Sznurowana baka... skórzana

Pomysł Rafała aby wrzucać tu nasze pomysły

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Sznurowana baka... skórzana

Post autor: bonzoo »

Kiedyś SławeQ zaprezentował swojego Crosmana, który miał fajną sznurowaną bakę.
Obrazek
Ładne to i praktyczne. Postanowiłem nabyć sobie coś takiego. Poszperałem po forach i znalazłem taką:
Obrazek

Ale cena trochę nieteges i wpadłem na pomysł, żeby zapytać firmę Pokrowex czy nie dali by rady coś takiego skroić. Nie powiedzieli nie, poprosili o dokładne wymiary. Dzięki uprzejmości SławeQ'a dostałem ładne zwymiarowane fotki baki. Z pokrowex'u odpisali, że dadzą radę i wycenili bakę na około 35 zł. Złożyłem zamówienie i .....zapomniałem o temacie :mrgreen: Dzisiaj Green_Thunder przypomniał mi swoim pytaniem ten temat. Muszę im się przypomnieć.
Ale nie o tym miało być.
Korzystając z posiadanych wymiarów i zakupionych ostatnio kawałków skóry, postanowiłem uszyć sobie taką bakę sam. Pomierzyłem, powycinałem i zabrałem się do szycia. Niestety nie zrobiłem zdjęć z początkowego etapu prac i mam już prawie finalny produkt:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na początku, aby dobrze dopasować kształt, jako wypełnienia użyłem kawałka styropianu. Później, bazując na jego wymiarach, zrobiłem wypełnienie z dwóch kawałków sklejonych ze sobą pasków jakiś płyt, które dają do osłony mebli podczas transportu. Okleiłem je kawałkami filcu.

Obrazek Obrazek

Później tylko dziurki, oczka, ( z których nie jestem zadowolony i to na pewno trzeba poprawić) i zasznurowanie. :mrgreen: No i tak to wyszło:

Obrazek Obrazek

Chyba przesadziłem z ilością dziurek :shock: no i sznurek przydałby się chyba grubszy. Pasowałoby jeszcze obszyć czymś krawędzie baki, ale jeszcze nie mam pomysłu na to czym to zrobić. Jutro założę kolbę z baką do Dianki 27 i zobaczę jak się będzie z tego strzelać. A tak na marginesie...kolbę odmalował Pieknyzadek...ładnie mu to wyszło :mrgreen:
Tak jak napisałem w tytule, wersja alfa, mam już koncepcje na wersję beta....poprawimy co nie co. Na tą część z dziurkami przydałaby się grubsza skóra.

Następne projekty to podstawka do przestrzeliwania broni i obszycie poduchy strzeleckiej z ....biedronki...
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Świetny pomysł. :D
guntuning.com
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Bardzo fajnie Sławku to wyszło :D
Generalnie sznurowana baka jest przydatnym patentem do wszystkich starszych dmuchawek,
gdzie wprowadzano szyny pod optykę, ale zapominano o dobrym drewienku.

W poprzednim wcieleniu nie byłeś rymarzem :? :mrgreen:

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
Radulako

Post autor: Radulako »

Normalnie Zaskakujesz mnie na każdym kroku :). Mam gdzieś takie styropianowe chrupki jak byś chciał wypełnić jakąś poduszkę.
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

No powiem ci, że te chrupki mogły by się nadać.
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Czy patentujesz pomysł ??
Można ściągać ?? ;)
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Świetny pomysł , super wykonanie ;) i nie ma to jak się posiada trochę zdolności manualnych :D
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Nie ma patentu :mrgreen: to "open source" jak będę miał chwilkę czasu, a ktoś będzie zainteresowany wrzucę szablon do wycinki poszczególnych części. Nie wyszło to tak jak chciałem bo szyłem wszystko w rękach. Maszynowo byłoby lepiej. Pomęczę teściową, może da mi spróbować na jej ... Łuczniku :mrgreen:

W temacie sznurowanej baki. Przypomniałem się firmie Pokrowex i zrobią mi taką bakę jaką widać na pierwszym zdjęciu na Crosie SławeQ'a. Zapewne nie identyczną ale według tego zdjęcia i zdjętych wymiarów. W poniedziałek mają wysłać jak potwierdzę ilość sztuk. Poprawka do ceny, ma to kosztować około 30 zeta, no chyba, że coś się zmieni w tej kwestii. Jeżeli ktoś by taką chciał to dajcie znać to zamówię.
Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: forestkorsze »

Wygląda bardzo ,że tak powiem GIT,a to że ręcznie to plus moim zdaniem .Za to ile satysfakcji z posiadania jedynej takiej baki na świecie :D
Gratuluję wykonania.
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Co racja to racja. Wiem gdzie popełniłem błędy i jak je poprawić. Kolejna wersja będzie lepsza....
Awatar użytkownika
szycha79

Post autor: szycha79 »

Piękna robota. Ja mam niestety 2 lewe ręce, a musowo takiego ustrojstwa potrzebuję do DIANKI. Mówisz, że POKROWEX (:)) wie co i jak? Mogę spróbować zamówić powołując się na projekt, który dostali od kolegi z forum?

Pozdrowania
DIANA 34 CLASSIC (IMPROVED BY SENIO) + PP 3-9x40 AO, SHARP INNOVA (IMPROVED BY JANUSZMARIUSZ) 1210 + BUSHNELL 3-9X40, QB 78 DELUXE + SIMMONS 4x32 (MOJEJ ŻONY), WALTHER CP99 COMPACT (IMPROVED BY MARCIN SMOLAREK), BARNETT STRIKE 9 (NO IMPROVEMENTS YET)
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Ja zamówiłem u nich ale od ponad tygodnia cisza. Zastanawiam się dlaczego? Jak przyślą bakę to zapodam tu fotki jak im wyszło.
witboj

Post autor: witboj »

Jak podeślą to koniecznie daj zdjęcia i napisz, czy "trzyma" się na miejscu.

A ta Slawqa skąd była?

Bo nabrałem chęci założyć optykę na moje Gamo i trochę potestować ale tam baka jest typowo pod otwarte, bardzo niska...

Tzn. nie krytykuję, bo pod otwrte jest super ale w takim stanie szkoda optykę zakładać... To nie PCP, że chwyt się prawie nie liczy.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Niemal w tym samym czasie co kolega bonzoo,zamówiłem bakę do swojego iża61.Obiecano mi realizację projektu niemal natychmiast,ale też po tym nastała cisza i do wczoraj nie było odzewu. Właścicielka firmy poinformowała mnie, że baka jest gotowa i dzisiaj wysyła ją do mnie.Jak to będzie? Zobaczymy . :/
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

witboj pisze: ...
A ta Slawqa skąd była?
...
Odkupiłem w K/S na iwebie.
hiszpan63 pisze:Niemal w tym samym czasie co kolega bonzoo,zamówiłem bakę do swojego iża61.Obiecano mi realizację projektu niemal natychmiast,ale też po tym nastała cisza i do wczoraj nie było odzewu. Właścicielka firmy poinformowała mnie, że baka jest gotowa i dzisiaj wysyła ją do mnie.Jak to będzie? Zobaczymy . :/
Wstaw koniecznie zdjęcia i jeśli to nie tajemnica handlowa podaj cenę.

Uczę się strzelać od nowa 8-)