Czyszczenie bebechow

Można wpisywać tu rady które przydadzą sie nowym posiadaczom wiatrówek. Rady związane z użytkowaniem wiatrówki jak również z bezpieczeństwem podczas strzelania.

Moderator: Hiszpan63

basteek112

Czyszczenie bebechow

Post autor: basteek112 »

Witam jestem nowy na forum i zresztą od niedawna zacząłem się interesować wiatrówkami ale moja wiatrówka Diesluje i chciałem ja przesmarować smarem ale w każdym poradniku pisze żeby umyć i wysuszyć wnętrzności I mnie ciekawi czy sa stosowane do tego jakieś specjalne płyny czy tylko czysta woda.
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

Ja wiem czy specjalne. Zdecydowanie odradzam wodę, a polecam benzynę ekstrakcyjną. A i ze smarowaniem nie przesadzać.
AA EV2 + EB10x42
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Ok, ale jaki sprzęt? Pamiętaj o kropce i przecinku, pomaga w czytaniu i zrozumieniu treści.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

To nie tak, że całkiem bez smarowania. Trzeba rozebrać sprzęta, dokładnie umyć czymś co usuwa tłuszcz. Może to być benzyna, aceton itp. Ja osobiście używam zmywacza do silikonu. Później trzeba przesmarować: sprężynę i prowadnicę odrobiną smaru np. molibdenowego. Elementy spustu jakimś gęstym smarem, ja używam zarówno do sprężyny i innych elementów Hoganowego :mrgreen: Prawdopodobnie trzeba odsączyć uszczelkę, jeżeli jest skórzana i nasiąknięta olejem czy innym smarem. Wnętrze cylindra umyj i wytrzyj do sucha. Jeżeli masz syntetyczną uszczelke to zostaw ją bez smarowania, jeżeli skórzaną to jedną kroplę oleju rozprowadź palcem po jej zewnętrznej powierzchni.
Awatar użytkownika
Arnie

Post autor: Arnie »

Przy smarowaniu sprężyny jak najmniej smaru bo będziesz rozbierał i czyścił drugi raz. To ma być tylko delikatny film. Do dostania w marketach budowlanych albo w sklepach motoryzacyjnych - smar do przegubów samochodowych (molibdenowy). Puszka za parę złotych starczy na kilka wiatrowek przez kilka lat :)
STRZELECKA GRUPA SIEKIERKI