Diopter i muszka
Moderator: Hiszpan63
-
- Administrator
Diopter i muszka
Więc pytanie jak tym strzelać i jak to ustawić ?
-
Patrzeć przez jedno na drugie, ustawić tak, żeby trafiać w cel. Poza tym strzelać z wiatrówki, nie z tego
A na poważnie to ja u siebie ustawiałem normalnie. Tzn regulowałem diopter góra/dół, lewo/prawo, aż trafiałem w punkt. Pierwszy raz mam do czynienia z takimi przyrządami, ale wydaje mi się, że tak trzeba ustawić oko, żeby muszka zgrywała się wielkością z przeziernikiem. Po obwodzie. Ciężko tak to wyjaśnić.
pozdrawiam, Cezar

A na poważnie to ja u siebie ustawiałem normalnie. Tzn regulowałem diopter góra/dół, lewo/prawo, aż trafiałem w punkt. Pierwszy raz mam do czynienia z takimi przyrządami, ale wydaje mi się, że tak trzeba ustawić oko, żeby muszka zgrywała się wielkością z przeziernikiem. Po obwodzie. Ciężko tak to wyjaśnić.
pozdrawiam, Cezar
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...
żyj , a nie istniej
PS+GS
żyj , a nie istniej
PS+GS
-
- Administrator
-
Re: Diopter i muszka
PA PA
Ostatnio zmieniony 2007-11-22, 08:06 przez RD22, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
-
-
Mówisz dagoo, za duży, no to spróbuj strzelić do zardzewiałego gwożdzia z około 12m i wtedy powiedz że jest za duży.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
-
Jeszcze nima jej. Ja też mówię o tym samym, ty kolego jesteś nieuważny.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
-
- Ściepnik
-
Wszystko fajnie Piotruś. Ale to tylko rysunek, znaczy teoria. Inaczej jest jak patrzysz przez to-to
Kilkadziesiąt peletek już puściłem przez to urządzenie okulistyczne i mogę stwierdzić, że tylko praktyka coś zaradzi. Po kilkuset strzałach człowiek nabiera wprawy i jest już dobrze. Faktem jest, że jeśli coś widzisz w przezierniku to w to trafisz. Tylko ja widzę dobrze przez to urządzenie w dziennym świetle i ciemny lub błyszczący przedmiot. Złe warunki wizualne, kiepskie oświetlenie to normalnie masakra, panowie.

Kilkadziesiąt peletek już puściłem przez to urządzenie okulistyczne i mogę stwierdzić, że tylko praktyka coś zaradzi. Po kilkuset strzałach człowiek nabiera wprawy i jest już dobrze. Faktem jest, że jeśli coś widzisz w przezierniku to w to trafisz. Tylko ja widzę dobrze przez to urządzenie w dziennym świetle i ciemny lub błyszczący przedmiot. Złe warunki wizualne, kiepskie oświetlenie to normalnie masakra, panowie.
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...
żyj , a nie istniej
PS+GS
żyj , a nie istniej
PS+GS
-
- Ściepnik
Obrazek dałem po to, zebyś ocenił czy masz coś za małe czy za duże 
... a że w kiepskim oświetleniu nie widać, to nie ma co się dziwić, bo to nie jest do strzelań, terenowych czy innych, gdzie oświetlenie może być kiepskie. To jest do strzelań tarczowych na hali w dobrym oświetleniu
a tu jest fotka przeziernika z Haenela Krystiana.
http://kanciapka.cba.pl/Haenel/12.jpg
podobnie to u Ciebie wygląda?

... a że w kiepskim oświetleniu nie widać, to nie ma co się dziwić, bo to nie jest do strzelań, terenowych czy innych, gdzie oświetlenie może być kiepskie. To jest do strzelań tarczowych na hali w dobrym oświetleniu

a tu jest fotka przeziernika z Haenela Krystiana.
http://kanciapka.cba.pl/Haenel/12.jpg
podobnie to u Ciebie wygląda?
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
-
Celowanie z przeżiernika jest takie logiczne i proste,że nie wiem jak można mieć problemy...