Wiatrówka dla juniora?

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
donkihot

Wiatrówka dla juniora?

Post autor: donkihot »

Panowie, proszę o podpowiedzi w tym-onym temacie.
Za niedługo mój synek będzie obchodził 13 urodziny i chcemy młodemu kupić jakiś budżetowy karabinek, ale młody naoglądał się filmów wojennych i marzy o "snajperce"
Ja wykombinowałem żeby kupić QB78 DELUXE bo: system ładowania śrutu (zamek czterotaktowy) do złudzenia przypomina KBKS z którego młody miał okazję kilka razy postrzelać (przy okazji jak był ze mną na zawodach) i był w niebo wzięty, ten karabinek z zamontowaną lunetą to już w ogóle wygląda nieźle, no i temat pędnika to znaczy myślę o ekonomii bo po drobnej modyfikacji tankował bym go ze swojej butli co napełniam Walthera.
Raczej nie wchodzi w grę żadna sprężynówka no i cena ma duże znaczenie.
Proszę o rady, czy mój wybór jest w miarę trafiony a jak nie to co w zamian?
Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Wybór jest moim zdaniem w miarę trafiony. Tylko kup używkę od razu przerobioną, i najlepiej z odbiorem osobistym/strzeleniem czegoś z imadła.
QB są "małe" i lekkie, i moim zdaniem dla małego człowieka jak znalazł.
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

W przypadku karabinków dla juniorów w/g mnie sprawa jest prosta, bo sprawdzona w praktyce:
- CO2: QB 78/79 (ewentualnie po różnych przeróbkach) lub Crosman 2240/2250 w wersji z kolbą i optyką, ewentualnie 1760 (miałem).
- sprężyna: HW-30
- PCP: FX Typhoon, Logun Solo

Nie dyskutuję o kosztach, bo to sprawa subiektywna.... ;) Liczy się masa.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Rlyeh pisze:Tylko kup używkę od razu przerobioną,
:shock: ...a przerobioną niby na co ?
Awatar użytkownika
bastek_34_WALCZ

Post autor: bastek_34_WALCZ »

Qb78 to dobry wybór, jest chyba nawet coś takiego na allegro jeszcze "chyba" (to nie reklama) skrócona wprawdzie komora ale zrobione na ładowanie, zainteresowany znajdzie, akurat dla juniora.
Osiąganie zwycięstwa w zwykły sposób nie stanowi szczytu osiągnięć. Sun Tzu
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

donkihot pisze:Za niedługo mój synek będzie obchodził 13 urodziny i chcemy młodemu kupić jakiś budżetowy karabinek,
To na Bemowie trzeba "młodzieżową ligę" stworzyć :D
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
AdamWawa

Post autor: AdamWawa »

Starszy_Pan pisze: To na Bemowie trzeba "młodzieżową ligę" stworzyć :D
Magda, już się nie może doczekać :mrgreen:
Zoraki HP 01, Sharp Tiger, IŻ 61 carbon design + M/S ...
---Przepraszam za swoje skandaliczne zachowanie na Bemowie i obiecuję, że to się więcej nie powtórzy.
witboj

Post autor: witboj »

Crosman 2260 jest aktualnie w promocji. Co prawda w kalibrze 5,5 ale skoro wybór padł na CO2 to i tak poza puszkobiciem nic innego nie wchodzi w grę. Nie lubię tego napędu, zwłaszcza w zimie to nieporozumienie całkowite i żadne tankowanie z butli tego nie zmieni. Ale jak już CO2 i rekreacja to nawet kaliber 5,5 będzie lepszy.

W bardzo dobrych cenach chodzą ostatnio używane CZ-ty - za 1200 idzie używkę wyhaczyć. I to jest propozycja przyszłościowa.

A jak ma być budżetowo ale dobrze - to HW-30. Mój syn taką miał jak zaczynał, miał wtedy 10 lat i dawał sam radę z naciąganiem a dla 13-latka to pikuś.

FX-a Typhoona , zwłaszcza w plastiku (ze względu i na cenę i na wagę) bardzo polecam.
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

He he, Witek po co mnie kopiujesz...???? :mrgreen: Ale to znaczy, że kombinujemy podobnie. ;)
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

green_thunder pisze:
Rlyeh pisze:Tylko kup używkę od razu przerobioną,
:shock: ...a przerobioną niby na co ?
Na zasilanie z butli CO2.
witboj pisze:skoro wybór padł na CO2 to i tak poza puszkobiciem nic innego nie wchodzi w grę.
Na tarczy kpn można uzyskać dobre/bardzo dobre rezultaty; z leżącej, tak jak patrzę na moje stare tarcze z kpn3p, rekord to 95 i tyle można co najmniej z tego karabinka wycisnąć. Jestem zdania, że z 15 - 20 m można się spokojnie przez te pierwszych kilkadziesiąt strzałów mierzyć z tarczą 14x14. Kwestia, czy to ma być sprzęt ot tak do postrzelania, czy z jakimiś aspiracjami. Kaliber 5,5 mm bym odrzucił ze względu na koszty.

Z pewnością za 1800 PLN idzie urwać coś lepszego niż cezetka, tylko jak się ma moje 1800 PLN do "cena ma duże znaczenie"? Nijak.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Rlyeh pisze:Na zasilanie z butli CO2.
No, to rozsądne, oczywiście.
...i Koledzy - spokojnie, nie ubierajcie latorośli Sebastiana w sprzęty "zawodnicze", może mu to wcale nie podejdzie a qubetę odsprzedaje się z niewielką stratą, gdyby do zmiany na inny karabin doszło...
Awatar użytkownika
donkihot

Rlyeh pisze:Tylko kup używkę od razu przerobioną, i najlepiej z odbiorem osobistym/strzeleniem czegoś z imadła.
Wiem o czym chciałeś powiedzieć (że trafiają się lepsze i gorsze egzemplarze) ale to ma być prezent więc wolałbym kupić nową (czyli zagrać na loterii) :/
Starszy_Pan pisze: To na Bemowie trzeba "młodzieżową ligę" stworzyć :D
AdamWawa pisze: Magda, już się nie może doczekać :mrgreen:
Może i warto, Mikołaj też aż się trzęsie. ;)
Rlyeh pisze: Na tarczy kpn można uzyskać dobre/bardzo dobre rezultaty; z leżącej
Misiek właśnie najlepiej się czuje w takiej pozycji i z ochotą "rąbie" do wszystkiego: tarcze, puszki, kapsle a nie dodałem że razem z karabinkiem planuję dokupić 2-3 figurki FT
Rlyeh pisze:Kaliber 5,5 mm bym odrzucił ze względu na koszty.
To też jest bardzo istotne, wcześniej strzelałem z B-cośtam 5,5 i paczka najgorszego chłamu 300szt. kosztowała tyle co teraz płacę za Geco 500szt.
...i Koledzy - spokojnie, nie ubierajcie latorośli Sebastiana w sprzęty "zawodnicze", może mu to wcale nie podejdzie a qubetę odsprzedaje się z niewielką stratą, gdyby do zmiany na inny karabin doszło...
I to jest następny bardzo ważny argument.
Koledzy, dziękuję wszystkim za podpowiedzi i w sumie utwierdzenie mnie w wyborze.
Pozdrawiam Sebastian.
Awatar użytkownika
AdamWawa

Sebastian, a nie lepiej zabrać potomka na Bemowo i wtedy postrzela z różnych sprzętów? Może zupełnie coś innego mu przypasuje ...
---Przepraszam za swoje skandaliczne zachowanie na Bemowie i obiecuję, że to się więcej nie powtórzy.
Awatar użytkownika
donkihot

Misiek był na Bemowie 2x poznał kilku chłopaków z czego najlepiej wspomina Przemka bo dał mu postrzelać ze swojego (chyba Gamo jak dobrze pamiętam) uzbrojonego w lunetkę, oprócz tego jeździ ze mną na zawody lokowskie i zawsze po znajomy Pan sędzia pozwala mu pomłócić z KBKS-u (nie widziałem jeszcze większego szczęścia w oczach dziecka, jak po każdym strzale repetuje) i tu ma właśnie tą zaletę QB-tka. ;)
Awatar użytkownika
AdamWawa

To wybór masz prosty :mrgreen: