Szanowni Koledzy, jak w temacie proszę o kilka podpowiedzi dotyczących doboru śrutu.
Otóż wczoraj byłem w swoim klubie w którym do tej pory trenowaliśmy tylko palną, i ku mojemu zaskoczeniu Pan prezes oznajmił że zakładają sekcję pneumatyczną i zakupili kilka sztuk Baikałów MP532. Jak dla mnie to rewelacja bo prawdopodobnie dostanę przydział.
Jako że to początki trzeba wyposażyć klub w całą resztę i tu dochodzimy do sedna czyli wybór śrutu. Ja wiem bo nie raz czytałem że każda lufa ma inne preferencje i można to sprawdzić tylko testując, tylko od czego zacząć lub może trafniej zadając pytanie jakiego śrutu unikać?
t.z. n.p. unikać nad kalibrowych, lub iże przyswajają 4,5 i pod kalibrowe 4,49 i 4,48 i raczej lekki (pistoletowy) czy ciężki. Zwracam się z takim pytaniem bo wiem że niektórzy z Was mieli kontakt z tym karabinkiem lub mają pistolet na podstawie którego powstał karabinek i mają doświadczenie w obcowaniu z radziecką techniką.
Będę bardzo wdzięczny za udzielenie kilku wskazówek, a ze swojej strony obiecuję że jak dostanę przydział to będę sukcesywnie opisywał wrażenia z użytkowania tego rzadkiego (przynajmniej u nas) karabinka.
Proszę o pomoc w doborze śrutu
Moderator: Hiszpan63
-
Proszę o pomoc w doborze śrutu
Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
-
H&N Glatt z reguły dobrze lata w Iżach 46. Nie mam i nie miałem, ale widzę czego ludzie obok używają na zawodach. I myślę że ten śrut wystarczy na bardzo długo, poważnie.
A tak bardziej życiowo - kupcie po paczce H&N Sport Glatt, H&N Eco (gorsza wersja), RWS Hobby i co tam najtańszego jeszcze jest, i testujcie. Przemiał ołowiu na pneumatyku jest taki, że głowa mała, cena też się liczy.
A tak bardziej życiowo - kupcie po paczce H&N Sport Glatt, H&N Eco (gorsza wersja), RWS Hobby i co tam najtańszego jeszcze jest, i testujcie. Przemiał ołowiu na pneumatyku jest taki, że głowa mała, cena też się liczy.
Ostatnio zmieniony 2011-03-25, 13:27 przez Rlyeh, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A jaki kaliber i jaka masa?Rlyeh pisze:H&N Glatt z reguły dobrze lata w Iżach. Nie mam i nie miałem, ale widzę czego ludzie obok używają na zawodach. I myślę że ten śrut wystarczy na bardzo długo, poważnie.
Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
-
-
Ja ze swojej strony mogę ci zrobić taki ala tester śrutów po ok. 40 szt. z moich dotychczasowych zbiorów. Jednych mam więcej innych mniej, jakoś się podzieli . Więc zanim coś kupisz to będziesz mógł sobie wstępnie go przestrzelić i ocenić w jaki śrut zainwestować pieniądze.
AR2078
BMK 30
BMK 40
Walther LG90
BMK 30
BMK 40
Walther LG90