Spiner "edukacyjny"

Pomysł Rafała aby wrzucać tu nasze pomysły

Moderator: Hiszpan63

AndrzejKr

Spiner "edukacyjny"

Post autor: AndrzejKr »

Spinery zna każdy strzelec wiatrówkowy. To prosty "w obsłudze" cel , który możemy ustawić na dowolnym dystansie. Zajmuje mało miejsca w transporcie , nie absorbuje czasu podczas ustawiania "toru" i jest tani.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf5 ... b3a42.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b45 ... a7dd3.html

Do treningu HFT (nauki siatki i oceny dystansu) dodałem "patent" widoczny na fotkach - ekrany ze strefami odpowiadającymi wartościom KZ (15,25 i 40mm).

Z perspektywy użytkownika siatki SCB Vipera jak i Dual-x Weavera mogę powiedzieć , że to banalne rozwiązanie w celach "edukacyjnych" sprawdziło się lepiej niż pierwotnie zakładałem.

W zależności od "zasobów piwnicznych" koszt wykonania kompletu treningowego (10 szt.) wynosi mniej niż jednej figurki i zamyka się w kwocie 20-40 PLN.
AA S400 ; ProSport ; Weaver 3-9/40 ; Weaver 4,5-14/40 Grand Slam
Awatar użytkownika
donkihot

Post autor: donkihot »

AndrzejKr pisze:Do treningu HFT (nauki siatki i oceny dystansu) dodałem "patent" widoczny na fotkach - ekrany ze strefami odpowiadającymi wartościom KZ (15,25 i 40mm).
Witam, bardzo proszę o podpowiedź jak to działa? bo ja nie chwytam, lub chociaż jakiś odnośnik gdzie w jakiś łopatologiczny sposób jest to wyjaśnione. :oops:
Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Witam, bardzo proszę o podpowiedź jak to działa?
Przy "true dot" Pomiędzy dotami masz 1cm na 10m, 2cm na 20m itd. Jeśli "mierzysz" kz 15mm i wchodzi ci pomiędzy doty idealnie to cel stoi na 15m. Proste? :P Jak trochę wystaje to jest bliżej niż 15m a jak nie wypełnia to dalej niż 15m. :shock:
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

bonzoo pisze:
Witam, bardzo proszę o podpowiedź jak to działa?
Przy "true dot" Pomiędzy dotami masz 1cm na 10m, 2cm na 20m itd. Jeśli "mierzysz" kz 15mm i wchodzi ci pomiędzy doty idealnie to cel stoi na 15m. Proste? :P Jak trochę wystaje to jest bliżej niż 15m a jak nie wypełnia to dalej niż 15m. :shock:
Żeby jednak nie było za łatwo :P dopuszczone są, według Regulaminu zawodów HFT na 2011 rok,
strefy trafień inne niż standardowe 15, 25 i 40 mm:
Regulamin HFT 2011 pisze: ...
* strefy trafienia 15-19mm – 12 - 23m (5 celów na tor)
* strefy trafienia 20-24mm – 7,5 - 27,5m
* strefy trafienia 25-34mm – 7,5 - 32m
* strefy trafienia 35-45mm – 7,5 – 41m
...
Także metoda dobra do wsparcia własnej oceny odległości na tzw. oko,
plus 'nieostrości' jakie daje na skrajnych dystansach luneta.

Ja i tak mam problem z oceną dalszych dystansów :oops:

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
donkihot

Post autor: donkihot »

O ja pierdziu :shock: to strasznie zawiłe (pewnie dla tego że nigdy nie próbowałem), standardowo do tarczy sprawa jest jasna 10m. i przyrządy raz wyregulowane w odpowiedni sposób. Niniejszym dziękuję kolegom za oświecenie "tumanka" a po krótkim przemyśleniu dochodzę do wniosku że zdałby się dalmierz laserowy podczepiony do karabinku tylko pewnie to niedozwolone.
Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna.
Awatar użytkownika
Arnie

Post autor: Arnie »

Ano niedozwolone. Przy obecnych wielkościach kilzon ja dalem sobie spokój z mierzeniem odległości krzyżem. "Nieostrością" łatwiej mi idzie. Jak daleko cel mam nieostro to znaczy, że jest dalej niz 35m :)
STRZELECKA GRUPA SIEKIERKI
AndrzejKr

Arnie pisze:Ano niedozwolone. Przy obecnych wielkościach kilzon ja dalem sobie spokój z mierzeniem odległości krzyżem. "Nieostrością" łatwiej mi idzie. Jak daleko cel mam nieostro to znaczy, że jest dalej niz 35m :)
Między innymi dlatego wróciłem do zwykłego Dual-X. Viper irytował mnie na bliskich celach (7-9m) i z osadą custom zrobiło się ciężkawo. Gdyby Grand Slam miał siatkę SCB i SF byłbym w siódmym niebie ;) .
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Nikt nie mówił, że ma być łatwo :mrgreen: Ocena odległości na oko wcale nie jest łatwa. Zwłaszcza gdy cel jest w zróżnicowanym terenie. Najgorzej gdy z otwartej przestrzeni wchodzi w las. Można się "przejechać" o ładnych kilka metrów. Wtedy "domierzenie" krzyżem, gdy zna się regulaminowe kilzony może przynajmniej zniwelować błąd do 1-2m. U Hunterów w Zabrzu byłem z nowym celownikiem. Zerowałem go na latarkę w nocy przed zawodami, "dozerowałem" na miejscu. Nie bardzo jeszcze ufałem temu co przez niego widzę. No i na 2 stanowiskach "oko" mówiło mi, że cel jest do 30m a celownik, że 37-40m. Nie ufałem celownikowi i strzelałem na oko. Efekt dwie 1. Później strzelałem już według celownika i było znacznie lepiej. Po zawodach sprawdziłem te dwa cele ...37 i 40m :shock: Dlatego to co zrobił Andrzej do treningu jest jak najbardziej słuszne. Trzeba nauczyć sie swojego celownika i w pewnym stopniu mu ufać. :P

Są magicy, którzy ze względu na możliwość nadziania się na niestandardową KZ "mierzą" krzyżem odległość biorąc w krzyż dziurki lub główki śrub mocujących przesłonę. Standardowy rozstaw 60mm :mrgreen:
AndrzejKr

Pogoda wreszcie suuuper . Można szlifować formę na pucharowe zawody :D

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da0 ... cfaad.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/943 ... f8531.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/011 ... 98ef3.html

PS.Teraz mogę powiedzieć , że mam celownik do HFT przed duże "C". Grand Slam "działa" jak skalpel :mrgreen:.