Slavia 634

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

pikuleek

Slavia 634

Post autor: pikuleek »

Po pierwsze chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów ;)

Nie będzie chyba niczym nowym iż jako nowy użytkownik, pragnę złożyć ukłon doświadczeniu i prosić o radę. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zakup wiatrówki, w końcu udało mi się na ten cel oszczędzić trochę środków. Zakupu planuję dokonać po zakończonej (mam nadzieję zwycięstwem) kampanii wrześniowej (wiatrówka wbrew pozorom mogłaby delikatnie mi to utrudnić ;)), także ten temat traktuję jako wstępny wywiad. Po przeczytaniu kilku postów skłaniam się ku Slavii 634, w tym miejscu może zacznę konkretniej:

-mam do dyspozycji ok 600-700pln

-skłaniałbym się raczej do zakupu czegoś nowego, rozumiem, że dopieszczone może być lepsze, ale w tej dziedzinie nie potrafię stwierdzić czy faktycznie było dopieszczone

-nie mam planów na konkretne dystanse, wolałbym nie kupować czegoś co będzie ekstra na 25 lub ekstra na 70, cenię uniwersalność gdyż nie zamierzam posiadać kilku karabinków, (narazie ;)), jak sprawdza się na różnych dystansach z lupą i bez?

-chodzi mi zarówno o strzały do tarczy jak i destrukcje (znowu uniwersalność), jak ma się celność do siły niszczącej?

-jako, że student biednym jest szkiełko mam chwilowo tylko w planach (przy zakupie nowej), jakich wyników można się spodziewać przy umiejętnościach nowicjusza, jakich po kilku paczkach śrutu?

-na allegro (nie mam na celu reklamy) można dostać "nówkę" za ok 600, pytanie czy to solidne źródło i czy cena jest odpowiednia, znalazłem też:
http://allegro.pl/item720611194_wiatrow ... _9x32.html
co o takim zestawie sądzicie? cena odpowiednia?

-lubię usprawniać fabryczne rozwiązania (póki co głównie w samochodzie) także w przyszłości pewnie będzie rozbierana i "modzona", jednak w trakcie roku mam dosyć sporo nauki i czas tylko na strzelanie pewnie będzie, czy na seryjnym sprzęcie są dobre wyniki, czytałem o tym, że na cekausie można kupić od razu przesmarowaną wersję z wymienioną prowadnicą, jednak jak się okazuje nie mają tego modelu slavii w ofercie (chyba, że coś mi umknęło)

-zakup używanej również wchodzi w grę, także zamierzam śledzić rynek wtórny, jakich cen można się spodziewać?

-zdam się na doświadczenie i zapytam jak to zwyczajem tego działu czy wybór tej slavii to dobry pomysł czy może jednak zdecydować się na coś innego?

-zasadnicze pytanie (może powinno paść na początku), czy łamana czy dolny naciąg? jak już czytałem na forum chyba nikt nie potrafi udzielić zdecydowanej odpowiedzi (chyba, że zawiodła opcja szukaj), ale mimo wszystko część postów jest sprzed kilku lat, może coś się zmieniło?

Jeżeli grono profesorskie nic nie zmieni i zaakceptuje w terminie (niestety drugim) mój stan wiedzy mam jeszcze prawie miesiąc na podjęcie konkretnych decyzji, z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i czas poświęcony na przeczytanie moich wypocin ;)
pozdrawiam, pikuleek
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Przelicz.
Cena aktualna na dzień dzisiejszy:
http://www.artbron.pl/index.php?a=opis&k=0&id=198
640pln , roczna gwarancja , przesmarowana ,
http://www.zielonysklep.pl/index.php?pr ... &prod_id=4
Tanie i sprawdzone szkiełko
196pln z 24 miesięczną gwarancją
To moja propozycja ;)

[ Dodano: 2009-08-22, 22:59 ]
pikuleek pisze:Po pierwsze chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów ;)
Witamy się tu:
http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
pikuleek

dziękuję za odpowiedź, szkiełko prezentuje się nieźle, tylko tak jak wspomniałem póki co nie na studencką kieszeń :/

a co myślicie żeby zamiast slavii wybrać hatsana 90 S, można go dostać za <400, moc i celność chyba w miarę w porządku? smary posiadam najróżniejsze(w związku z autem starszym od siebie), jak się okazuje jestem w posiadaniu wojskowej oliwy do czyszczenia broni (o,5L od znajomego z armii), która to chyba jest tym PKB o którym tutaj czytałem (brunatno czerwony kolor, bardzo charakterystyczny zapach), brakuje mi tylko chyba uszczelek i prowadnicy żeby ucywilizować tą pukawkę? po zakupie części starczyłoby może jeszcze na jakieś w miarę wytrzymałe szkiełko co by hatsana wytrzymało?
Awatar użytkownika
januszmariusz

starczyłoby może jeszcze na jakieś w miarę wytrzymałe szkiełko co by hatsana wytrzymało?
Z tego co ludzie piszą na forum , to PP przeżywa na Hatsanie .
pikuleek pisze:co myślicie żeby zamiast slavii wybrać hatsana 90 S
Co do Harnasia to dobrze zrobiony karabinek ale wymaga dopracowania.
pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

A nie myślałeś o Weihrauch? W tej cenie "zmieści się" HW30S HW30S -688 zł
Bardzo porządny karabinek i ma spust Record. A na lupkę sobie dozbierasz. Propozycja Janusza w tym temacie jest trafna. Ewentualnie polecę moje faworytki w segmencie niskobudżetowym:
Gamo NRA http://allegro.pl/item701111226_luneta_ ... cenie.html
Delta http://kolba.pl/luneta-celownicza-delta ... -p-34.html
pikuleek

Patrzyłem też na HW, ale właśnie cena... te 700 jest górną granicą, ale mimo wszystko to już dla mnie duży pieniądz i zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej uderzyć w coś tańszego, z czasem usprawnić, a resztę z tej kwoty trzymać na zabiegi lub na coś innego przeznaczyć

Jeżeli się nie mylę to HW nie wymaga zbyt wielu modyfikacji, a po za tym jak HW to czy nie lepiej 50? wiem jest droższa, ale cały czas nie podjąłem jednoznacznej decyzji "ile wydać na zabawki" i chciałbym poznać opinie i pomysły w różnych wariantach, mam jeszcze parę tygodni do namysłu

Dziękuję za zainteresowanie tematem, pozdrawiam
Awatar użytkownika
januszmariusz

pikuleek pisze:a po za tym jak HW to czy nie lepiej 50?
Jak HW50 to z oznaczeniem S ( HW50S) masz do dyspozycji w pełni regulowany spust RECORD , niestety droższa.

[ Dodano: 2009-08-24, 11:30 ]
znalazłem ofertę w kwocie 960 zł
http://www.max24.pl/?a=sklep.view&produ ... rce=nokaut
pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Na Akhobby jest Hw50S w cenie 855zł
http://akhobby.pl/index.php?a=opis&k=35&kt=&id=24
Mialem i uważam, że to bardzo dobry karabinek. Jak cie stać to celuj w ten właśnie.
Awatar użytkownika
januszmariusz

bonzoo pisze:Na Akhobby jest Hw50S w cenie 855zł
I stówka zostaje w kieszeni :D
A karabinek naprawdę dobry ,wart tej kasy .
pozdrawiam Janusz
pikuleek

I w końcu udało się zaliczyć sesję, nadeszła więc pora na zakup, fundusz został jednak trochę okrojony więc wybór padł na hatsana 90S, powinienem mieć go jutro w swoich rękach, pierwsze strzelania pewnie w czwartek :D:D:D kolega jednocześnie kupił hatsana 125STG zatem najprawdopodobniej za tydzień dwa będę mógł wstawić porównanie dwóch fabrycznych egzemplarzy (niestety okiem laika) :)
Pragnę od razu zapytać czy jest może ktoś bardziej doświadczony w okolicach Olsztyna aby On również wyraził swoją opinie i udzielił paru rad ;)
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

pikuleek pisze:ktoś bardziej doświadczony w okolicach Olsztyna....
Zagadaj do Onichimora :D
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...

żyj , a nie istniej
PS+GS
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Jak bardzo Ci się spieszy?
Jeśli możesz się trochę wstrzymać, to spróbuj zapolować na jakąś używkę. Przy skłonności do dłubania możesz rozejrzeć się w starociach np. stare Diany - 25,27; Iż, Łucznik... leciwe, nie za wiele żuli, ale z duszą.
W okolicach cenowych i jakościowych Hatsana, są jeszcze BMK np. 19 - klon Gamo 440. Czasem pojawiają się używane niedrogie Gamo, czy Diany.
Chyba najlepszym rozwiązaniem na początek, byłoby znaleźć karabinek już zrobiony, używany przez jakiegoś forumowicza.