Jestem początkującym strzelcem, mam wiatrówkę od miesiąca i na liczniku mam około 600 strzałów. Pierwsza paczka śrutu jaką opróżniłem to 500 sztuk śrutu firmy Umarex cal. 4.5 (typu grzybek - ponoć najbardziej celny).
W instrukcji jest napisane że należny czyścic i konserwować lufę co 400 - 500 strzałów. Szukając jakiegoś preparatu natknąłem się na smar do śrutu, który to pomóc konserwuje i czyści lufe a zarazem płodności prędkość początkową. Udałem się wiec do sklepu z bronią żeby porozmawiać o tym ze sprzedawcą. Gość powiedział że według niego ten smar do śrutu to bzdura, bo śrut musi dostać na początku uderzenie ciśnienia - dlatego musi dobrze przylegać do lufy i być lekko tępy, żeby nie zaczął się poruszać przy najmniejszym podmuchu. Poleciał mi oliwę w spray'u do konserwacji broni firmy LUBER oraz śrut EXACT cal. 4.52 - miał on być szerszy od lufy o te 0.02mm, żeby właśnie dobrze dolegać i uszczelniać lufę. W rzeczywistości EXACT (35PLN) okazał się luźniejszy od UMAREX'a (20PLN).
Moje pytanie brzmi czy gość ze sklepu miał rację na temat tego smaru do śrutu i "uderzenia ciśnienia"?
Co Wy sądzicie na temat tego smaru do śrutu?
I dlaczego dużo droższy śrut EXACT o rzekomo super dokładnej, specjalnie większej średnicy okazał się luźniejszy od pospolitego UMAREX'a?
Proszę o porade odnośnie śrutu
Moderator: Hiszpan63
-
-
-