Inny punkt skupienia u różnych strzelców

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
shreq

Inny punkt skupienia u różnych strzelców

Post autor: shreq »

Rodzinne strzelanie na 25m, dzieci, dorośli, wiatr - słabiutki lub wręcz brak, postawa leżąca podparta, luneta wyzerowana - na ile moje umiejętności pozwoliły. Wszyscy grzeją w miarę przewidywalnie, w okolicach 10, szwagier - konsekwentnie dziurawi tarczę 2 cm w prawo i w dół (między godziną 4 i 5). Pytanie: czy to wina paralaksy (sposobu "zaglądania" w lunetę), sposobu trzymania wiatrówki czy Bóg wie jeszcze czego?
Zapisałem się do Anonimowych Alkoholików z Texasu, mam BMI 200 i grupę krwi Mk3 :D
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Wszystkiego po trochu Macieju.

Sposobu składania się do baki (indywidualne rozmiary facjaty), sposobu ściągania palcem spustu,
miejsca podpierania osady z przodu, być może koszenia karabinka w prawo.

Generalnie każdy strzelec powinien ustawić przyrządy celownicze pod siebie (optyka, otwarte).

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
donkihot

Post autor: donkihot »

shreq pisze: Pytanie: czy to wina paralaksy, sposobu trzymania wiatrówki czy Bóg wie jeszcze czego?
To drugie, każdy strzelec składa się do strzału troszkę inaczej (mowa o ułożeniu policzka na bace) i pod innym kątem patrzy przez szczerbinkę czy lunetę (tak jak w przypadku twojego karabinka)
Jak następny raz będziecie strzelać, połóż się obok szwagra i obserwuj czy przed oddaniem strzału jego oko jest w osi soczewki (ważna jest i oś pionowa i pozioma) a potem porównaj to ze strzelcem który z tego samego karabinku strzela 10-tki. Na pewno będzie zauważalna różnica. :)
Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
Awatar użytkownika
shreq

SlaweQ pisze:Wszystkiego po trochu Macieju.
No to przekichane, musiałbym co kolejka klikać, żeby szwagier miał dobrze i reszta :/
A tak się składa że jego satysfakcja - jako posiadacz pięknej działki z daczą nad jeziorem, (można postrzelać i na > 100 m jakby się uprzeć i skosić trochę chwastów) - jest najważniejsza :)
edit: Sławku, wiatrówka jest... bossssssssssska, dziękuję :)
donkichot pisze:To drugie, każdy strzelec składa się do strzału troszkę inaczej (mowa o ułożeniu policzka na bace) i pod innym kątem patrzy przez szczerbinkę czy lunetę (tak jak w przypadku twojego karabinka)
Tak mi się podejrzewało, zdziwiony byłem tylko tym, że nawet 12-letni chłopczyk o 3 numery za mały do tej wiatrówki, więc i problemy z uchwytem, postawą etc - daje rade. No cóż, chyba po prostu dopasujemy się z optyką do daczo-dawcy :)
Zapisałem się do Anonimowych Alkoholików z Texasu, mam BMI 200 i grupę krwi Mk3 :D
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

...a mnie tam wszystko jedno, bo i tak zamykam oczy przy strzelaniu...i proponuję wszystkim robic to samo, nie będzie problemu...
Awatar użytkownika
AndrzejLysy
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: AndrzejLysy »

green_thunder pisze:...a mnie tam wszystko jedno, bo i tak zamykam oczy przy strzelaniu...i proponuję wszystkim robic to samo, nie będzie problemu...

Powiedział Wujek Dobra Rada :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam- Andrzej
Awatar użytkownika
Emhyrion

Post autor: Emhyrion »

green_thunder pisze:...a mnie tam wszystko jedno, bo i tak zamykam oczy przy strzelaniu...i proponuję wszystkim robic to samo, nie będzie problemu...
Ja wiem, że są tacy, co trafiają z zamkniętymi oczami, ale z tym trzeba się urodzić. Ja niestety, żeby dać sobie szansę, przynajmniej jedno muszę otworzyć :)

Robert po prostu nie może patrzyć, jak się te jego figurki kładą pokotem... wrażliwe serce ma :D
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: DZIKIslupsk »

Ajjjjjjjjj z tymi oczami Pana Roberta to pitolicie od rzeczy. Pan Robert nie musi otwierać oczu on niszczy figurki psychicznie i same się składają :mrgreen: .
Pozdrawiam: Mateusz
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

green_thunder robi to siłą woli a besa to tylko przykrywka :P
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

...no, cóś w tym jest...