Zasadność montażu tłumika

Można wpisywać tu rady które przydadzą sie nowym posiadaczom wiatrówek. Rady związane z użytkowaniem wiatrówki jak również z bezpieczeństwem podczas strzelania.

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
maximus

Zasadność montażu tłumika

Post autor: maximus »

Mam hatsana 80 zastanawiam się i chciałem zapytać was o zdanie czy warto montować na niego tłumik. Moje wątpliwości biorą się stąd że system karabinka sam sobie jest głośny. Nie słyszałem jeszcze harego z tłumikiem nie mam możliwości porównania. ktoś z was na pewno słyszał więc proszę o poradę. Nie poruszę tu aspektu wizualnego bo hary z tłumikiem wygląda miodnie :mrgreen:
Diablik + Waver v10 2-10x38
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Sens jest. W moim po ucince lufy strzał w pomieszczeniu przypomina kbks - jest głośniej niż było. Jeśli strzelasz tylko na dworze - daj sobie spokój, zamontuj jakiś separator czy dociążnik. W sprężynach to jeszcze jako tako, w PCP tłumiki naprawdę robią swoje.
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

Miałem hatsana 70 z tłumikiem. Dla mnie miało to sens, wyciszało bardzo ładnie, poza tym wygląd też wiele zyskał. Poza tym miałem ten tłumik na lufie slavii, zaadoptowanej do harrego. I to już na pewno miało sens :D
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
maximus

a co do separatora. Jaki jest jego koszt? Bo jeśli jest porównywalny z tłumikiem to chyba nie ma sensy go montować tylko wrzucić tłumik. No i o jaki dociążnik chodzi jak go zrobić
Awatar użytkownika
krzysztof
-#Kustosz
-#Kustosz

Post autor: krzysztof »

Maximus , jest lepiej pod względem głośności. Jeśli masz polimer, to jeszcze koniecznie musisz wyciszyć kolbę. Przy strzale, masz twarz przy polimerze i pusty działa wtedy jak pudło rezonansowe. No i wygląd - znacząca różnica.
Krzysztof

Quackenbush i nowsze
Awatar użytkownika
maximus

Wciąż myśle o dociążeniu ale trochę mnie to przeraża bo w tej chwili karabinek z lunetą waży z 3,7 kg a jak go dociąże to będzie i nawet 4,5 . Nie wiem czy da się jeszcze z tego strzelać z innej pozycji niż tej z podpórką. Poza tym interesuje mnie czy różnica w głośności jest warta tych 140 zł
Awatar użytkownika
Cezar

Wyglądu i głośności ;)
Dla mnie warto było, a jak byś jeszcze lufkę wymienił, to już naprawdę cacy :lol:

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

maximus pisze:Nie wiem czy da się jeszcze z tego strzelać z innej pozycji niż tej z podpórką.
Da się... po treningu fizycznym. :) Trzeba mięśnie przyzwyczaić do wagi broni i postawy. Kumpel przygotowując się do zawodów, ćwiczył w domu na sucho, godzinę, półtorej dziennie. Podniesienie broni, celowanie, odpuszczenie, podniesienie broni.... i tak dalej.
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
Awatar użytkownika
maximus

Filip ja 3 razy w tygodniu trenuje brazylijskie jiu jitsu i chyba to mi wystarczy. Co do lufy to nie zmienie bo to jest hary i taki ma pozostać. mam za to pytanie. ile trzeba obciąć lufę żeby zamontowaś tłumik? No i jak ktoś by mógł niech napisze proszę jak dociążyć kolbę i czym
Awatar użytkownika
Cezar

Z lufą ok, sprawa indywidualna. Lufę najlepiej obciąć o długość tłumika, chyba że chcesz mieć wędkę, to nie skracać. Albo obrzyna, to tnij jak chcesz. Ale z reguły o długość tłumika.
Kolbę dociążają róznie, głównie ciężarki wędkarskie, stopiony ołów z kulochwytu, śruby, pręty, ogólnie coś o dużej masie, a małej objętości. Wypełnienie ( musisz to dobrze zrobić, aby nie latało nic w środku ) zależy : albo gąbka, albo wata, albo pianka montażowa, albo silikon w tubie. Zależnie od inwencji twórczej, ale musi być na sztywno i pełno ;)

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
maximus

a ile dociążać?
Awatar użytkownika
Cezar

To już kwestia indywidualna. Ja w moim harrym miałem ok 750 gram ołowiu. Musisz zobaczyć, ile Tobie by odpowiadało. Włożyć, przymierzyć, zobaczyć.

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
maximus

A teraz może jakaś porada jak to fizycznie wykonać ? Jak wy to zrobiliście?
Awatar użytkownika
Cezar

Zdjąć gumę, razem z tym plastikowym korkiem. Jest wklejony w paru miejscach, zależnie od nastroju montującego. Podważyć śrubokrętem płaskim, odejdzie, trzaskami się nie przejmuj. I masz już dostęp do wnętrza polimerka. Potem troszkę jakiegoś materiału, minimalnie, którym będziesz wypełniał ( wata, gąbka, pianka, silikon, coś ) i pchać ciężarki, dobijajać mocno, aby się ładnie ułożyło. Następnie pozostałą przestrzeń uzupełnić tym co wyżej. Tak żeby dało radę wkleić z powrotem ten plastikowy korek ze stopką i żeby było na ciasno. I masz dociążone :)

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
maximus

Dzięki Czarek. A powiedz mi jeszcze czy jeśli kiedyś zapragnę zmienić lufę na powiedzmy slawiową to czy tłumik który będe miał na harym będzie pasował, czy lufa slawii ma inną średnicę?