Zakup PCP

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

mad-max

Zakup PCP

Post autor: mad-max »

Witam,

Zastanawiam się nad zakupieniem nowej wiatrówki na początku myślałem o Hatsan Dominator 200S sprężyna, ale może watro rozpocząć przygodę z PCP i tu mam dylemat bo od początku byłem wierny sprężynom. Proszę więc was użytkowników o pomoc

Zastanawiam się nad

1) Hatsan AT44 (nowego można już od 950zł zakupić, zestaw używany z pompką, lunetą, pokrowcem 1800zł - 2400zł)

2) Hatsan BT65SB nowość (jak na nowość przystało zaczynamy od 1850zł)

Wiem że trzeba będzie w AT44 podłubać, nic mi nie wiadomo na temat BT65SB.
Dlatego zastanawiam się nad zakupem tych wiatrówek bo jest do nich pompka.

Proszę o ewentualne sugestie co można kupić w podobnej cenie.
A właścicieli proszę o obiektywne i szczere informacje.
Ostatnio zmieniony 2011-09-27, 12:50 przez mad-max, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Temat tasiemiec o AT-ku: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=47794

Temat o o BT: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=83210

Z lektury wynika, ze pogrzebać trzeba w jednym i drugim.
Miedzy wierszami można wyczytać, że lepiej kupić w osadzie drewnianej.
Polimer nie zapewnia sztywności konstrukcji.
Ewentualnie kupić tani polimer, a potem wziąc drewienko od Darasa: https://picasaweb.google.com/1170077594 ... 0/HatsanAT

Co do pompki nie wypowiadam się, ja od razu zacząłem od butli.
Koszt porównywalny z dobra pompką, a wygoda o wiele większa (warunek auto).

W podobnej cenie (około 1500 - 1600) można kupić klasyka czyli AA S400, które ma wielu zwolenników jak i przeciwników.
Jest jeszcze BSA Lonestar i CZ-ty nowe po tuningu w Cekausie: http://www.cekaus.pl/pl/21-karabiny-pcp
S400, BSA warto kupić używane (taniej i odpada koszt tuningu) po dopieszczeniu, ale z pewnych rąk.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Na początek powiem ci że JA w hatsana bym się nie pchał specjalnie chyba że interesuje cię tani FAC i czysta rozpierducha. Lepiej popatrzeć za BSA, FX lub S400. Najłatwiej dostać S400. Cena używek jest całkiem atrakcyjna (ostatnio kupiliśmy taką za 1300 z pokrowcem).
Jeśli chodzi o pompkę to również wolał bym butlę. A z tym kompresorem to lepiej nie żartuj :) . Wiesz do jakich ciśnień pompowane są karusze? To ci powiem że 200-300 bar barów. A wiesz do jakiego ciśnienia pompuje kompresor taki popularny warsztatowy? To ci powiem że do 8 bar.
Diablik + Waver v10 2-10x38
mad-max

Kto pyta nie błądzi. dlatego już się poprawiłem

Znalazłem używane AA s400 Classic za 1500zł nowe jest za 1800zł moim zdaniem lepiej kupić nowy z gwarancją
Podobno pompka pasuje od hatsana
Awatar użytkownika
maximus

Pompka będzie pasowała każda, najwyżej końcówka bedzie inna.
mad-max

mam nadzieję że można dokupić pasująca końcówkę czy nie za bardzo
Awatar użytkownika
maximus

No pewnie ze można. Dlaczego zdecydowałeś sie na pompke?
mad-max

na chwilę obecną nie mam gdzie upchnąć butli i gdzie jej naładować może w niedalekiej przyszłości

Mam pytanko czy są jakieś duże może wręcz diametralne różnice pomiędzy Hatsanem a kabinkami które mi poleciliście oprócz wizualnych i cenowych? I jak wygląda późniejsze ulepszanie AA S400.
Awatar użytkownika
AdamWawa

Re: Zakup PCP

Post autor: AdamWawa »

mad-max pisze:Witam,

Zastanawiam się nad zakupieniem nowej wiatrówki na początku myślałem o Hatsan Dominator 200S sprężyna, ale może watro rozpocząć przygodę z PCP i tu mam dylemat bo od początku byłem wierny sprężynom. Proszę więc was użytkowników o pomoc

Zastanawiam się nad

1) Hatsan AT44 (nowego można już od 950zł zakupić, zestaw używany z pompką, lunetą, pokrowcem 1800zł - 2400zł)

2) Hatsan BT65SB nowość (jak na nowość przystało zaczynamy od 1850zł)
Proszę o ewentualne sugestie co można kupić w podobnej cenie.
A właścicieli proszę o obiektywne i szczere informacje.
Witam. Jak chcesz obejżeć i postrzelać z AT44 zapraszam w tą niedzielę na Bemowo, nie ma co się więcej rozpisywać na jego temat, najlepiej jak sam wypróbujesz. Jeśli chodzi o końcówkę ładowania, to producent daje ją razem z wiatrówką.
Janusz FWB

Re: Zakup PCP

Post autor: Janusz FWB »

AdamWawa pisze: Witam. Jak chcesz obejżeć i postrzelać z AT44 zapraszam w tą niedzielę na Bemowo, nie ma co się więcej rozpisywać na jego temat, najlepiej jak sam wypróbujesz. Jeśli chodzi o końcówkę ładowania, to producent daje ją razem z wiatrówką.
Czyli jak tak piszesz to znaczy że nie ma się co rozpisywać , pytać , zastanawiać tak ?
Tylko iść do sklepu zapłacić i strzelać , czy tak ?

Sam myślę o tym karabinku, ale to dopiero jak ostra zima zawita bo ceny też ostro wtedy spadną - widać jak dużo jest tych karabinków na rynku i nie jest to możliwe by rynek wszystko wchłonął a sklepy nie będą trzymać zamrożonej gotówki i pojawią się okazje typu "sztuka powystawowa" lub "bez pudełka" coś trzeba napisać by tanio sprzedać a nie ujawniać swoich ogromnych zysków :mrgreen:

Myślę że ceny tych karabinków spadną do 800 złotych + gratisy
Łuk z badyla i sznurka
Awatar użytkownika
AdamWawa

Ja to napisałem koledze który mieszka w okolicach Warszawy i sam może przetestować mój karabinek. Nie widziałem potrzeby zachwalania, czy odradzania tego sprzętu. Sam zobaczy, czy mu odpowiada, czy nie. AT 44 trzeba poprawiać po fabryce i to fakt bezdyskusyjny, ale ile trzeba poprawić to już indywidualna sprawa. Ja w swoim wypolerowałem limitową iglicę, zrobiłem wcięcie w osadzie (do regulacji sprężyny zbijaka), polerka magazynków i zmieniłem korek w kartuszu, bo na oryginalnym miałem max 12J, a po zmianie 16,8J. To wszystko i nic więcej nie grzebałem. Jak znajdę jakieś tarczki to mogę wstawić, ale strzelec ze mnie raczej marny.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Może nie na temat, ale chce się odnieść do polerowania iglicy. Polerowanie iglicy pomaga jak umarłemu kadzidło, anie nie pomoże, ani też nie zaszkodzi. Jeśli chcecie już coś zmieniać w AT44 to zmieńcie zawór, w tym przypadku będzie chociaż jakiś zysk. Szkoda że mam tak mało czasu, ale może kiedyś siądę i napisze co warto zrobić w AT44 aby odniosło to jakiś skutek. Polerowanie iglicy to placebo, ale jeśli komuś to pomaga to niech sobie ją poleruje. :D
guntuning.com
Awatar użytkownika
AdamWawa

daras pisze:Może nie na temat, ale chce się odnieść do polerowania iglicy. Polerowanie iglicy pomaga jak umarłemu kadzidło, anie nie pomoże, ani też nie zaszkodzi. Jeśli chcecie już coś zmieniać w AT44 to zmieńcie zawór, w tym przypadku będzie chociaż jakiś zysk. Szkoda że mam tak mało czasu, ale może kiedyś siądę i napisze co warto zrobić w AT44 aby odniosło to jakiś skutek. Polerowanie iglicy to placebo, ale jeśli komuś to pomaga to niech sobie ją poleruje. :D
Ja tam się nie znam, ale coś w tym musi być z tymi iglicami, że na każdym forum w temacie o AT wszyscy piszą o polerowaniu. Chyba widziałeś jak wyglądają limitowe iglice? Siła tarcia w zaworze musi być sporo większa przed polerką. Turcy swoje oryginalne iglice polerują, tylko do nas limit przychodzi jakiś niedopracowany.
Janusz FWB

Post autor: Janusz FWB »

AdamWawa pisze:zmieniłem korek w kartuszu, bo na oryginalnym miałem max 12J, a po zmianie 16,8J.
A o co chodzi z tym korkiem ? któy korek ? czy ten do napełniania kartusza ?
Jaki to ma wpływ na stabilność i wzrost Vo ?
Łuk z badyla i sznurka
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Piszą aby coś napisać, tarcie iglicy jest bardzo znikome i naprawdę nie ma większego znaczenia. Znaczenie zaś ma i to duże kiedy to powietrze przez tą iglicę już przechodzi i rozchodzi się we wszystkich możliwych kierunkach, bo Turcy nie potrafili zrobić centralnie otworu wylotowego z zaworu, tylko powiercili go jak sito.
guntuning.com