Bączki do Prosporta

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Bączki do Prosporta

Post autor: cheng13 »

Witam wszystkich :)
Chcę założyć pas nośny do PS-a, ale w miarę bezinwazyjnie. Chodzi mi głównie o przedni bączek; widziałem kiedyś na zdjęciu założoną na osłonę lufy obejmkę i do niej przyczepiony bąk. Czy ma ktoś może zdjęcie tego ustrojstwa? A może jakiś inny pomysł?
Wszystkie rady, fotki i komentarze będą naprawdę mile widziane.
Jasne, że można by coś takiego sfabrykować na warsztacie, ale może dałoby się "zaadoptować" od czegoś innego? Mnie nic na razie nie wpadło do łepetyny, a wolałbym coś w miarę gotowego, bez przerabiania na tokarkach, frezarkach, itp.
Jeśli chodzi o bączek na kolbie, to będzie albo reg.stopka z bąkiem, albo tradycyjnie dziura i w niej bączysko :)
Pozdrawiam
Jarek
orzeszki....koniecznie :)
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Ja u siebie kiedyś miałem tak jak na fotce:

Obrazek

Jak zamontujesz tylny baczek w podkładce stopki, to przy noszeniu karabinka na ramieniu, będziesz ciągał lufę po ziemi.
Przedni bączek przy takim wkręceniu w drewienku trzyma bardzo pewnie i nie ma szans na wyrwanie.

Na koniec uwaga od byłego ProSportowca szwendającego się po różnych zawodach.
Pas ładnie wygląda na zdjęciach i fajnie się nosi giwerę na ramieniu przez pierwsze 10 stanowisk.
ProSport z lupką swoje waży i potem zaczyna być ciężko.
Przy złej pogodzie kładąc się na ziemi do strzału, pas robi za odkurzacz i zbiera wszelkie drobiny piachu, błotka.
Przedostają się one potem na dłonie, system i wtedy rozbiórka obowiązkowa.
Przy rekreacyjnym strzelaniu to już nie ma takiego znaczenia, pada to nie strzelasz tylko sączysz 'pifko' :P

Uczę się strzelać od nowa 8-)
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Dzięki Sławku.
Mam jednak obawy, czy przedni bączek nie osłabi zanadto osady? Wiadomo, że w PS-ach przednia część osady lubi pękać, dlatego pomyślałem o mocowaniu na osłonie lufy.
Znalazłem już w jednym ze sklepów int. komplet bączków do broni myśliwskiej właśnie z przednim bączkiem zakładanym na lufę. Rozmiar tej obejmy to 20,3-21,6 mm. Czy ktoś może ma takie ustrojstwo?
Dzięki za radę z tylnym bączkiem; szczerze mówiąc to nie pomyślałem o tym że luśnia będzie mi się ciągnęła po ziemi jeśli zamocuję pas za daleko, jednak dobrze posłuchać rady praktyka :)
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Do hw77 uzywałem takiej, dorabianej śrubki wkręcanej z boku w system (trzymała)
Obrazek

Dług. 21 mm
Dług. gwintu 9 mm
M5
(do besy LS chyba mi się nie nada...)
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Dzięki Robercie,
W sumie dorobienie i wkręcenie takiej śrubki w miejsce oryginalnej to niewielki koszt i wysiłek. Zmierzę jaka jest w PS-ie i do jazda Castoramy po jakąś "surówkę". Dzięki.
Pozdr. J.