostrzałowa
5. Rygiel czterotaktowy (akurat lubię takie)
6. Osada regulowana.
Kandydatów było sporo, a apetyt rósł w czasie konkretnych wyborów.
Było S400, HW100, FX2000, aż w końcu stanęło na Mk3 - spełniał wszystkie "zachcianki"
Najważniejszy jest, tak jak wcześniej było napisane, dobry regulator i lufa. Nie mało istotny jest również spust. Strzał można pięknie spaprać na spuście nawet przy karabinie sortu match.
Dla komfortu można dołożyć jeszcze 100 (lub coś koło) stabilnych strzałów z ładowania, odkręcany kartusz i magazynek.
Dwie gasrurki i dwa szkiełka.
-
No, takie rzeczy to tylko w erze
Witaj, a na poważnie to faktycznie same plusy. Ja dodałbym jeszcze cenę , może nie rozsądną, ale osiągalną dla przeciętnego fanatyka pneumatyki...
I jeśli to wszystko się zbierze, to mamy ideał
Witaj, a na poważnie to faktycznie same plusy. Ja dodałbym jeszcze cenę , może nie rozsądną, ale osiągalną dla przeciętnego fanatyka pneumatyki...
I jeśli to wszystko się zbierze, to mamy ideał
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...
żyj , a nie istniej
PS+GS
żyj , a nie istniej
PS+GS
-
- -#Złoty Dobromir
-
Ideałów niestety nie ma. W tej dziedzinie, jak i w znakomitej większości innych dziedzin, "tanie" nie idzie w parze z "dobre".dagoo pisze:Ja dodałbym jeszcze cenę , może nie rozsądną, ale osiągalną dla przeciętnego fanatyka pneumatyki...
Jeśli o mnie chodzi, najbliższy ideałowi jest HW100 przy założeniu, że cena z 16J regulatorem, tłumikiem i wkładka+magazynek zamyka się w rzędzie 3200zł.
To wbrew pozorom bardzo dobra cena za karabin w orzechowej osadzie, przy którym nic nie trzeba poprawiać czy robić.
BSA SuperTen (S10) też godny uwagi. Zwłaszcza, że posiada jeden z najlepszych regulatorów i świetną lufę (nie L-W).
Ma za to kiepski spust
Dwie gasrurki i dwa szkiełka.