Wybór kalibru

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
elgregor

Wybór kalibru

Post autor: elgregor »

Witam wszystkich.Zadałem pytanie o porównanie hatsan 100s i gamo cfx,dzięki za odpowiedzi.Zdecydowałem się na hatsana(lubię majsterkować :idea: )Teraz następne pytanie;jaki wybrać kaliber,czytałem na ten temat i znam(mniej więcej) ich zady i walety(to nie literówka)ale myślę że ktoś mógłby coś dodać (lub ująć) najlepiej użytkownik jednego i drugiego.O wyborze hatsana (jeszcze nie ostatecznym),zdecydowała większa dostępność części zamiennych,tuningowych itp,przy okazji jest ok 200 zł tańszy.Mam niejasne przeczucie, że ten temat nie jest we właściwym dziale.W takim razie proszę go przesunąć,jeżeli jest całkiem do kitu wywalić.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Jako były użytkownik Hatsana 105 kal. 4,5mmmogę Ci powiedzieć tyle że sporo zdrowia mnie kosztowała ta wiatrówka. Najpierw się wszystko w niej rozkręcało, później ścinały się kołki stopujące montaż. Jak powklejałem śrubki mocujące szynę optyki to rozkręcały mi sie śruby mocujące osadę, jak doszedłem do ładu z osadą to montaż okazał się kiepskiej jakości. Jednak jak się z tym wszystkim uporałem to nawet miałem niezłe skupienie na 50 metrów, ale wtedy właśnie przyszedł czas na zmiany i tak to sie jej pozbyłem kiedy to już ją udomowiłem i strzelała mnie j więcej tak jak chciałem.
guntuning.com
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Jeżeli chcesz strzelać na większe dystanse, do limitowej wiatrówki polecam 4,5. Ma mniejszy opad, jest tańszy i masz większy wybór.
Jeśli chcesz strzelać na bliższe dystanse i robić wielkie dziury ;) to 5,5.
Podstawową zaletą 5,5 moim zdaniem jest mniejszy kop i na ogół lepsze wykonanie (które jednak kosztuje)
Dla jasności dodam, że 5,5 nie mam ale strzelałem.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

Wykonanie lepsze? Niekoniecznie, często bowiem te same sprzęty różnią się tylko lufą, reszta jest taka sama. Poza tym moim zdaniem, jeśli kaliber 5,5 to tylko ponadlimitowy. A to już wymaga dużych nakładów na zezwolenia i ogranicza nas co do wyboru miejsc do strzelania. Natomiast jeśli w limicie to brałbym 4,5, ale to dlatego, że nie jestem zatwardziałym fanem demolki :P
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
elgregor

Czy Piotrek (ksywka nie do zapamiętania),mówiąc o lepszym wykonaniu,nie miał na myśli wykonanie śrutu?
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Piotrek- kburek łatwe Moim zdaniem mówił o śrucie, jednak weź pod uwagę że 250 szt śrutu 5,5 kosztuje tyle ile 500 szt 4,5 mm
guntuning.com
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Tak mówiłem o śrucie, to ze jest droższy też napisałem.
Awatar użytkownika
Cezar

Tia, to wyszło, że ja jeden głupi na to nie wpadłem... :oops:

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
elgregor

Jestem juz prawie przekonany do .177 ,ale gdyby ktoś mógł mnie upewnić jeszcze bardziej to bardzo proszę(czy wy nigdy nie śpicie)
Hej Gerwazy,daj gwintówkę...

Z każdym dniem nieustannie zwiększa się grono osób, które mogą pocałować mnie w d**ę

H 100 stg-stg+alchemia+PP 3-9x40,ch-b4(?)+tasco4x20+genialne pomysły na tuning
Awatar użytkownika
Cezar

Bardziej ?
177
tańszy śrut, większa dostępność, większy wybór, mniejszy opad, większa precyzja( trafiania )
22
większa siła niszczenia, destrukcji, ale na mniejsze odległości, większość zalet głownie przy FAC
Podkreślić chciałbym, że są to moje subiektywne opinie, osobiście jakbym miał mieć kal 22 to tylko ponad limit. Do rekreacji typowej tylko 177,
pozdrawiam, Cezar

żyj , a nie istniej
PS+GS
Awatar użytkownika
elgregor

Dzięki za odpowiedzi.Tak jak radzicie kupię hatsana w mniejszym kalibrze.Przez nieuwagę założyłem temat o podobnej treści do istniejącego,sorry.Zmylił mnie tytuł "kaliber 5,5",myślałem że są to rozważania na temat różnic w obrębie jednego kalibru,tak jak w sąsiednim dziale (takie niuanse mnie na razie nie interesują)Uważam jednak że w odpowiedziach na moje pytanie jest wiele cennych uwag.Może było by warto założyć dział z odpowiedziami na takie "genialne" pytania jak: różnice pomiędzy kalibrami ,łoże drewniane a polimerowe,łamana lufa-dolny naciąg-CO2-pcp itd,itp. No właśnie,czy ktoś mógłby porównać wady i zalety systemu łamana lufa a dolny naciąg?
Hej Gerwazy,daj gwintówkę...

Z każdym dniem nieustannie zwiększa się grono osób, które mogą pocałować mnie w d**ę

H 100 stg-stg+alchemia+PP 3-9x40,ch-b4(?)+tasco4x20+genialne pomysły na tuning
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Tyle, że na to pytanie trudno odpowiedzieć...Ja nie potrafię.
W zasadzie najważniejsze co Ci się bardziej podoba. Jedynie naciąg boczny ma wyraźną zaletę w porównaniu dolnego i łamańca - umożliwia przeładowanie wiatrówki w pozycji lezącej.
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

Dokładnie. Gadanie o większej stabilności lufy dolniaków, przy przyzwoitej jakości obu porównywanych sprzętów to jeden z najpowszechniejszych mitów wiatrówkowych. Boczniak ma niby tę jedną przewagę, którą podał Piotr ale za to moim zdaniem gorzej wygląda (zwłaszcza od strony dźwigni naciągu, co chyba jasne - ot jakaś wajcha na wierzchu). Poza tym jak się już kłaść na glebie to najlepiej z CO2 lub PCP z ośmionabojowym magazynkiem, a nie się na boczek przewracać czy kombinować po każdym strzale... :)
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Ładnie jest zrobiony dolny naciąg w AA Pro Sporcie,
...a co do boczniaków to moim zdaniem mają swój urok, weźmy taką Dianę Airking.