Burris Timberline 4,5-14x32 Ballstc Plex
Moderator: Hiszpan63
-
Burris Timberline 4,5-14x32 Ballstc Plex
Witam,zostałem wywołany do tablicy przez kolegę slavek_t, w sprawie lunety Burris T. Nie jestem specjalistą od optyki, więc przekażę tylko kilka uwag wynikających z użytkowania tej lunety. Niektórzy uważają, że ma za małą średnicę obiektywu i co za tym idzie słabe światło. Mnie to nie przeszkadza, a wręcz uważam, że wynikają z tego pewne plusy. Mniejsza średnica daje większą głębię ostrości ( ja przy strzelaniu HFT stosuję powiększenie x7 i zero na 25m ), i od 15m do 38 obraz jest ostry. Poniżej 15 do 10 i powyżej 38 lekko nieostry, a tylko poniżej 10m mydło. Mam bardzo niski montaż ( między obudową obiektywu, a osadą mam mniej niż 1 mm ), linia celowania i trajektoria lotu śrutu są do 30m prawie równoległe. Przy zerze na 25m drugie zero występuje na 13m. Maksymalne odchylenia wynoszą na 7,5m 1cm poniżej punktu celowania, na 18m 0,8cm powyżej i dopiero na 30m 1,5cm poniżej. Tak więc od 7,5m do 30m można z minimalnymi poprawkami poniżej 10m celować środkiem krzyża w środek celu. Powyżej 30m do 35m środek celu powinien być między środkiem krzyża, a pierwszą kreską 1/2 dot. Od 35m do 41m 1/2 dot celuję w środek celu. Użytkuję burrisa około 10 miesięcy wystrzeliwując około 6-7 tysięcy śrutów. W tym czasie nie zauważyłem żadnych zmian nastawów ( może tylko w zimie przy bardzo niskich temperaturach musiałem kilka klików przestawić ), zero trzyma idealnie. Bardzo ważną zaletą lunety jest minimalny błąd paralaksy. Jeżeli przyłożę się do osady prawidłowo i uzyskam idealny obraz to mam pewność,że celuję dobrze i powtarzalnie. Najdalszy dystans na jaki dotychczas strzelałem to 50m. Z zera na 25m do zera na 50m musiałem przestawić około 30 klików. Czekam na możliwość sprawdzenia lunety na 100m, ale na razie nie mam gdzie. Podsumowując jestem z lunety bardzo zadowolony. Przepraszam jeżeli w mojej opinii użyłem nieprawidłowych lub nieprecyzyjnych określeń, ale jak zauważyłem jestem tylko amatorem, a nie specjalistą od optyki. Pozdrawiam Piotr
Piotr
-
Cieszę się, że udało się wywołać Cię do tablicy
Uważam, że to bardzo ciekawa luneta, warta opisania.
Bardzo dobry opis. Jakbyś miał możliwość to zrób jeszcze test jakim odległościom odpowiadają poszczególne belki przy ustawionym zerze na 25-30 m i powiększeniu powiedzmy 9-12.
Uważam, że to bardzo ciekawa luneta, warta opisania.
Bardzo dobry opis. Jakbyś miał możliwość to zrób jeszcze test jakim odległościom odpowiadają poszczególne belki przy ustawionym zerze na 25-30 m i powiększeniu powiedzmy 9-12.
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW