BMK 19 + luneta + zielony = problem

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

koscielski8

BMK 19 + luneta + zielony = problem

Post autor: koscielski8 »

Witam. Od wczoraj jestem na forum, jak już wcześniej pisałem jestem posiadaczem wiatrówki BMK 19. Wcześniej interesowałem się ASG i zakupiłem wtedy do snajperki taką lunetę:

Kod: Zaznacz cały

http://www.military.pl/swiss-arms-luneta-4x40-z-montazem_3749t.html
Były do niej dorzucone dwa montaże: 11 mm i 22 mm. Wczoraj wieczorem założyłem montaże 11 mm i postanowiłem ją wyregulować. Ku mojemu ździwieniu na odległości 5 m, po oddaniu 5 strzałów z podpórki wszystkie były ok. 11 cm w lewo i ok. 5 cm w dół :shock: obliczyłem na jakimś kalkulatorze w internecie że musze wyregulować lunete w prawo o 241 kliknięć :shock: oczywiscie po 121 kliknieciach nie dało się dalej, a jak krzywo strzelało tak strzelało . . . postawiłem wiatrówke przy biurku, patrzę a luneta zamiast być równo z karabinkiem . . . myła skrzywiona w lewo !!!! :shock: Tutaj moje pytanie. O co tu może chodzić? Czyżby Chińska wiatrówka była aż tak ciulowa ze ma tak krzywą szynę czy może to wina montaży? Nie wiem czy są one dobre bo nigdy nie widziałem innych. Proszę o pomoc, a niżej dorzucam kilka fotek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Od razu mówię, że wbrew pozorom kot żyje . . . xD
Sory za jakosc . . . ( komórkowa )
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Niewiele można wywnioskować z tych zdjęć :/ ... ale raczej coś nie halo z montażem . Zrób zdjęcia montażu , zbliżenia montażu na szynie ... może coś się dopatrzymy ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
koscielski8

Nie miałem pojęcia że to taka nosicielka kurzu:shock::mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Zdejmij montaż z karabinka , obróć o 180 stopni szczęki w montażu ... wyzeruj raz jeszcze ... Jeśli to nie pomoże , to trzeba nabyć solidny jednoczęściowy. I poskręcaj wszystkie śrubki solidnie , acz z wyczuciem ... coś mi sie widzi , że luneta w montażu też nie siedzi jak trzeba ... :/
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
koscielski8

Hiszpan63 pisze:wyzeruj raz jeszcze

tzn??

a o co Ci chodzi ze luneta cos nie tak?
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Zęby, które są bliżej lunety ustaw o 180° w dół, żeby weszły we frezy na systemie (komorze).
koscielski8

to co się wciska w szynę jak się dokręca te śrubki?
Awatar użytkownika
wako56

Post autor: wako56 »

Dołączę się i ja.Przed złożeniem tego wszystkiego,wyczyść porządnie z kurzu i innych brudów szynę mocującą (frez) ,a śruby skręcaj naprzemiennie na krzyż,a nie do oporu z jednej strony.
obecnie:HW97K,Slavia634 i łucznik wz70
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

koscielski8 pisze:Hiszpan63 napisał/a:
wyzeruj raz jeszcze

tzn??

a o co Ci chodzi ze luneta cos nie tak?
Każde zdjęcie , demontaż celownika wymaga ponownego wyzerowania . Tu masz to dosyć przyswajalnie opisane ; http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=360 ...
koscielski8 pisze:to co się wciska w szynę jak się dokręca te śrubki?
... tak , te blaszki obróć o 180 stopni , potem wszystko dokładnie poskręcaj . Jeżeli wewnątrz montażu miałeś takie kawałki materiału , to trzeba je usunąć i odtłuścić powierzchnię ,... a potem ponownie wyzerować lunetę na dystansie min. 10m ...
koscielski8

Czyli mam tam poprostu zostawić metal? nic nie doklejać nowego?
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Nie, nie "doklejaj", załóż na pusto. Czasem podkłada się pod pierścienie trzymające lunetę kawałki kliszy fotograficznej w przypadkach niemożności ustawienia jej wieżyczkami, tak, jakbyś "centrował" koło w rowerze. W dużym przybliżeniu, ale o to chodzi.
koscielski8

Ok. Teraz spróbuje założyć bez tych paseczków, przed chwilą spróbowałem odwrócić szczęki, jak radził Przemek i Robert, ale nic z tego :/
Obrazek
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

koscielski8 pisze: przed chwilą spróbowałem odwrócić szczęki, jak radził Przemek i Robert, ale nic z tego
NIc z tego , bo trzeba zdemontować jednocześnie obie ... na zdjęciu druga , dokręcona nie pozwala ułożyć się pierwszej ... rozkręć wszystko na kawałki. Najpierw zamontuj montaż , luneta na końcu ...
koscielski8

Eureka! postanowiłem odwrócić pierwszy montaż ( ten bliżej lufy )
Obrazek
i coś mnie podkusiło żeby zobaczyć czy montaże są do siebie równolegle, przyłożyłem taką rurkę z zestawu narzędzi i co zobaczyłem?
Obrazek
Chyba nie trzeba nic więcej mówić? :mrgreen:
podsumuję . . . TE MONTAŻE TO KAŁ :P
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

koscielski8 pisze:Eureka! postanowiłem odwrócić pierwszy montaż ( ten bliżej lufy )
koscielski8 pisze:i coś mnie podkusiło żeby zobaczyć czy montaże są do siebie równolegle
Tyle , że montaż ma być posadzony śrubami po jednej stronie . Obojętne , czy po prawej czy lewej , ale w obu tak samo. Skoro uważasz , że nic ztym już nie zrobisz , to w naszym K/S , Kolega Maximus sprzedaje doskonały , osiowy montaż za przyzwoitą cenę ....
http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php?p=54597#54597 ..