Nie będzie chyba niczym nowym iż jako nowy użytkownik, pragnę złożyć ukłon doświadczeniu i prosić o radę. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zakup wiatrówki, w końcu udało mi się na ten cel oszczędzić trochę środków. Zakupu planuję dokonać po zakończonej (mam nadzieję zwycięstwem) kampanii wrześniowej (wiatrówka wbrew pozorom mogłaby delikatnie mi to utrudnić

-mam do dyspozycji ok 600-700pln
-skłaniałbym się raczej do zakupu czegoś nowego, rozumiem, że dopieszczone może być lepsze, ale w tej dziedzinie nie potrafię stwierdzić czy faktycznie było dopieszczone
-nie mam planów na konkretne dystanse, wolałbym nie kupować czegoś co będzie ekstra na 25 lub ekstra na 70, cenię uniwersalność gdyż nie zamierzam posiadać kilku karabinków, (narazie

-chodzi mi zarówno o strzały do tarczy jak i destrukcje (znowu uniwersalność), jak ma się celność do siły niszczącej?
-jako, że student biednym jest szkiełko mam chwilowo tylko w planach (przy zakupie nowej), jakich wyników można się spodziewać przy umiejętnościach nowicjusza, jakich po kilku paczkach śrutu?
-na allegro (nie mam na celu reklamy) można dostać "nówkę" za ok 600, pytanie czy to solidne źródło i czy cena jest odpowiednia, znalazłem też:
http://allegro.pl/item720611194_wiatrow ... _9x32.html
co o takim zestawie sądzicie? cena odpowiednia?
-lubię usprawniać fabryczne rozwiązania (póki co głównie w samochodzie) także w przyszłości pewnie będzie rozbierana i "modzona", jednak w trakcie roku mam dosyć sporo nauki i czas tylko na strzelanie pewnie będzie, czy na seryjnym sprzęcie są dobre wyniki, czytałem o tym, że na cekausie można kupić od razu przesmarowaną wersję z wymienioną prowadnicą, jednak jak się okazuje nie mają tego modelu slavii w ofercie (chyba, że coś mi umknęło)
-zakup używanej również wchodzi w grę, także zamierzam śledzić rynek wtórny, jakich cen można się spodziewać?
-zdam się na doświadczenie i zapytam jak to zwyczajem tego działu czy wybór tej slavii to dobry pomysł czy może jednak zdecydować się na coś innego?
-zasadnicze pytanie (może powinno paść na początku), czy łamana czy dolny naciąg? jak już czytałem na forum chyba nikt nie potrafi udzielić zdecydowanej odpowiedzi (chyba, że zawiodła opcja szukaj), ale mimo wszystko część postów jest sprzed kilku lat, może coś się zmieniło?
Jeżeli grono profesorskie nic nie zmieni i zaakceptuje w terminie (niestety drugim) mój stan wiedzy mam jeszcze prawie miesiąc na podjęcie konkretnych decyzji, z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i czas poświęcony na przeczytanie moich wypocin

pozdrawiam, pikuleek