HW 85,95, 98 - co z ta szmocą??

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Apetizer

HW 85,95, 98 - co z ta szmocą??

Post autor: Apetizer »

Witam
Zainteresowałem się ostatnio karabinkami HW, a dokładniej modelami 85 i 98.
Z posiadanych przeze mnie informacji w/w modele oraz 98 posiadają ten sam system.
Generalnie uważane są za mocne karabinki tzn dysponujące sporą energią.
Na stronie AK Hobby znalazłem taką oto informację:
w wersji 4,5 mm : 170m/s (ze sprężyną eksportową do 290 m/s)
- w wersji 5,5 mm : 150 m/s (ze sprężyną eksportową do 230 m/s)
http://www.akhobby.pl/index.php?a=opis&k=35&id=20
natomiast na iweb.pl:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=354 ... fd64f6d893
z czego wynika że prędkość podana przez producenta różni się dość znacznie od rzeczywistej.
Powiem więcej, prędkość ta jest niższa od mierzonej na mojej Slavi 634 ( ok 240 m/s)
Więc jak jest z tą "mocą" wspomnianych HW- mit czy prawda? Zapraszam do dyskusji.
Bycie nieuzbrojonym pociąga za sobą wiele złych rzeczy, w tym powszechna pogardę - Niccolo Machiavelli
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Dariusz pisze:Na stronie AK Hobby znalazłem taką oto informację:
w wersji 4,5 mm : 170m/s (ze sprężyną eksportową do 290 m/s)
Dariusz pisze:z czego wynika że prędkość podana przez producenta różni się dość znacznie od rzeczywistej.
Strona AK Hobby nie jest stroną producenta , tylko sprzedawcy. Zawarte dane są bardzo ogólnikowe , chociaż jak najbardziej możliwe. Firma AK Hobby sprowadza karabinki w niemieckim limicie 7,5J ... słynne [F] ... a założenie srężyny eksportowej może spowodować powstanie FAC. Tym samym , potrzebny jest pomiar i ewentualne skracanie sprężyny by zmieścić się w naszym , 17J-owym limicie. Kolejna kwestia , to kultura pracy danego karabinka i jego możliwości , w zależności od uzyskiwanej energii. Nie jest powiedziane , że duże karabinki muszą być okołolimitowe :/ Praktyka i doświadczenia wielu Kolegów , pokazują , ze większość karabinów sprężynowych , najwyższą kulturę pracy , celność , niezawodność i bezawaryjność , osiąga na poziomie 13,5 - 15,5 J. Ta skala dotyczy nie tyle modeli , co poszczególnych egzemlarzy w obrębie marki. Tym samym wszelkie tuningi wykonywane są pod tym wlaśnie kątem. No chyba , że ktoś zażyczy sobie full limit , bo tak i już :/
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
slavek_t

Post autor: slavek_t »

Nie miałem tych modeli HW ale z tego co czytałem maksymalna ustawiana w nich energia to 15 J. Pewnie można więcej ale to już kosztem znacznego pogorszenia "miodności". Raczej odkąd czytam to nie spotkałem się, żeby ktoś pisał, ze ma więcej niż 15,5 J więc można założyć, że to ich szmoc maksymalna przy zachowaniu kultury strzału.
Ogólnie to prawie wszystkie HW mają problemy ze szmocą podlimitową.
O tym jak kombinować, żeby z HW 97k wyciagnąć te 16 J to chyba setki stron powstało.
Jeśli zależy Ci na szmocy poczytaj o HW 80, 90 i być może 35 ale to stary model i niewiele o nim wiem.
Ale przypominam, że większość AA ProSportów też chodzi w 15 J i jakoś im to nie przeszkadza w celności ;)
Najważniejsza moim zdaniem jest stabilność energii, powtarzalność.
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

slavek_t pisze:i być może 35 ale to stary model
HW 35 to poziom energetyczny Slavii ... fajnie pracuje przy 11-13 J ... ;)
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Arnie

Post autor: Arnie »

W HW-98 sa 3 rózne spręzyny: niemiecka (7,5 Jula), eksportowa ( teoretycznie ok. 17 J) i facowe. Niestety te eksportowe na Polskę sa czasami ordynarnie cięte jak z metra i moze Ci sie trafić 15 Juli a może i 18 Juli ;)
STRZELECKA GRUPA SIEKIERKI
Awatar użytkownika
slavek_t

Hiszpan63 pisze:
slavek_t pisze:i być może 35 ale to stary model
HW 35 to poziom energetyczny Slavii ... fajnie pracuje przy 11-13 J ... ;)
To przyznam, że mnie troszkę zaskoczyłeś.
Pamiętam, że kiedyś przeglądałem wymiary sprężyn to coś mi się wydaje, że największe były eksportowe właśnie do HW80 i 35 stąd tylko wnioskowałem, że 35 może być "mocna" :)
No cóż, więc grupę "mocnych" HW można zawęzić do 80 i 90 oraz PCP.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

slavek_t pisze:największe były eksportowe właśnie do HW80 i 35 stąd tylko wnioskowałem, że 35 może być "mocna"
Wielkość sprężyny , jej długość , ilość zwojów nie jest wykładnią "mocy" karabinka ... dla przykładu porównaj sprężyny Slavii 631 i 634 ;) ... dopiero odpowiednia siła sprężyny + pojemność komory sprężania + długość samego tłoka + jego masa i sprawność uszczelki decyduje o max. osiągalnej wartości energetycznej danego karabinka.
Awatar użytkownika
Apetizer

Hiszpan63 pisze: większość karabinów sprężynowych , najwyższą kulturę pracy , celność , niezawodność i bezawaryjność , osiąga na poziomie 13,5 - 15,5 J.
Jeśli prawidłowo zrozumiałem przesłanie, to nie ma sensu kupować drugiego karabinka Przeznaczonego wyłącznie do radosnej i bezstresowej "rozpierduchy" bo i tak różnica w "mocy" będzie niewielka w porównaniu ze slavką.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się że przy karabinku z wysoką prędkością początkową w zasadzie nie trzeba brać poprawek na odległość tzn. np. na 20 i 50 metrze celujemy krzyżem, bo krzywa balistyczna mocno się spłaszcza i przy większej prędkości opad mniejszy. Chyba że te parametry w porównaniu karabinka 14J i karabinka 17J róznią sie tak nieznacznie że nie mają wpływu na opad i poprawki.
Hiszpan63 pisze:Kolejna kwestia , to kultura pracy danego karabinka i jego możliwości , w zależności od uzyskiwanej energii. Nie jest powiedziane , że duże karabinki muszą być okołolimitowe

Więc jeśli nie zależy mi na miodności strzału, a chce czerpać tylko dziką niczym nie zmącona radość ze spustoszenia czynionego śrutemObrazek to jedyną alternatywą jest Hatsan 125?
Jeśli tak to niedobrze - zraziłem się do tej marki.Obrazek
Bycie nieuzbrojonym pociąga za sobą wiele złych rzeczy, w tym powszechna pogardę - Niccolo Machiavelli
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
Awatar użytkownika
Arnie

Żeby mieć jedno zero na 25 i 50 metrów trzeba sporo ponad 25 Juli. Różnica pomiedzy 14 a 17 Juli nie jest az tak duża.
Hatsany 125 niestety sa sprzedawane ze sprężynami takimi jak się Turkowi chlasnie z metra bo widzialem egzemplarze 18/19 Julowe, ale były też 13 Julowe więc trochę loteria.
Jak interesuje Cie dewastacja to lepszym pomysłem jest kupienie czegoś w kal 5,5mm.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Dariusz pisze:Jeśli prawidłowo zrozumiałem przesłanie, to nie ma sensu kupować drugiego karabinka Przeznaczonego wyłącznie do radosnej i bezstresowej "rozpierduchy" bo i tak różnica w "mocy" będzie niewielka w porównaniu ze slavką.
No niezupełnie ;) ... Slavia wyżyłowana do 16,5 J (można , a jak :mrgreen: ) będzie dziko wierzgać , kopać , hałasować , aż w końcu wytrze się zaczep tłoka (słynny element 28) , albo pęknie sprężyna z braku poduszki powietrznej na czole tłoka , albo wszystko na raz :/ W przypadku np. HW 98 , o większej pojemności cylindra , wyciągnięcie do np. 16,9 J będzie skutkowało większym kopniakiem i kiepską kulturą pracy , co za tym idzie dyskomfortem przy strzelaniu.
Dariusz pisze:Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się że przy karabinku z wysoką prędkością początkową w zasadzie nie trzeba brać poprawek na odległość tzn. np. na 20 i 50 metrze celujemy krzyżem, bo krzywa balistyczna mocno się spłaszcza i przy większej prędkości opad mniejszy. Chyba że te parametry w porównaniu karabinka 14J i karabinka 17J róznią sie tak nieznacznie że nie mają wpływu na opad i poprawki.
A "guzik z pętelką" :mrgreen: ... bardzo wielki wpływ ma jeszcze zastosowana optyka , wysokość montażu , powiększenie jakiego używasz i w końcu wielkość celu do jakiego strzelasz . A różnice w poprawkach między 14 J a 17J w zależności od konfiguracji optyki mogą być bardzo zbliżone ... wiatrówka to nie palna i zastosowanie ma balistyka śrutu ... No chyba , że FAC , ale to już nie moja wiedza :(

Arnie był szybszy :D
Awatar użytkownika
Arnie

Jakims kompromisem byłoby kupno HW-90. Mozesz sobie dowolnie zmieniac energię łatwo i przyjemnie :) . Niestety podobno GasRam jest zabójczy dla lunet - nie mialem, powtarzam co piszą inni ;)
Awatar użytkownika
Apetizer

Arnie pisze:Jakims kompromisem byłoby kupno HW-90. Mozesz sobie dowolnie zmieniac energię łatwo i przyjemnie
Niestety zbyt drogie. ( 2 dzieci na utrzymaniu)
Było lub jest:
Awatar użytkownika
Arnie

Pomiędzy 98 a 90 jest 125zl róznicy ;) . Polując na używkę zaplacisz na pewno mniej. na iwebie jest 98 z Doc-em za 1000zl
Edit: chyba poszedł
Awatar użytkownika
Apetizer

Arnie pisze:Pomiędzy 98 a 90 jest 125zl róznicy
98- umieściłem w temacie tylko dlatego że ma ten sam system co 85 i 95.
A różnica w cenie między 90 a 95 jest już znaczna.
Generalnie jeśli się zdecyduje na 95 to będzie to tylko nowy karabinek (możliwość zakupów ratalnych)
Było lub jest:
Awatar użytkownika
slavek_t

Proponowałbym zainteresować się HW 80.
Jest droższy od 95 ale napewno tańszy od 90.
Nie jest zabójcą lunet, a słyszałem, że kopie słabiej od zrobionego 97k.
Przy tym energię ma pod limitem (lub nad jeśli wolisz ;) ) przy zachowaniu wysokiej kulturki :mrgreen: