Czyszczenie bebechow
Moderator: Hiszpan63
-
Czyszczenie bebechow
Witam jestem nowy na forum i zresztą od niedawna zacząłem się interesować wiatrówkami ale moja wiatrówka Diesluje i chciałem ja przesmarować smarem ale w każdym poradniku pisze żeby umyć i wysuszyć wnętrzności I mnie ciekawi czy sa stosowane do tego jakieś specjalne płyny czy tylko czysta woda.
-
- Administrator
-
-
- -#Srebrny Dobromir
To nie tak, że całkiem bez smarowania. Trzeba rozebrać sprzęta, dokładnie umyć czymś co usuwa tłuszcz. Może to być benzyna, aceton itp. Ja osobiście używam zmywacza do silikonu. Później trzeba przesmarować: sprężynę i prowadnicę odrobiną smaru np. molibdenowego. Elementy spustu jakimś gęstym smarem, ja używam zarówno do sprężyny i innych elementów Hoganowego Prawdopodobnie trzeba odsączyć uszczelkę, jeżeli jest skórzana i nasiąknięta olejem czy innym smarem. Wnętrze cylindra umyj i wytrzyj do sucha. Jeżeli masz syntetyczną uszczelke to zostaw ją bez smarowania, jeżeli skórzaną to jedną kroplę oleju rozprowadź palcem po jej zewnętrznej powierzchni.
-
Przy smarowaniu sprężyny jak najmniej smaru bo będziesz rozbierał i czyścił drugi raz. To ma być tylko delikatny film. Do dostania w marketach budowlanych albo w sklepach motoryzacyjnych - smar do przegubów samochodowych (molibdenowy). Puszka za parę złotych starczy na kilka wiatrowek przez kilka lat
STRZELECKA GRUPA SIEKIERKI