Problem z Waltherem 51

Moderator: Hiszpan63

bili206

Problem z Waltherem 51

Post autor: bili206 »

Witam

Niestety nie znam sie kompletnie na wiatrowkach wiec prosze o wyrozumialosc. Zakupilem wiatrowke Walther 51 z lat piecdziesiatych z gwintowana lufa ( nie pytajcie dlaczego tak jakos wyszlo) . Wiatrowka strzelala przez okolo 20 prob. I nagle po zaladowaniu przestala reagowac. Sprezyna naciagnela sie ale nie da sie wystrzelic . Lamalem kilka razy i nic. Rozkrecilem ja ale jestem zielony w tym poprobowalem srubokretem cos odblokowalem i strzelila . Skrecilem i znowu to samo sprezyna naciagnieta i zero reakcji na spuscie. Prosze o jakas pomoc najlepeij dane osob co pomoga mi w tym z okolic Radomska tj. Częstochowa , Piotrków Tryb.

Dzieki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Tu masz schemacik http://www.carlwalther.com/images/ev_lg51.jpg prawdopodobnie któraś zapadka ma awarię. Trzeba rozebrać moduł spustu i zobaczyć o co chodzi. Sprawdź czy element 130 z rysunku nie blokuje spustu po zatrzaśnięciu lufy. Jest to zabezpieczenie przed niekontrolowanym strzałem przy złamanej lufie. Może nie wraca na swoją pozycje i ciagle blokuje spust. A spustem da się poruszyć czy jest zablokowany?

P.S. Nie zapomniałeś o czymś? http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18 :P
bili206

Juz sie przywitalem :) dzieki za schemat spust jest calkowicie twardy doslownie da sie nacisnac na prae mm , dziwi mnie ze element 130 sa luzne znaczy nie jest oddzielony od wiatrowki natomiast mozna go podniesc do gory od strony sprezyny i wyprostowac to ramie tak musi byc czy ten element powinien byc na stale polaczony ze sprezyna?
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Jeżeli ten element działa tak jak podejrzewam, to powinien się przesuwać do tyłu, w stronę spustu przy naciąganiu sprężyny. Blokuje spust i zapobiega oddaniu niekontrolowanego strzału, gdy jest złamana lufa. Po załadowaniu śrutu, gdy zatrzaskujesz lufę, powinien przesuwać się do przodu, odblokowując spust. Chociaż patrząc na ten schemat, wygląda to tak jakby element ten pracował góra/dół. Przydały by się fotki. Spróbuj obfotografować moduł spustu system z różnych stron (bez osady) to zobaczy się, czy coś się da zrobić via internet.
Ewentualnie spróbuj poruszać tym elementem w różne strony i zobacz czy zareaguje spust. I nie strzelaj przypadkiem "na sucho" bez śrutu, bo możesz uszkodzić sprężynę.

Dość chaotycznie piszesz. Trochę trudno zrozumieć o czym. Zanim naciśniesz magiczne "wyślij" przeczytaj czy TY rozumiesz co napisałeś i sprawdź błędy naciskając "pisownia". :P Będzie nam trochę łatwiej :mrgreen:
bili206

Bardzo jestem ciekaw Twojego opisu problemu z rzeczą na ktorej kompletnie sie nie znasz :P Fotki postaram sie wyslac, jednak i tak prosilbym o dane serwisow lub osob ktoreby pomogly naprawic wiatrowke.
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

http://www.airgunservice.pl/

Link do serwisu, pisz do Hogana lub Senia.

Zdjęcia jednak wstaw, koledzy na Forum już nie jedną wiatrówkę rozebrali/naprawili,
więc jest duża szansa, że będzie można coś ze zdjęć wywnioskować.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
bili206

ok, dzieki fotki postaram sie szybko zamiescic, a koledzy z tego serwisu nie sa chyba z moich okolic ? trzeba wyslac wiatrowke?
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

bili206 pisze:Bardzo jestem ciekaw Twojego opisu problemu z rzeczą na ktorej kompletnie sie nie znasz :P
Nie takie konstrukcje przeszly przez moj warsztat, no ale dzieki za uznanie ...
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

trzeba wyslac wiatrowke?
Nie musisz wysyłać, napisz do Senia to po nią przyjedzie.
Proszę popraw pisownie bo razi mnie w oczy.
guntuning.com
bili206

widze ze nie zrozumiales, mowiac "rzeczy" mialem na mysli wszystko, swiat nie opiera sie tylko na wiatrowkach. Nie chodzilo mi o Twoje umiejętności naprawcze wiatrowek .
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

jak podrzucisz i odbierzesz , to mogę w niej poskubać .

Jestem z Tuszyna
Lgm2 + Doc
bili206

Witam!
Rozebrałem wiatrówkę i chyba znalazła się przyczyna :( Faktycznie winny najprawdopodobniej jest element oznaczony na schemacie numerem 130. Rozumiem, że odpowiada on za blokadę spustu przy złamanej lufie. I teraz kilka pytań: Czy da się ten element jakoś naprawić, ewentualnie dokupić, podpasować z innego sprzętu? A jak go później włożyć? A może - czy da się zrezygnować z takiej blokady (będę uważał przy łamaniu lufy). Jak to zrobić? Zaznaczam, że bez tego 130 wiatrówka też nie strzela.
Krystian: dzięki za ofertę. Jeśli będę wybierał się w kierunku Łodzi to odezwę się wcześniej.

Poniżej kilka zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Doradźcie proszę co z tym dalej robić.
Z góry dzięki...
Awatar użytkownika
krystian

Post autor: krystian »

pospawać migomatem , i oszlifować albo Wyciąć z blachy nowy el.
Lgm2 + Doc
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Nie wiem czy to skuteczny sposób, podczas spawania materiał straci swoje właściwości.
guntuning.com
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

A możesz zrobić zdjęcie całego tego elementu 130? A na drugim zdjęciu pokaż na module spustu jak głęboko ten element w moduł wchodzi. Czy teraz, po wyjęciu tego elementu spust da się poruszyć ale nie pada strzał, czy dalej jest taki twardy jak był?