Zakupiony jakiś czas temu po promocyjnej cenie w M.. pl. .. miał umożliwić i kontynuować moją wieloletnią tradycję strzelania zawsze i w każdych warunkach. I spisał się nadzwyczaj w tej roli

System , ten sam co Gamo Compact . Różnice to brak regulowanego spustu , brak regulowanej , drewnianej rękojeści . W moim przypadku uznałem to za zalety ; nie ma co kręcić śrubkami przy spuście (mam zrobiony na jednostopniowy , zupełnie przewidywalny) , a zdecydowanie wolę takie proste militarne chwyty ...

Po zakupie dwie istotne poprawki ; nowa korona lufy i wygładzenie portu ładowania . Nic więcej nie trzeba było grzebać

Wrażenia ... no cóż ... mam go jakieś 70 dni

Pomiar na chrono po zakupie , na exact expres pokazał;
112,3
112,3
112,4
112,3
111,7
112,4
112,3
112,3
112,6
112,4
112,3
111,9
112,4
112,3
112,3
Uważam , że to doskonały wynik i nic nie wskazuje że cokolwiek się zmieniło , chociaż ze względów ekonomicznych "karmię" go obecnie KTK.
Nie chcę równie Gamonia , porównywać do "ikony" pistoletów PCA czyli HW40. Miałem , strzelałem , bez żalu się pozbyłem. Gamoń jest moim zdaniem celniejszy , spokojnieszy , łatwiej się spręża i bardziej pasuje mi chwyt . To oczywiście kwestie bardzo indywidualne .. Na spory minus Gamonia , niestety kiepskie przyrządy celownicze , mimo , że regulowane , to ja "pod siebie" jakoś na 100% wyregulować nie mogłem. Zachciało się także postrzelania na większe odległości niz 15 m więc ... walther PZ 2x20 zasiadł na grzbiecie Gamonia ;

Ponieważ tym samym zmieniło się wyważenie pistoletu i zbyt mocno ciążył na lufę przydała się nakładka na rękojeść stabiliujaca chwyt oraz dociążnik w rekojeści o masie 100g.

Co może Gamoń ?? Oj , bardzo wiele

Tu takie moje pykanie na 15m , różne śruty i każda tarczka w innym czasie strzelona , ale do każdej zawsze 10 śrucin poleciało ;

Jak widać w średnicy korka się mieści

Popełniłem również test "imadła" .. niestety z powodu konieczności każdorazowego wyciagania pistoletu z uchwytu , celem sprężenia , wynik jest taki sobie ... ale coś tam mówi i myślę , że nie jest żle ;

Ogólnie dla wszystkich zainteresowanych dosyć nieprzyzwoicie celnym pistolem PCA , a nie posiadającym dużych środków finansowych , jest to dobra propozycja. Plastiki solidne , nic nie trzeszczy , nie skrzypi , nie zaciera się. I piszę to z perspektywy wielu tysięcy śrutów przepuszczonych przez lufę Gamonia . Obsługa i konserwacja , to jak zwykle PKB i ciut olejku silikonowego .
Jeszcze kilka fotek bezpiecznika (dobrze , że nie automatyczny

A na koniec takie "wypociny" z jednej ręki : 15m , KTK, z optyką

Tyle , że ten pistolet , aż się prosi by go trzymać w dwóch łapkach i tak też sprawia najwięcej frajdy ...