Oględziny po zakupie Haenel 49
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof
-
Oględziny po zakupie Haenel 49
Może opiszę nad czym obecnie pracuję. Krótko przed Świętami udało mi się wylicytować na (Aledrogo) karabinek Heanel sport modell 49, od dłuższego czasu chodził mi on po głowie. Liczyłem się z jakimiś brakami, ale dostałem chyba największy wymiar kary. Do pełni szczęścia brakuje mu magazynka, dosyłacza śrutu, szczerbinki, bezpiecznika, sprężyny i uszczelki tłoka, więc za 460 zł nie był to interes życia. Z drugiej jednak strony wygląda on tak, jakby przez wyżej wymienione braki od dawna nie był używany, a raczej wisiał gdzieś na ścianie. Kolba jest pomalowana pędzlem lakierem bezbarwnym,ale pomijając to, zachowała się naprawdę dobrze, więc nie będzie z nią problemów. System nie nosi śladów rdzy, gdzie niegdzie, zwłaszcza od spodu zachowała się nawet stara oksyda.Większość części jest już zamówiona. Najbardziej zdziwiły mnie ceny magazynków - o ile 6-strzałowy jest jeszcze w normalnej cenie to 8- i 12-strzałowe troche mnie poraziły.Po złożeniu i uruchomieniu będę chciał oddać ją do oksydowania razem z IŻem i cieszyc się z kolejnej wiatrówki, która, w co nie wątpię, odpłaci się świetną zabawą za każdą spędzoną przy jej remącie godzinę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
-
Na oksydowanie przyjdzie jeszcze poczekać, niestety muszę odłożyć renowację wiatróweczki na nieznany mi termin. Boli tym bardziej, że wszystkie potrzebne części leżą i czekają na montaż, nawet nie zdążyłem się nią jeszcze nacieszyć. Obecnie pracuję na Wyspach i wszystko czeka na mój powrót. Jeżeli pobyt będzie się przedłużał to rozejrzę się za czymś tutaj, padnie pewnie na iż-a 61, który fajnie uzupełnia kolekcję o coś z bocznym naciągiem . Chwilowo pozostaje mi tylko obserwować na forum poczynania kolegów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam