Crosman 781 czy warto ?

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
szatyn

Crosman 781 czy warto ?

Post autor: szatyn »

Witam
Od kilku dni borykam się z następującym problemem.
Otóż mam możliwość zakupienia tej oto wiatrówki:
http://www.militaria.pl/crosman/wiatrow ... _p3279.xml
w dość dobrej cenie ok 250 zł.
Już nawet byłem na nią zdecydowany, pojechałem nawet obejrzeć ja na żywo, jednak szczerze nie przekonałem się do niej. Mając ją w rękach wydawało mi się że mam plastikową zabawkę z odpustu :/
Nie wie może to moje dziwne wyobrażenie bo nigdy nie miałem kontaktu z wiatrówką z polimerów.
Czy ten sprzęt jest coś wart czy lepiej szukać dalej i inwestować w coś innego ??
Awatar użytkownika
tomcat

Post autor: tomcat »

Witaj,

Trochę sobie pomisiam-nie jako właściciel Crosa 781 ale bardzo podobnego Crosa 760 (podobna lufa, sposób ładowania i śrut-diabolo/BB).
Otóż jeśli lubisz sobie popykać do puszek na 10 m to jest szansa że będziesz w nie trafiać w miarę powtarzalnie (ale śrutem diabolo, i po złamaniu oporu koszmarnie twardego spustu). Jeśli w grę wchodzą większe dystanse lub strzelanie do tarczy to nie polecam-mocno się zestresujesz a Cros jak pluje śrutem na wszystkie strony tak będzie pluł (ma gładką lufę !). Zwróć uwagę na szczerbinkę: w Crosie 760 jest regulowana tylko w pionie, nie wiem jak jest z tym modelem, ale na zdjęciu wygląda identycznie jak w mojej 760-ce. Tak więc do każdej próby regulacji szczerbinki (a właściwie kawałka blachy szumnie nazywanego szczerbinką) w poziomie będziesz potrzebować szczypiec, multitoola lub innego podobnego ustrojstwa. Pomijam kwestię problematycznej true-glutowej muszki, takiej samej we wszystkich chyba modelach karabinków Crosmana, nieodmiennie wywołującej u mnie odruch wymiotny :( . U mnie się nie sprawdza, wymontowałem ja ze wszystkich swoich karabinków Crosmana i używam tzw. "optyki".
Ponadto przez ten ołówek 4x15 (na wyrost zwany lunetą) nie tylko nic nie zobaczysz ale jej nie wyzerujesz- miałem taką dołączoną do Crosmana 2250 i jest to największy optyczny shit z jakim miałem nieszczęście mieć do czynienia- próba wyzerowania wieżyczek monetą prowadzi do błyskawicznej i nieodwracalnej deformacji chińskiego ciasto-metalu użytego do pierścieni zerujących tej pseudolunety. Pomijam że mniej przez nią widać niż przez fabrycznie zamontowany na Crosie 2250 przeziernik (ale to trochę nie na temat).
Ja dysponując Twoim budżetem szukałbym używanego Iża 22, 38 (jeśli chcesz montować lunetę to zwróć uwagę czy karabinek ma odpowiednie frezy) lub jakiegoś starego Łucznika (Iża 22 mam i jestem nim zachwycony :mrgreen: ), albo zgłębiał tajemnice Sharpa Innova - poczytaj forum.

pozdrawiam
Marek.
Marek

WRESZCIE Vz.47 :mrgreen:, FWB300S, Slavia631 i 634 ze szkłem,Iżyk 22,Łucznik wz.70, Beretta Elite, stado Crosmanów, LOV-2 o zasięgu rażenia 2 m :P
Awatar użytkownika
szatyn

rozumiem że chodzi o tego sharpa ??
vhttp://allegro.pl/item1018896835_sharp_innova_1110_4_5mm_wersja_drewno_promocja.html
ech szkoda że nie ma możliwości wypróbowanie sprzętu przed zakupem chociaż te kilka strzałów.
Co do limitu chciałbym zmieścić się w 300 zł na początek, i kupić coś co mnie nie zniechęci.
Wystarczy już że tracę nerwy na moim "prezentowym" liderze :)
Awatar użytkownika
jarek1300
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: jarek1300 »

A nie myślałeś o QB 78 jest do kupienia w kwocie, którą chcesz przeznaczyć na zakup nowej wiatrówki. Ja od wczoraj posiadam QB 78 i jestem pod wrażeniem tego karabinka, jego celności i kultury pracy :) .
Awatar użytkownika
szatyn

też rozważałem ta opcję dość długo, ale 2 naboje co2 na 60 strzałów, troszkę mało ekonomiczne jak dla mnie to jest, aczkolwiek po opiniach które przeczytałem, i jego designie (a co walne sobie pseudoangielszczyzną :P) bardzo mi się ten modele podoba, ale te kapsułki, niby to nie drogie ale mam też w zwyczaju strzelać ze znajomymi i podejrzewam że musiałbym spory zapas kapsuł nagromadzić :)
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

To przerób za jakiś czas QB na zasilanie z gaśnicy CO2. Strzelanie będzie kosztowało grosze.
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Tu masz dobrą ofertę (tłumik gratis)
http://allegro.pl/item1013561419_qb_78_ ... mocja.html
Obrazek
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
szatyn

tregarth pisze:To przerób za jakiś czas QB na zasilanie z gaśnicy CO2. Strzelanie będzie kosztowało grosze.
Zauważyłem że kolega bardzo chwali ten model :) a czy dokonywał już takiej przeróbki
i teraz mam poważny dylemat, czy zainwestować w tego sharpa czy jednak Qba
Ostatnio zmieniony 2010-05-05, 22:27 przez szatyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
januszmariusz

Zawór CO2 do tankowania wiatrówki z gaśnicy
Opis:
http://www.airguns.pl/node/1853
pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

szatyn pisze:Zauważyłem że kolega bardzo chwali ten model a czy dokonywał już takiej przeróbki
- chwali bo lubi :) To naprawdę fajne strzeladło.
Przeróbki nie dokonywałem bo problemem jest u mnie dostęp do gaśnicy śniegowej i brak samochodu do jej transportowania na strzelanko.

Ale wiele udanych przeróbek jest opisane na airguns.pl jak to podlinkował Ci januszmariusz, a jeżeli nie chcesz dłubać to na alle są gotowe zestawy z wężykami i szybkozłączkami
http://allegro.pl/item1018944860_qb_78_ ... worem.html

A jest nawet gotowy przedłużony kartusz i zestaw do tankowania
http://allegro.pl/item1023401222_kartus ... wania.html

Nie ukrywam że to dodatkowe koszty ale później już jest taniutko :)

Co do Sharpa to też mnie kusił i chyba nadal nieco nęci.
Mamy całe forum poświęcone temu karabinkowi i jego modyfikacjom.
http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=126

Ale jak to piszą jego właściciele - najpierw trzeba przy nim troszkę podłubać żeby było cudnie.
Wybór nie ukrywam trudny.

Ja powiem tak, QB78 to świetny karabinek na początek.
Po wyjęciu z pudełka i załadowaniu CO2 sprawia frajdę już od pierwszego strzelania.
Ja w moim QBusiu po roku wymieniłem uszczelki (system był szczelny ale wolałem dmuchać na zimne), wypolerowałem bebeszki i moduł spustu. Założyłem lunetę i jest GIT!
Wymiana uszczelek sprawiła że wydajność wzrosła o kilka strzałów więcej.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

tregarth pisze:Po wyjęciu z pudełka i załadowaniu CO2 sprawia frajdę już od pierwszego strzelania.
Po wyjęciu z pudła , jeżeli chcesz strzelać , to po prostu strzelasz. Qb 78 nie wymaga żadnych zabiegów na początek. A póżniej , to jak z każdym karabinkiem , coś poprawic , podszlifować , przesmarować i strzelac , strzelać........... i trafiać :D Z tym modelem Qb tak się da. :)
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Nelo

Post autor: Nelo »

Nie wiem kto wypuścił plotkę, że z sharpa nie da się strzelać bez jakiś przeróbek. DA SIĘ i to bardzo dobrze, zwłaszcza że nowe wersje z TG mają ósemkę.
Oficjalnie: Dementuję ten paskudny paszkwil.
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Awatar użytkownika
szatyn

nom nic chyba jednak skuszę się na to qb78 :) akurat znalazłem sklep w Bytomiu który ma ją na stanie a że to blisko to chyba podjadę :)
Awatar użytkownika
januszmariusz

szatyn pisze:akurat znalazłem sklep w Bytomiu który ma ją na stanie a że to blisko to chyba podjadę
Udanych zakupów i nie zapomnij się później pochwalić ;)
Rozważ też tą ofertę :
http://allegro.pl/item1013561419_qb_78_ ... mocja.html
za niecałe 300pln masz dodatkowo tłumik a to duży plus :)
pozdrawiam Janusz
lukk

Post autor: lukk »

nie polecam tych ofert z tłumikiem od barela. Po pierwsze - tłumik jest do kitu i w oryginale praktycznie bardzo niewielkie są efekty jego działania - czyli nie tłumi :P wiadomo, zawsze można go rozbebeszyć i zmodyfikować, żeby faktycznie tłumił, ale w takiej wersji jak się dostaje, jest nic nie warty.
Po drugie - są QB z zestawem do ładowania z gaśnicy za kilka złotych więcej, więc warto chyba dołożyć te 2 czy 3 dyszki i mieć coś, z czego naprawdę skorzystamy.
A karabinek też polecam. Posiadam jakiś miesiąc, do tej pory tylko grzebałem na poważnie w spuście - po tym jest taki jak lubię, czyli twardy, ale chodzi super-płynnie, i na takim sprzęcie naprawdę już da się strzelać długo. A w wolnych chwilach dodatkowo się będzie kombinować nad dalszymi "ulepszeniami" i uszczelnieniami ;)